Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema što ne zna

Chef Bandić: A za Uskrs evo i “Milan štrudla”

13.03.2018.
u 17:53

Kuhati je naučio od mame Blagice jer je kao dječak radije ostajao za štednjakom nego išao u polje.

Kad kuhate, ne uključite napu, a kad se prozori zamagle, nacrtate srce i napišete “I love you”. To je tajni sastojak ljubavi i sva jela uspijevaju – na svom je Facebook profilu gradonačelnik Milan Bandić otkrio način na koji svojoj supruzi Vesni priprema savijaču koju je nazvao – po sebi.

Tajnovit je isprva bio oko recepta, ali kad ga je jedan od njegovih prijatelja s društvene mreže zamolio da podijeli sastojke i način pripreme jer bi njegova majka “Miky savijaču” napravila za Uskrs, prvi čovjek grada nije dvojio. I recept i pozdrave obitelji dobio je Zagrepčanin, dok su ostali primijetili kako Bandić već dugo nije “kuhao s njima”. Bolji je za štednjakom nego Mozart za klavirom, već je ranije objasnio gradonačelnik koji tvrdi da se jelu, da bi bilo ukusno, treba posvetiti kao voljenoj ženi – potpuno, s mnogo nježnosti i pažnje.

– Inače netko drugi zauzme vaše mjesto – slikovito je ustvrdio čovjek koji kao jedan od svoja tri životna postulata ističe i izreku “ako ne radiš s ljubavlju, nemoj uopće raditi”.

1/8

Kuhati je, kako sam kaže, naučio od majke Blagice u Hercegovini, a lonci i protvani počeli su ga zanimati jer je bio pomalo buntovan. Sadnji duhana i radu u polju alternativa je bio ostanak kod kuće uz štednjak pa je Bandić, kad je bio dječak, radije odabrao kućnu varijantu. I isplatilo se, više je puta istaknuo, jer ono što on skuhati ne zna jednostavno ne postoji. Ponosi se svojim receptom za grah “a la zagrebački” koji se svake godine dijeli na Praznik rada, a gdje god treba zavrnuti rukave i prionuti na rezanje, mariniranje, isprobavanje, miješanje, razvlačenje tijesta ili pak stajanje uz vatru, on je za.

Jer kuhanje mu je, kazao je, strast, štoviše, “bolji je kuhar od Golog kuhara”, pa je tako s kobasicama koje je radio, a prije desetak godina i sušio na svom balkonu u Bužanovoj, na natjecanju u Samoboru jednom osvojio srebrnu, a jednom zlatnu medalju. Radi i svoj med, a koliko se brine o sastojcima, pokazao je i naručivši posebne sorte povrća za pokazni gradski vrt na Savici, u kojemu povremeno organizira druženja sa Zagrepčanima. Kako se već ranije pohvalio, skupio je više od dvjesto recepata koje je doradio “na svoj način”, a neko ih je vrijeme planirao i objaviti.

– Doći će to svakako na red – rekao je gradonačelnik koji je jednom prilikom, dok je motao sarmu, izrazio želju i da otvori vlastiti restoran. Nije otkrio kako bi mu bilo ime, ali s obzirom na to da svoje omiljene recepte naziva po sebi, kad bude u mirovini, Zagrepčani bi ga mogli posjećivati u zalogajnici “Kod Milana”. Gdje će, od ljubavi, uvijek biti zamagljeni prozori.

Bakalar s medom i krumpirom može i više puta na godinu

Bandićev recept za bakalar s medom sadrži dva kilograma suhog bakalara, tri kilograma krumpira, svežanj peršina, dva decilitra maslinova ulja, 15 dag crvenoga luka, 10 dag češnjaka, 10 dag parmezana, 2-3 žlice meda. Sušeni bakalar nareže se na desetak centimetara duge komade te ostavi 24 sata da se namače u hladnoj vodi. Riba se zatim stavi kuhati u slanu vodu oko sat i 15 minuta. Kad je kuhana, izvadi se i očisti od kostiju i kože. Meso se nareže te se u lonac stavlja sloj bakalara, sloj kuhanog krumpira te sloj maslinova ulja i luka. Slojevi se poliju s 2-3 žlice meda i sve se kuha još pola sata u vodi u kojoj se kuhao bakalar.

Za potpun dojam savijače ženi treba donijeti i cvijeće

Kao i za sve recepte, gradonačelnik sastojke za “Milan savijaču” nabavlja na Dolcu. Kupuje ondje pola kilograma gotovih kora za štrudl (najbolje uzeti jedan paket u zagrebačkim pekarnicama). Za filu je potrebno pola kilograma svježeg kravljeg sira, 4-5 jaja, decilitar kiselog vrhnja, dvije pune žlice punomasnog milerama da se poveća sočnost te 10 dag omekšalog putra za premazivanje kora. Savijaču treba peći u unaprijed zagrijanoj pećnici 20-30 minuta, a kako kaže prvi čovjek grada, “tajna je u domaćim najkvalitetnijim sastojcima od naših kumica s placa”. Za potpun dojam, predlaže Bandić, na Dolcu treba kupiti i cvijeće za suprugu.

Grah i zelje ispadnu finiji uz unutarnju predanost i glazbu 

Potrebno je pola kile trešnjevca, kilogram narezanog zelja “od naših kumica”, 20 dag suhih rebarca, 20 dag junećeg ramsteka (svakako ostaviti kosti), 3-4 lovorova lista, jedna velika žlica vegete. Grah i suha rebarca staviti u hladnu vodu, a onda ih pustiti da ključaju 15 minuta (nipošto soliti). Izvaditi rebarca i grah ocijediti, vodu u kojoj se kuhao baciti jer neće trebati. Kiselo zelje, “točno takvo kakvo je došlo od kumica”, staviti u hladnu vodu i dodati mu rebarca (ona iz graha). Pustiti sat vremena da ključa i onda dodati grah te ramstek i sve zajedno kuhati još 45 minuta do sat vremena. Malo prije kraja dodati veliku žlicu vegete. Bolje je ako se radi uz glazbu i s unutarnjom predanošću.

Komentara 13

DU
Deleted user
19:45 13.03.2018.

Joj, kao dječak radije je ostjao uz štednjak nego radio u polju. Vidi se da je rođen za političara. Smrdio mu je rad oduvijek, a sviđalo mu se glumiti da nešto silno radi . Da je tak jako želio kuhati,, bil bi kuhar, kamo sreće.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
20:14 13.03.2018.

Hm, rekli su stariji i pametni. Svega majstor, - drek majstor. Lijepo je misliti da si pametan I svestran, ali ako si jadan, ni sto muljaza ti ne moze pomoci da budes netko drugi. Jadno, a sve za nase novce, ovce zagrebacke.

Avatar liquidsky
liquidsky
11:30 14.03.2018.

Zašto se jediti na Bandića? Nije volio delati pa je držeći se za maminu suknju kuhao. Poslije je postao gradonačelnik. Onda još i optuženik za kaznena djela. Tko ne bi poželio takvu karijeru? Dobro, Bandić je prepun svih znanja i vještina, isto kao sjevorenokorejski vođe koji su već kao fetusi znali čitati, s dvije godine znali sedam svjetskih jezika, s tri naučili voziti automobil, pobjeđivali na vrtićkim trkama, a neki od njih nikada nisu obavljalu veliku nuždu. Zašto bi se Bandić puno razlikovao od njih? Pa nemaju samo oni pravo biti takvi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije