Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upozorenje

'Na hrvatskim cestama nalazi se 35.000 neosiguranih vozila'

Ilustracija
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/4
06.06.2019.
u 13:44

Neregistrirana i neosigurana vozila ugrožavaju opće stanje sigurnosti prometa i izazivaju velike materijalne gubitke građana. Takva vozila su često tehnički neispravna, a posljedice prometnih nesreća u većini slučajeva su teže nego one s tehnički pregledanim, registriranim i osiguranim vozilima, upozorava HUO

Na hrvatskim cestama nalazi se još 35.000 neosiguranih vozila, upozorio je danas Hrvatski ured za osiguranje (HUO) povodom slučaja neregistriranog, neosiguranog i tehnički neispravnog motocikla u Vukovarsko-srijemskog županiji o kojem je jučer izvijestila tamošnja policija.

Iz HUO-a upozoravaju kako su neregistrirana, neosigurana i tehnički neispravna vozila, čije je korištenje opasno i za one koji ih koriste i za druge sudionike u prometu, jedan od ključnih problema sigurnosti na cestama. Upravo su vozača takvog motocikla zaustavili pripadnici PU Vukovarsko-srijemske te su izdali prekršajni nalog uz izrečenu novčanu kaznu od 10.500 kuna.

Neregistrirana i neosigurana vozila ugrožavaju opće stanje sigurnosti prometa i izazivaju velike materijalne gubitke građana. Takva vozila su često tehnički neispravna, a posljedice prometnih nesreća u većini slučajeva su teže nego one s tehnički pregledanim, registriranim i osiguranim vozilima, upozorava HUO, koji upravo stoga s MUP-om još od 2009. godine, u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, provodi kampanju “Stop neosiguranim vozilima”. Ciljevi kampanje su dodatno smanjenje broja neosiguranih i neregistriranih vozila, poboljšanje saznanja u javnosti o važnosti obavezne registracije i osiguranja, a posebna pozornost usmjerena je na važnost odgovornog postupanja sudionika u prometu čime se unaprjeđuje sigurnost u prometu.

- Kampanja je započela još 2009. kada smo bilježili 300.000 neosiguranih vozila, dok danas procjenjujemo da je ta brojka oko 35.000. Velik je to uspjeh koji smo postigli tijekom godina, obzirom da su štete po neosiguranim vozilima u spomenutom periodu manje za 75% - rekao je Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje.

- U slučaju sudara i ako nemate obavezno osiguranje od automobilske odgovornosti, neograničeno odgovarate za nastalu štetu cjelokupnom svojom imovinom, a kazne mogu dosegnuti čak do 50.000 kuna. Stoga pozivamo sve sudionike u prometu da pravovremeno sklope ugovor o osiguranju od automobilske odgovornosti - upozorio je Pauković.

Hrvatski ured za osiguranje kampanju „Stop neosiguranim vozilima“ provodi i ove godine na više lokacija u gradu Zagrebu i to kroz organizaciju raznih događanja prevencijskog-edukativnog karaktera.

Komentara 8

CH
Challenger
15:47 06.06.2019.

Auta vozim 40-tak godina! Motore još i duže! I sad imam dva auta i motocikl registriran! Nikad nisam imao nesreću niti sam trebao to osiguranje! Ja financiram nesavjesne vozače i plaćam njihovu neodgovornu vožnju! Uvijek savjesni vozači financiraju budaletine koje neodgovorno voze! To trieba hitno mijenjati! Veće beneficije za savjesne vozaće a za ponavljače nesreča teške kazne!

CH
che99
22:47 07.06.2019.

to kontrolirajte a ne tko je vozio 68 umjesto 60!!

Avatar raco
raco
08:06 07.06.2019.

neograničeno odgovarate za nastalu štetu cjelokupnom svojom imovinom, a kazne mogu dosegnuti čak do 50.000 kuna sretno s naplatom od takvih osoba, samo ću to reći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije