Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TABLETIĆI POSVUDA

Zagrebačka županija ima nove suvenire: Odišu tradicionalnim motivima, a ulogu je imao i Baby Lasagna

Zagreb: Predstavljanje suvenira Turističke zajednice Zagrebačke županije
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/8
23.05.2024.
u 15:27

Baby Lasagna, njegov "Rim Tim Tagi Dim" i tabletići pokorili su Europu, a 25-godišnja velikogorička modna dizajnerica Tina Miličević odlučila je iskoristiti priliku i potruditi se da ovaj tradicionalni komad dobije novi modni izražaj.

Ručno izrađene naušnice i broševi koji odišu tradicionalnim motivima, a koji su nastali kroz posebnu tehniku heklanja, novi su suveniri Zagrebačke županije. Baby Lasagna, njegov "Rim Tim Tagi Dim" i tabletići pokorili su Europu, a 25-godišnja velikogorička modna dizajnerica Tina Miličević odlučila je iskoristiti priliku i potruditi se da ovaj tradicionalni komad dobije novi modni izražaj. U Muzeju Turopolja, u suradnji s Turističkom zajednicom Zagrebačke županije, predstavila je svoj rad, a ideja joj je bila spojiti kulturnu baštinu kraja, turizam i održivu modu. 

Svi komadi izrađeni su od prirodnih materijala, a svakom od njih ova je modna dizajnerica pristupila ekološki, poručila je. Bitno je napomenuti i da je heklanje na naušnicama i broševima izrađeno od Unitasova pamučnog konca iz hrvatske proizvodnje. 

– Razmišljala sam "zašto ne bih onaj miljeić koji mi stoji na stolu maksimalno smanjila i stavila ga nekamo kako bi se mogao svakodnevno koristiti?" Tako je sve i nastalo – kazala je Tina. Za svaki komadić ovog, doista, zanimljivog suvenira treba joj barem pola sata, a sve ovisi o uzorku. Želja joj je bila vratiti u modu nešto što bake izrađuju, nose sa sobom i ostavljaju u miraz koji se s vremenom zaboravlja.

VEZANI ČLANCI:

Direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović kazala je da su ovom suradnjom htjeli pokazati kako mogu biti najbolji ambasadori tradicije te da, kao žene, moraju podržavati jedne druge. Tina Miličević, dobitnica prve nagrade na Etno reviji 2021. godine, inače, oduševila je prisutne svojom predanošću ručnom tkanju i etno motivima.

– Od malena sam se bavila folklorom i proučavala narodne nošnje koje su me fascinirale svojom raznolikošću, pa sam tako krenula unutar obiteljske tradicije okušavati se u samim tehnikama proizvodnje tekstila među kojima je i ručno tkanje, s toga sam tijekom obrazovanja u školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu pronašla sebe u cijeloj toj priči o tekstilnom stvaralaštvom i umjetnosti, a područje svojih interesa sam nastavila graditi u smjeru modnog dizajnera upisavši Tekstilno-tehnološki fakultet. Tamo sam pokazala da je moguće suvremeno primijeniti sve “starinske” tehnike izrade tekstilija kao što su tkanje, heklanje, štrikanje, sitotisak i slično. Danas u svom malom ateljeu nastojim kreirati osuvremenjene modne dodatke i odjeću koji njeguju tradiciju i ne dozvoljavaju da se zaboravi ono što nam ostaje u nasljeđu od naših baka, pa je tako nastala i ova kolekcija nakita inspiriran miljeićima/tabletićima koji su nekad bili neizostavan dio kućanstva – izjavila je Tina.

Turistička zajednica Zagrebačke županije ponosna je što će svaki turist moći ponijeti dio kulture i tradicije u obliku ovih predivnih suvenira, čuvajući uspomenu na ovaj kraj.

VIDEO: Međunarodna obuka i demonstracije za specijalne vojne i policijske misije u Sveučilišnoj bolnici u Zagrebu

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije