Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obnova gotova

Medvedgrad se nakon više od tri godine otvara za posjetitelje

Prekrasni prizori spoja jeseni i zime na Medvednici
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/3
11.10.2021.
u 15:08

Svečano otvorenje bit će 22. listopada

Utvrda datira iz 13. stoljeća, a od 22. listopada bit će, nakon 3 i pol godine radova, otvorena u novom izdanju za posjetitelje. Ljubitelji Medvedgrada zasigurno željno iščekuju vidjeti nove sadržaje koji se u tom dijelu Parka prirode Medvednica često planirane, a bit će ondje za svakoga ponešto - od srednjovjekovne smočnice s receptima iz 16. stoljeća do obnovljene ranogotičke kapelice Svetog Filipa i Jakova.

- U projekt je uloženo gotovo 38 milijuna kuna. Radovi su pri kraju te mogu najaviti da se 22. listopada službeno otvara Centar za posjetitelje Medvedgrad. Uspjeli smo završiti rekonstrukciju Medvedgrada što rezultira otvaranjem Centra za posjetitelje s novim i suvremenim muzeološkim postavom, izradili smo temeljne strateške studije, akcijske planove i druge dokumente, koji su bili vezani za upravljanje Centrom za posjetitelje, obilježene su biciklističke staze, dizajnirane su edukativne igračke i osmišljene dječje radionice koje će omogućiti inovativno druženje u našem Centru - izjavila je Marina Popijač, ravnateljica Javne ustanove Park prirode Medvednica.

Već pri samom dolasku na Medvedgrad mogu se uočiti obnovljene zidine, popločen prilaz i hodne staze, a pažnju privlači i Centar za posjetitelje koji izgleda futuristički, a opet dočarava bogatstvo ovog drevnog grada. Dodatni sadržaji centra uključuju posebnu ponudu za djecu s dva edukativna programa i pripadajućim interaktivnim dječjim igračkama te mozgalicama koje će omogućiti zabavno učenje o prirodnim i kulturnim vrijednostima PP Medvednica.

U Velikom – zapadnom palasu nalazi se informacijski centar s info pultom i suvenirnicom. U njegovoj središnjoj dvorani postavljena je muzejska izložba „Začarana povijest“ koja interpretira zanimljivu i bogatu povijest Medvedgrada te samog Parka. U Malom – istočnom palasu nalazi se stalna muzejska izložba „Tajne drevne planine“, a sastoji se od srednjovjekovne smočnice i kazališta sjena. Posebno atraktivna je Južna kula koja prikazuje prirodne i kulturne vrijednosti i važnosti zaštićenog područja. Kreativni izlošci praćeni interpretacijskim tekstovima izvedeni su dijelom u kompleksnoj multimedijalnoj produkciji. Uz navedeno, u centru je otvoren i prostor na kojem se mogu odvijati razni programi, radionice, događanja i slično.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije