Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vanjsko pranje

Istražili smo gdje u Zagrebu možete najbolje i najjeftinije oprati auto

pranje auta
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/2
26.05.2015.
u 08:17

Sami operite za 25 kn, automatski za 35 kn ili za 40 kn birajte ručno pranje

Gdje se najviše isplati oprati automobil, pita se svaki vozač koji živi u gradu i nema vlastitu garažu u kojoj bi mogao sam očistiti svoje vozilo. Nekoliko je mogućnosti - odlazak u klasičnu autopraonicu kod kvartovskog obrtnika, odlazak u automatsku autopraonicu i prolazak kroz četke ili samostalno pranje u nekoj od sve popularnijih samoposlužnih autopraonica. U nekoliko frekventnih zagrebačkih samoposlužnih autopraonica provjerili smo za koliko se novca može kvalitetno oprati automobil. Naše je istraživanje pokazalo da sve posjećene samoposlužne autopraonice (u Španskom, Sigetu, Jankomiru, West Gateu i Gajnicama) za 1 kunu daju 24 do 26 sekundi vremena korištenja pjene ili vode za ispiranje automobila, odnosno voska s omekšanom vodom.

To znači da za pet ubačenih kuna dobijete dvije minute pranja šamponom u mikroprahu koji omekšava i skida tvrdokornu prljavštinu i mrlje od insekata ili ispiranja. Kako biste kvalitetno oprali cijeli automobil potrebno je, ovisno o veličini i čistoći vozila, potrošiti najmanje 20 do 30 kuna. Ali, prednost ovakvih praonica je što se automobil koji nije pretjerano prljav može izvana pristojno oprati i za 15-ak kuna i to vrlo brzo, ako nema velike gužve.

Druga mogućnost je odlazak u automatsku praonicu automobila, u kojoj usluga pranja stoji od 30 do 45 kuna. Primjerice, u poznatoj zagrebačkoj autopraonici koja poslovnice ima na više lokacija vanjsko pranje s aktivnom pjenom i zaštitnim voskom stoji 35 kuna, a vanjsko pranje s aktivnom pjenom i zaštitnim voskom te podno pranje i konzerviranje 40 kuna. U nekim drugim autopraonicama jednaka usluga stoji 45 ili 50 kuna.

Prednost automatske praonice također je brzina pranja. Pretpranje, tretiranje, nanošenje aktivne pjene, pranje četkama, sušenje i ručno brisanje vozila traju tek nekoliko minuta jer je pranje organizirano kao na pokretnoj traci. Pohvalno je i što se nudi podno pranje vozila koje se u samoposlužnim autopraonicama ne može tako kvalitetno obaviti, kao i podno konzerviranje posebnim sredstvima protiv prohrđavanja.

Cijene ručnog pranja vozila u kvartovskim autopraonicama kreću od 40 kuna. Prednost ručnog pranja jest detaljnost. Prvo se automobil pere visokim pritiskom, čime se mogu ukloniti grube nečistoće s automobila i ispod kotača. Slijedi šamponiranje s voskom te uklanjanje insekata s karoserije i nakupljene korozivne prašine od kočnica s felgi specijalnim sredstvom. Automobil se potom ispire i na njega se nanosi posebno sredstvo za zaštitu guma. Detaljno sušenje uključuje brisanje štokova automobila. Pranje i brisanje ovdje je detaljnije nego kod samoposlužnih ili automatskih autopraonica. Ali, za ručno pranje automobila treba vremena. U isto vrijeme može se prati jedan ili dva automobila, pa treba čekati red.

>> Ovako se ne pere automobil!

>> Priprema auta za zimu: Smolu uklonite pomoću maslinova ulja

Komentara 16

PE
peraklo2
08:32 26.05.2015.

Propisno infantilan tekst... Istražili smo gdje u Zagrebu možete najbolje i najjeftinije oprati auto... i onda u tekstu saznajemo da se to može "u poznatoj zagrebačkoj autopraonici", u "nekim drugim autopraonicama", ili pak u "kvartovskim autopraonicama"... Svaka čast na istraživanju, sad znam točno gdje ću oprati auto!

Avatar Azriel
Azriel
08:58 26.05.2015.

BTW u automatskim praonicama, jel ste provjerili intervale mjenjanje četki? Stanje četki i slično? Ili je glavni kriterij cijena?

Avatar maxist
maxist
08:48 26.05.2015.

Pobrojene su periferijske a nije spomenuta recimo u centru nijedna (miramarska ...) ili uz Pevec itd..... no I beskorisni članak zaitrigira I popuni stranice.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije