Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OKUPLJENI STRUČNJACI

WHO sazvao hitan sastanak zbog izbijanja Marburg virusa u Africi: 'Vrlo je zarazan'

Ilustracija
Foto: Ilustracija/Pixabay
1/3
14.02.2023.
u 19:16

Bolest uzrokovana Marburg virusom počinje naglo, visokom temperaturom, jakom glavoboljom i teškom slabošću. Mnogi pacijenti razviju ozbiljne simptome unutar sedam dana.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) sazvala je hitan sastanak i okupila stručnjake iz cijelog svijeta kako bi razgovarali o izbijanju jedne od najsmrtonosnijih bolesti u Africi, odnosno ubrzanju razvoja cjepiva i lijekova za Marburg virus. Riječ je o trenutno neizlječivoj bolesti koja ima stopu smrtnosti do 88 posto.

Zbog virusa je preminulo devet osoba u Ekvatorijalnoj Gvineji, u prvoj epidemiji u toj srednjoafričkoj državi, a vjeruje se da je više od desetak drugih zaraženo, navodi Daily Mail. Stručnjaci su ustvrdili da bi mogli proći mjeseci dok učinkovita cjepiva i lijekovi ne postanu dostupni, s obzirom na to da će proizvođači morati prikupiti materijale i provesti ispitivanja. Ipak, mnogi vjeruju da će virus biti brzo obuzdan i pod kontrolom prije nego što prouzroči veću štetu.

"Nadzor na terenu je pojačan", rekao je tijekom sastanka George Ameh, predstavnik WHO-a u Ekvatorijalnoj Gvineji.

Kako je jučer naveo WHO, prijavljeno je devet smrtnih slučajeva i 16 sumnjivih slučajeva sa simptomima koji uključuju vrućicu, umor, povraćanje s krvlju i proljev.

"Daljnje istrage su u tijeku. Timovi su raspoređeni u pogođenim okruzima kako bi pronašli kontakte, izolirali ih i pružili medicinsku skrb osobama koje pokazuju simptome bolesti", dodala je Svjetska zdravstvena organizacija.

“Marburg je vrlo zarazan. Zahvaljujući brzoj i odlučnoj akciji vlasti Ekvatorijalne Gvineje u potvrđivanju bolesti, hitni odgovor može brzo zaživjeti tako da spasimo živote i zaustavimo virus što je prije moguće”, rekao je dr. Matshidiso Moeti, regionalni direktor WHO-a za Afriku.

Bolest uzrokovana Marburg virusom počinje naglo, visokom temperaturom, jakom glavoboljom i teškom slabošću. Mnogi pacijenti razviju ozbiljne simptome unutar sedam dana. Virus se prenosi s voćnih šišmiša i širi se među ljudima izravnim kontaktom s tjelesnim tekućinama, površinama i materijalima. Ne postoje cjepiva ili antivirusni tretmani odobreni za liječenje virusa. Međutim, potporna njega i liječenje specifičnih simptoma poboljšava preživljenje.

Komentara 32

MK
milutin kekin
20:39 14.02.2023.

Dajte ohladite barem 15-ak godina, ljudi nisu baš toliko naivni.

TE
Templo
20:12 14.02.2023.

Sve ce njih Pfizer cijepiti sa 16 doza po osobi i onda ce cijepljeni biti zasticeni citavih 27 dana sa stopom zastite od 18%.

FA
Fake
19:55 14.02.2023.

Evo ga opet, priča se ponavlja, ajmo ispočetka samo je pitanje do kada nam misle ovo raditi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije