Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Usporen odlazak u mirovinu

Zbog prilagodbe softvera informativni izračuni mirovine nakon 10. veljače

mirovina
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
24.01.2019.
u 06:45

Vlada je na početku siječnja dala suglasnost mirovinskom osiguranju da kupi milijunsko superračunalo, prilagodba na nove uvjete umirovljenja traje 40 dana.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje još nije počeo slati informativne izračune mirovina prema uvjetima koji su stupili na snagu 1. siječnja 2019. godine. Prva pisma s iznosima budućih mirovina mogla bi stići na kućne adrese tražitelja oko 10. veljače. Taj datum naveden je i u sustavu e-građani za one koji pokušavaju doznati iznos buduće mirovine korištenjem te aplikacije.

Informativni izračun mirovine postao je ključni dokument na osnovi kojega će novi umirovljenici, osiguranici drugog mirovinskog stupa, donositi odluke koju će mirovinu uzeti. Cijeli siječanj i prvih desetak dana veljače HZMO prilagođava svoj informatički sustav izmijenjenim uvjetima umirovljenja, a neslužbeno se može čuti da zastoj u izračunima nema veze s novim superračunalom koje HZMO, uz suglasnost Vlade, nabavlja od IBM-a za više od 30 milijuna kuna.

U informatičkim krugovima već godinama upozoravaju da Hrvatska preskupo plaća svoju ovisnost o jednoj tvrtki i njezinu softveru preko kojega se obračunavaju mirovine.

Radnici koji su poslije 1. siječnja predali zahtjev za odlazak u mirovinu još će tri tjedna čekati da otkriju ključnu informaciju – je li im bolje vratiti se u prvi mirovinski stup ili zadržati dvostupnu mirovinu.

Novost je da od početka ove godine osiguranici drugog mirovinskog stupa također stječu pravo na dodatak na mirovinu – i to 27 posto za staž do 2002. te 20,25 posto za staž nakon tog razdoblja, a navodno je to cijepanje radnog staža razlog što informatičarima treba više od mjesec dana za softversku prilagodbu.

Dosad se 98 posto osiguranika drugog stupa vraćalo u prvi, no sad bi se taj odnos trebao bitnije izmijeniti u korist ostanka u drugom stupu. Tijekom jedne kalendarske godine papire za mirovinu predaje oko 50 tisuća radnika, s tim što je veći pritisak na mirovinski sustav na početku i pred kraj kalendarske godine.

Lani je, prema podacima za 11 mjeseci, bilo oko dvije tisuće zahtjeva za mirovinu više nego 2017. Velik broj radnika – posebno drugostupaša s beneficiranim radnim stažem – odgodili su odlazak u mirovinu za 2019. godinu jer su im novi uvjeti povoljniji.

Informativni izračun mirovine besplatan je za korisnike sustava e-građani, dok je cijena izračuna u poslovnici 70 kuna. Sve dosad taj je izračun bio samo informativnog karaktera i zainteresiranima je pokazivao s koliko novca mogu računati ako odu u mirovinu. No po novome, izračuni dobivaju na važnosti jer moraju pokazati razliku u primanjima ovisno o tome ostane li osiguranik u drugom mirovinskom stupu ili svu svoju štednju prenese u prvi stup.

O izračunu, također, ovisi i tko će od osiguranika drugog stupa moći odmah podići 15 posto svoje štednje iz drugog stupa. Prema odluci Regosa, izračune će morati dostavljati i mirovinska društva registrirana za isplatu mirovina drugog stupa. U za sada jedinom RMOD-u kažu da Regos u siječnju nije zatražio nijedan izračun mirovine. Očito svi čekaju da superračunalo odradi svoj dio posla.

Pogledajte i video: Evo kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj

Komentara 4

OB
ObrenM
07:24 24.01.2019.

Koliko je novca zamraceno kupnjom super racunala,kojeg se ni Njemacka nebi posramila?Sada ce se povecati mirovine.

Avatar matalan
matalan
10:26 24.01.2019.

međed se ubacuje sa 20.000 novootkrivenih rezervista imovinskog rata..

IB
iva.begovic
10:28 24.01.2019.

Ako će to super računalo smanjiti mogućnost zlouporabe tj. "kupljenih mirovina", trebali bismo biti strpljivi i dulje. Jer ako nitko ne dobije nezasluženo, biti će veće zaslužene mirovine. Nije li nedavno bila vijest o službenicama HZMOa koje se tereti dada su namještale mirovine za financijsku naknadu?. A ja sam bila mislila da je to u informatičko vrijeme nemoguće. Očito je i dandanas moguće, a zanima me koje su performanse ovog računala da se to spriječi. Pa molim novinari ne pišite parcijalne senzacionalističke vijesti nego nas cjelovito informirajte.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije