Naslovnica Auti Automobili

Novi udarac: Stotine tisuća Nijemaca kolektivno tuže VW

Najveći financijski teret VW je podnio u SAD-u gdje je otkupio gotovo 500 tisuća vozila od klijenata i isplatio kompenzaciju u iznosu do 10.000 dolara po vozilu
03. siječnja 2019. u 17:27 4 komentara 1143 prikaza
VW
Foto: Reuters/PIXSELL

Oko 372 tisuće njemačkih vlasnika vozila marke Volkswagen (VW), opremljenih uređajem koji je prikazivao netočne podatke o emisiji štetnih plinova, priključilo se kolektivnoj tužbi protiv njemačkog automobilskog diva, pokazali su u četvrtak službeni podaci.

Gorivo Cijene goriva Benzin u Novoj pao ispod devet kuna

Stotine tisuća građana uključile su se u pokretanje zajedničkog sudskog spora protiv VW-a u razdoblju od kraja studenoga 2018. do 2. siječnja 2019., kazala je u četvrtak glasnogovornica njemačkog ministarstva pravosuđa za agenciju AFP.

Spor je 1. studenoga 2018. pokrenulo udruženje njemačkih potrošača VZBV, i to pred sudom u njemačkom gradu Brunswicku, svega nekoliko kilometara udaljenom od sjedišta VW-a u Wolfsburgu.

Premda se vlasnici mogu upisati u registar tužitelja do dana uoči početka prvog saslušanja, koje se planira za drugu polovinu ove godine, VZBV ih je pozvao da se prijave prije 31. prosinca 2018. kako bi se izbjegla mogućnost zastare.

Galerija: Zagreb je prvi europski grad u kojemu je predstavljen Tesla Model 3

VW
1 / 13
Zagreb je prvi europski grad u kojemu je predstavljen Tesla Model 3

VW je 2015. priznao da je manipulirao softverom ugrađenim u 11 milijuna dizelskih vozila diljem svijeta kako bi u provjeri emisije štetnih plinova pokazivao manje zagađenje nego u stvarnoj vožnji.

Dosad je ta afera, popularno nazvana "dizelgate", stajala VW više od 28 milijardi eura (32 milijarde dolara) u vidu globi, povlačenja vozila i odšteta.

Automobil 2018. vs. 2019. Rast je umjetan, građani će i dalje unositi stare aute

Najveći financijski teret VW je podnio u SAD-u gdje je otkupio gotovo 500 tisuća vozila od klijenata i isplatio kompenzaciju u iznosu do 10.000 dolara po vozilu.

U Njemačkoj su dosad platili dvije kazne u ukupnom iznosu od samo 1,8 milijardi eura.

>> Pogledajte predstavljanje Tesla Model 3 u Zagrebu

ACI Marine
Nautički turizam
Stigle megajahte - u hrvatske marine se u pet dana privezalo 55 jahti dužine između 24 i 180 metara

A1 izdvaja za Vas