Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Staza u Bakačevoj

Da je netko rekao kako ću na Trgu učiti skijati, mislila bih da je lud

06.01.2017., Zagreb - Nakon utrke legendi na skijaskoj stazi u Bakacevoj ulici od sutra do 15. sijecnja bit ce otvoreno skijaliste za djecu i gradjanstvo u sklopu FIS-ove kampanje Bring Children to the Snow. Skijanje je besplatno za sve, a oni koji nemaju
09.01.2017.
u 11:23

U 40 godina, koliko radi kao instruktorica skijanja, Marina Marinović Rajković naučila je više od 5000 ljudi kako se uspješno spustiti niz padinu. Većinom na Sljemenu, ali nikad na – Trgu bana Jelačića. Ipak, i to se sada promijenilo.

– Nekad davno imali smo pokazne satove za građane na Cmroku, to je najbliže centru što smo došli, ali nismo ni sanjali da ćemo skijati pokraj Manduševca – kroz smijeh napominje Marina Marinović Rajković iz Ski&Snowboard kluba Maksimir čiji će instruktori od danas pa sve do 13. siječnja održavati školu skijanja i snowboarda na stazi u Bakačevoj ulici.

Uče ih ravnoteži

Staza pripremljena za utrku legendi u povodu 50. obljetnice FIS Svjetskog kupa skraćena je pa je tako snježni pokrivač ostavljen kod rotora kod ulice Pod zidom do Trga, no i u takvom je oblika izazvala veliko zanimanje građana. Staza je, naime, jučer otvorena za javnost, a bit će otvorena svakog dana od 9 do 21 sat, pri čemu je do 16 sati namijenjena na korištenje djeci, nakon čega na njoj mogu uživati odrasli. Za sve koji dolaze sa svojom opremom spuštanje je besplatno, a moguć je i najam opreme. Škola skijanja za djecu održat će se svakog dana od 11 do 16, a za odrasle od 16 do 19 sati.

– Naravno da nitko neće ovdje naučiti profesionalno skijati. Za sve koji se prijave održat ćemo pokazni trening u trajanju od 15 minuta koji stoji 30 kuna. Nakon toga svatko može odlučiti želi li se učlaniti u naš klub. Godišnja članarina stoji 100 kuna i uključuje još 60 minuta treninga. Ako se netko ne želi učlaniti, a želi još trenirati, sat je 150 kuna – objašnjava Marina Marinović Rajković te napominje kako je cilj škole u Bakačevoj da polaznici “osjete skije” te procijene zanima li ih taj sport. Žele li ga potom uistinu naučiti, ipak se trebaju upisati u službenu školu na Sljemenu.

– U Bakačevoj su nam i prostor i vrijeme ograničeni, na stazi u jednom trenutku može biti najviše 30 ljudi, što polaznika škole, što građana, tako da se nitko ne može baš cijeli dan spuštati niz stazu – rekao je Andrej Sekulić, upravitelj skijališta i jedan od instruktora škole koji napominje kako će polaznike na početku naučiti držanju ravnoteže te nekoliko osnovnih skijaških pojmova.

– Samostalno spuštanje niz padinu većina savlada nakon tri dana. Naravno, ne skijaju kao Janica, ali osnove su tu – kroz smijeh napominju instruktori te dodaju da se nitko ne bi trebao bojati pokušaja.

I iskusniji skijaši

Da će uskoro skijati kao najbolji skijaši koje je bodrio na Sljemenu, nada se i devetogodišnji Ivan. Na stazu ga je jučer dovela baka Jela kako bi se raspitali kada može učiti skijati. Prijave se ne primaju telefonom, nego je potrebno doći u Bakačevu i prijaviti se.

– Kada se već zove slično kao naš najbolji skijaš, red je da zna skijati – rekla je baka Jela koja čuva unuka za vrijeme praznika. Posebno joj je drago što će ga moći bodriti kada bude prvi put stao na skije. A na skijalištu u Bakačevoj jučer su se već skijali i puno iskusniji Zagrepčani.

– Idući tjedan idemo u Francusku, kao i svake godine, ali nismo mogli propustiti ovu stazu. Ideja je odlična! – rekli su pak supružnici Nina i Goran koji aktivno skijaju već 15 godina. Za sve koji dođu s vlastitom opremom 6. i 7. siječnja provodit će se testiranje skija i snowboarda. Mali snow park bit će napravljen 14. siječnja, a posljednjeg dana, 15. siječnja, obilježit će se FIS-ov „World Snow Day“ zabavnim programom.•

Ključne riječi

Komentara 2

TO
toljaga22
13:45 09.01.2017.

hvala Milane

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije