Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba "Zoološki vrt u Zagrebu 1925. - 2015." u Muzeju grada Zagreba

Majmun Štefek 1926. bio je fotomodel na razglednicama

Zoo
Foto: Muzej grada Zagreba
1/10
19.07.2015.
u 07:15

Izložba se otvara sljedeći četvrtak povodom 90. obljetnice Zoološkog vrta

Bio je simbol Zagreba, najpoznatiji Zagrepčanin.

Tako je pokojni pisac Zvonimir Milčec opisao majmuna Štefeka, jednog od najomiljenijeg stanovnika Zoološkog vrta. Ne samo da ga je zapamtio popularni pisac, već se ovog simpatičnog pavijana prisjećaju mnogi stari Zagrepčani. Štefek je bio omiljeni fotomodel starih, crno-bijelih fotografija, a i razglednica. U Zoološki vrt stigao je 1926. godine, samo godinu dana nakon njegovog otvaranja. Tada su Zagrepčani ovu ustanovu koja danas tvori identitet grada zvali "Zoološki vrtić", zbog njegove skromne veličine. Kako je život Zoološkog vrta izgledao kroz njegovih 90 godina postojanja, prikazat će se na izložbi Muzeja grada Zagreba "Zoološki vrt u Zagrebu 1925. – 2015.", koja se otvara sljedeći četvrtak. A oni najmlađi moći će upoznati i popularnog Štefeka.

Osnivač gradski činovnik

- Tek dolaskom lava 1927. godine prestao se zvati "vrtićem" i proglašen je vrtom. Vrijednost lava iznosila je 110.000 dinara, odnosno tri puta više od para sjevernih medvjeda. Prvih nekoliko godina razvoja vrt se tek formirao – nabava životinja, širenje terena, izgradnja nastambi – zahvaljujući pomoći građanstva, prijatelja i entuzijasta - priča Željka Kolveshi, autorica izložbe. Izložit će i karikaturu "Orpheus Filipović" veličine 2,3 x 2,9 m i po prvi puta je predstaviti javnosti. Djelo Mencija Klementa Crnčića nastalo je s ciljem sakupljanja sredstava za Zoološki vrt.

- Izlagano je samo jedan dan, koliko je trajala humanitarna priredba, 29. svibnja 1927. Na njoj se, osim životinja koje plaču jer nemaju adekvatan smještaj, nalazi i osnivač Zoološkog - Mijo Filipović. On je bio gradski činovnik koji je dobio zadatak da uredi perivoj Maksimir i obvezao se da otvori vrt - priča Kolveshi, te dodaje da se vrt, kad se otvorio 27. lipnja 1925.,sastojao od tek tri lisice i dvije sove. Kasnije je, uz majmuna Štefeka, popularnost stekao i par sjevernih medvjeda koje su Zagrepčani nazvali Nikola i Selma, a voljeli su i južnoameričkog noja. Žirafe, za kojima mnogi žale jer ih više nema u Zoološkom, tamo su bile tek tri godine - od 1953. do 1956. Nema više ni rado posjećivanih slonova.

- Prvi je stigao 1930., zanimljivost je da su svi slonovi koji su došli u vrt bili ženskog roda - kaže Kolveshi.

Slagalica iz 1920.-ih

Na izložbi će se moći vidjeti i što se o Zoološkom pisalo u dnevnom tisku, a posjetitelji će moći vidjeti i brojne sačuvane fotografije, ali i filmske materijale, od prvog filmskog zapisa 1926. godine do današnjih dana. Djeca će se moći pozabaviti slagalicom "Zoološki vrt" iz fundusa Muzeja, koja se mogla se kupiti u trgovini Mavre Druckera, Ilica 39, u Zagrebu dvadesetih godina prošlog stoljeća.

Komentara 2

RA
ranko75
08:22 20.07.2015.

Vidi se da je gospon Štefek jedan ozbiljan gospodin, erudiran, sa finim manirima,pravi gospodin!

Avatar ankabutorac
ankabutorac
11:39 20.07.2015.

He,he...sad imamo jedan drugi fotomodel...pa ko je pametan i purger, moze si misliti ko sada zastupa zooloski vrt...znate onu poznat..."dragi Bog ima veliki zverinjak"..eh, da su bar drugi kak je bil taj simpa Stefek...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije