Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

I hrvatske gume zaglavile u slovenskim hotelima

Hoteli za gume povoljniji su u Brežicama, nego u Hrvatskoj, pa su zbog 120 kuna uštede mnogi naši vozači još uvijek bez svojih ljetnih guma
17. svibnja 2020. u 14:25 4 komentara 3967 prikaza
Šibenski vulkanizeri imaju pune ruke posla mijenjajući zimske gume ljetnima
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

U niskom su startu vozači koji su zbog niže cijene čuvanja guma svoje ljetne pneumatike prije zime ostavili na čuvanju u nekom od prekograničnih, slovenskih, hotela za gume. Granice između Hrvatske i Slovenije su otvorene, ali još ne u normalnom režimu i prvih dana od otvaranja na ulazak u Hrvatsku čekalo se satima. Dosad Hrvati s gumama u Sloveniji po svoje gume nisu mogli nikako, a sada teoretski mogu no moraju se oboružati vremenom i strpljenjem. I pripremiti razlog zbog kojeg to moraju obaviti baš sada. Ili još malo pričekati, ako ne žele stajati u kilometarskim kolonama.

- Gume su mi na čuvanju u Brežicama, jer tamo tu uslugu plaćam 10 eura, a kod nas je 200 kuna. Ali, sad nisam mogao promijeniti gume. I još ne mogu - požalio nam se jedan od vozača koji je s idejom da uštedi oko 120 kuna privremeno onemogućen da zimske gume zamijeni ljetnima.

Pojačana kontrola na graničnom prjelazu Bregana zbog koronavirusa Davor Božinović: 'U Hrvatsku ušlo oko 14 i pol tisuća stranaca iz EU, od toga oko 9 tisuća Slovenaca'

Naime, odlukom o privremenoj zabrani prelaska preko hrvatskih graničnih prijelaza te izmjenama i dopunama iste odluke od 9. svibnja hrvatskim je državljanima omogućen ulazak u Hrvatsku i odlazak u inozemstvo. Za hrvatske državljane pritom se više ne provodi mjera samoizolacije u trajanju od 14 dana već im prilikom ulaska u Hrvatsku granični policajci uručuju letak u kojem ih se obvezuje da poštuju opće i posebne preporuke i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kojima se preporučuje da čim više ograniče kontakte s drugim osobama iz svoje okoline te da izvan svoje kuće obavljaju samo najnužnije i neodgodive poslove tijekom 14 dana od dana ulaska u Republiku Hrvatsku.

S druge strane, Slovenija je također otvorila granice prema susjednim državama i ukinula obveznu samoizolaciju od sedam dana po povratku u zemlju, čime je olakšan prolaz Slovencima koji žele doći u Hrvatsku, bilo da u našoj zemlji imaju nekretninu, plovilo ili su pozvani na kakav poslovni sastanak. Taj je potez rezultirao povećanim brojem onih koji su pohrlili iz Slovenije u Hrvatsku, odnosno kolonama na granici. Svi su oni morali imati opravdan razlog za to, bilo privatne, bilo poslovne prirode. Iz Slovenije su objavili i da Hrvati mogu u Sloveniju, čak i bez posebnog ograničenja (ako su zdravi, bez simptoma koronavirusa, te nisu bili izvan EU više od 14 dana).

Pojačana kontrola na graničnom prjelazu Bregana zbog koronavirusa OBJAVILI KRAJ EPIDEMIJE Hrvati mogu u Sloveniju bez posebnog ograničenja

Kako bilo, preko granice se u kontroliranim uvjetima sada može, ali vozačima s ljetnim gumama na čuvanju u Sloveniji možda bi ipak bilo pametnije ne forsirati, već još malo pričekati. Ljetne gume pri višim su temperaturama sigurnije, tiše i manje se troše od zimskih, ali situacija je još daleko od normalne. U ovim okolnostima zamjena zimskih guma ljetnima i nije nužan razlog za prelazak granice. Tim više što se i u domaćim vulkanizerskim radionicama još uvijek čeka na termin za zamjenu guma. U većini radionica koje smo kontaktirali trenutačno se na zamjenu guma čeka tjedan dana.

Bavarian border control
MLADIĆ OSTAO BEZ AUTA
Njemačka policija Hrvatu oduzela Audi vrijedan 30.000 eura, do Münchena morao javnim prijevozom
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Avatar CarolKO96
  CarolKO96:

  w​​w︆︅︆︅︆︅​w︆︅︆︅︆︅​.k​i​s︆︅︆︅︆︅st​︆︅o︆︅︆︅​​k︆︅︆︅︆︅​​.​c​︆︅︆︅︆︅o​​m

 • Avatar MariaJE95
  MariaJE95:

  w​​w︅︆​​w​.​l​​​o︅︆ve​​︅︆​x​x​​.​c​︅︆l​u​b

 • Deleted user:

  Ja kod nas u Zagrebu plaćam 100,00 kn po sezoni za 4 gume. Do Brežica i natrag skuplje bi me koštao benzin. Ono s 200,00 kn to su bedaci kad pristaju na takav iznos. Nije tu ništa skuplje, samo treba malo pronjuškati.