Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliko priznanje

Zagreb u užem izboru za najbolji turistički film na svijetu, pogledajte ga i glasajte...

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/7
12.10.2019.
u 10:48

Promo film TZ Zagreba 'We love Zagreb' osvojio je 1. mjesto u kategoriji filmova turističkih zajednica na 8. Zagreb Tour Film Festivalu. 'Dubrovnik riviera' dobitnik je Grad Prixa, a kolekcionarka Dagmar Meneghello dobila je nagradu za životno djelo

Film TZ Zagreba "We love Zagreb" u užem je krugu za najbolji turistički film na svijetu. Omogućilo mu je to osvajanje 1. mjesta u kategoriji filmova turističkih zajednica (Tourist Destination Film City) na 8. Zagreb Tour Film Festivalu, na čijoj su finalnoj večeri sinoć podijeljene nagrade u četiri glavne kategorije. Pobjednika bira publika, a glasovati mogu svi koji pristupe linku https://www.cifft.com/wbtf19/

Na zagrebački festival turističkog filma u organizaciji zagrebačke turističke zajednice i Balduči filma koji promovira destinacije iz cijelog svijeta pristiglo je 300 filmova, a bilo ih je iz Španjolske, Portugala, Saudijske Arabije, Japana, Ekvadora, Brazila... tj. iz sveukupno 41 zemlje. "We love Zagreb" je, osim u kategoriji "Tourist Destination Film City" osvojio i 3. mjesto u kategoriji "Best Croatian Film", odnosno najboljeg hrvatskog filma. "Dubrovnik riviera" dobitnik je Grad Prixa za najbolji film, a pobjednike je birao međunarodni žiri.

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Svi koji su osvojili prvo mjesto u nekoj od kategorija tako su dobili šansu da se natječu na "festivalu festivala" ovog prosinca u Beču. Zagrebački festival turističkog filma, čija je direktorica poznata producentica Spomenka Saraga, naime, dio je međunarodnog udruženja filmskih festivala CLIFFT. Nakon što filmski festivali u ostalim gradovima tijekom godine izaberu svoje pobjednike svi oni ulaze u "finale". Svake godine žiri dodjeljuje i nagradu za životno djelo, a jučer ju je dobila Dagmar Meneghello, svjetski poznata kolekcionarka, nekad novinarka, koja na otočiću Sv. Klement okuplja umjetnike te već pedeset godina na njega dovodi kulturne događaje i time promovira hrvatsku umjetnost.

- Ona je zapravo preteča kulturnog turizma, koja je iz glavnog grada zbog ljubavi otišla na maleni otočić u hvarskom arhipelagu, a potom je tijekom cijelog svog života tamo "dovodila" Zagreb i zagrebačku kulturu – rekla je direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld. Da je uopće svih tih godina opstala na nekad nenaseljenom otoku bez struje i vode i sama Dagmar Meneghello smatra jednim od svojih najvećih uspjeha.

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
- Nije bilo lagano biti čuvar otoka, pogotovo zimi, kad je život tamo jako težak. Kad sam počela raditi kao novinar, željela sam putovati, biti građanin svijeta. No onda sam 1965., kad sam imala 22 godine, upoznala Tota. Zbog ljubavi sam promijenila želje i u početku se borila protiv dolaska na otok. No suprug je bio odlučan i rekao: "Ako želiš mene, moraš uzeti otok". I tako sam Zagreb zamijenila za život na moru – govori Dagmar Meneghello, koja je tamo odgojila troje djece - sina Eugena Tota od milja zvanog Đenko, kćeri Rominu i Tarin. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije