Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
turistički rezultati u gradu bolji nego na jadranu

'Kavu, molim' već znaju reći najbrojniji gosti - Korejci

29.05.2015., Zagreb - Turiste nije omeo prosvjed branitelja i blokada Trga sv. Marka kako bi razgledali crkvu i Gornji grad. Branitelji su nakon cijelog dana provedenog na Markovom trgu iscekujuci razgovor s premijerom Zoranom Milanovicem bili primorani n
Foto: Pixsell
11.07.2015.
u 14:00

Turisti iz Južne Koreje snimaju grad i za svoje TV emisije

Glavni grad iz sezone u sezonu doživljava pravi turistički bum, a osim što Zagrepčani svakim danom na ulicama vide sve veći broj posjetitelja sa svih strana svijeta, potvrdile su to i najnovije brojke Turističke zajednice grada Zagreba. Zagreb je, tako, četvrti grad u Hrvatskoj po broju noćenja, a ispred njega su Poreč, Rovinj i Dubrovnik. U prvih šest mjeseci 2015. zabilježeno je 753.443 noćenja, što je porast od 11 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

I teletina ispod peke

Najbrojniji su gosti već tradicionalno iz Južne Koreje, dok ih slijede SAD, Njemačka, Velika Britanija i Kina. –Rezultat je to promocijskih aktivnosti TZ grada Zagreba, koja nastupa na sajmovima u Koreji i Japanu, ali su Korejci otkrili Zagreb i preko 'reality showa' koji je ovdje sniman prije nekoga vremena. Sada je nedavno njih 32 došlo snimiti već treći 'reality show' - govori glasnogovornica TZ Darja Juzbašić. Zagrebom ih je početkom srpnja vodila producentica s hrvatske strane Spomenka Saraga.

–Došla je čitava ekipa, bilo je devet snimatelja, četiri scenarista, četiri redatelja, make up artisti, frizer... Bili su pripremljeni jer već puno znaju o Zagrebu, a kad su se vratili u Koreju rekli su da im nedostaje naša ležernost - priča Spomenka Saraga.

Tri su korejska glumca istraživala čitavu Hrvatsku, a u Zagrebu su probali biti dio Kravat pukovnije, no posebno im se svidjela tržnica Dolac. Obišli su i stari dio grada, Tkalčićevu ulicu, a oduševljeni su kulturom ispijanja kave toliko da su taj napitak naučili naručiti na hrvatskom jeziku. – Svugdje su vikali "kavu, molim!" - kaže Saraga. Zagrebačko sjedenje na kavi po cijele dane primijetili su i turisti iz Teksasa.

–Doma ne pijem kavu uopće, a ovdje je ne prestajem piti - kaže H. L. Johnson, koji je u Zagreb doveo cijelu obitelj. Posebno im se svidio način pripreme teletine ispod peke, što su ovdje probali prvi put.

Krevet u pola cijene

Zbog toliko velike potražnje porasla je i ponuda pa danas postoji velik broj stanovnika koji su neiskorištenu nekretninu prenamijenili i iznajmljuju je kao apartmane. Mnogi to rade i ilegalno, čime registriranim apartmanima ruše cijene. U problemima su i hosteli, kojih je toliko da su se počeli i zatvarati.

Prosječne cijene noćenja prije tri godine iznosile su oko 120 kuna, a sad su pale za 20 do 25 kuna - kaže Dražen Gečević, tajnik Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza. Cijena kreveta dodatno se spušta ukoliko je ostao jedan slobodan u višekrevetnoj sobi. –Daje se i u pola cijene jer iznajmljivaču je najskuplji prazan krevet - kaže Danijela Čavlović, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma za grad Zagreb pri HGK. Tako se, prema stranici Booking.com, najjeftiniji smještaj može naći u hostelima. Kao najpovoljniji slovi Big Smile Hostel, čiji krevet u osmerokrevetnoj sobi stoji 42 kune.

Komentara 2

Avatar pivapivic
pivapivic
23:44 11.07.2015.

Dobro njima, dobro nama. B-)

TR
Trnjanec
09:51 12.07.2015.

Eee, ali gradit će se nove fontane, umjesto da se tim novcem obnovi deset fasada u centru, ili da se uklone grafiti s tisuću zgrada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije