Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Kina će izgubiti čak 200 milijuna radno sposobnih stanovnika

Procjenjuje se i da će u Kini već sljedeće godine muškaraca biti 30 milijuna više nego žena
07. siječnja 2019. u 06:30 8 komentara 2216 prikaza
Kina
Foto: Reuters/PIXSELL

Kineska je vlada objavila vrlo zanimljiv, no istodobno neočekivan, ali i zabrinjavajući izvještaj. Barem kada je njihova zemlja posrijedi.

SERIJSKI UBOJICA Pogubljen je kineski Jack Trbosjek koji je ubio 11 žena odjevenih u crveno

Naime, 2029. godine Kina će imati rekordne 1,442 milijarde stanovnika, no već sljedeće godine slijedi neminovan pad. Najnapučenija svjetska zemlja tako trpi posljedice politike jednog djeteta po obitelji koja je ublažena prije tri godine kada je dopušteno da obitelji imaju po dvoje djece.

Promašena politika

Ipak, stopa se nataliteta nije vratila na razine prije donošenja te odluke kojoj je cilj bio obuzdati bujanje stanovništva. Velika svjetska sila sada ima sve starije stanovništvo, što je dovodi u novi problem, a to je izgledan manjak radne snage. Ako se ispune predviđanja znanstvenika koji potpisuju ovo izvješće objavljeno u petak, do polovice stoljeća bi Kina trebala pasti na 1,36 milijardi stanovnika te bi zbog toga trebala izgubiti oko 200 milijuna radno sposobnih ljudi.

Xi Jinping Kineski predsjednik Xi Jinping: Tajvan je dio Kine, upotrijebit ćemo i silu za naše ujedinjenje

Ako se stopa nataliteta ne popravi, do 2065. godine Kina će imati tek 1,17 milijardi ljudi. Jer natalitet je u Kini pao tri i pol posto 2017. godine, a očekuje se kako je taj trend ponovljen i upravo minule 2018. Omjer radno sposobnog stanovništva u odnosu na ostatak pao je još 2011. godine, i to nakon čak 30 godina. Izgledno je prema svim tim podacima da će takav trend potrajati još nekoliko desetljeća. Među ostalim, to je i zato što je labavljenje politike jednog djeteta dovelo do većeg udjela najmlađih u ukupnom stanovništvu, odnosno javio se dobni jaz čije su pretpostavke stvarane cijelo vrijeme trajanja politike jednog djeteta.

Imaju i manjak udavača 

Ta je politika uvedena 1979. godine nakon politike dva djeteta koja je sada opet na snazi. Sredinom 80-ih uvedena je mjera drugog djeteta u ruralnim područjima ako je prvo dijete bilo žensko.

Donald Trump, Xi Jinping, Angela Merkel Napokon dogovor? Kina i SAD pregovarat će idući tjedan u Pekingu o završetku trgovinskog rata

Procjenjuje se da je politika kontrole nataliteta doprinijela da se u Kini rodi od 400 do 500 milijuna djece, ovisno o kojoj se studiji radi. Kumulativno je to još više jer se posljedično smanjio broj zasnovanih obitelji koje bi imale potomaka. Sve do 2060. godine rast će udio umirovljenika u ukupnom broju stanovnika, do 2035. godine njihov će broj doseći 400 milijuna, čak 160 milijuna više nego što je umirovljenika u Kini bilo lani. Kakav će to društveni i gospodarski utjecaj imati, ne treba posebno spominjati.

Nije stoga nikakvo čudo što se po novinskim agencijama pojavljuju priče o prodaji ili čak otmicama djevojaka za udaju iz Kini susjednih zemalja poput Vijetnama. Najnapučenija zemlja na svijetu, naime, ima manjak žena u odnosu na muškarce, 2020. godine bit će 30 milijuna više muškaraca.

>> Pogledajte najduži most na svijetu otvoren u Kini

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • car099:

  a jadni, samo ih je 1.4 milijarde pa se moraju brinuti zbog smanjenja populacije. koja glupost. ionako na svijetu ima 5 milijardi ljudi previše da bi planet Zemlja mogao dugoročno opstati, a mi se brinemo zbog rasta ekonomije Kine

 • Avatar zrakomlat59
  zrakomlat59:

  Zaboraviste kineze po cijelom svijetu. Tako ih možda ukupno ima i 2 milijarde.

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  baš je svijet jadan, strahuje za budućnost kine, zemlje koja s pravom može reći da ima 'civilizaciju', skoro pa neprekinutu par tisuća godina. ako bude manje radno sposobnih kineza, kolko ćete tek onda plaćati kineske proizvode?! svoju proizvodnju ste uništili, ... prikaži još! kinezi lukavo iskorisit sve slabosti zapadnog konzumerizma, i sad ubiru plodove. tko se može kinezima suprotstaviti, na dulji rok, jedini način igre na koji kinezi igraju? nitko. treba prihvatiti realnost i kinezima priznati uspješnost. nema više zezanja sa njima, sad već otvoreno spominju i vojne sukobe oko južnog kineskog (a čijeg drugog?!) mora! sad već bez puno ustezanja često spomenu i vojno rješenje tajvana, bez obzira kolko američkih aviona oni kupili. ako je svijet navikao i prihvatio američke interese i stvari koje rade da ih zaštite, prihvatit će i kineske interese. naravno da to bez globalnog sukoba neće proći, al to je uvijek tako bilo i bude. mi ćemo naravno zauzeti krivu stranu, opet.