Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vrhovni sud tumačenjem povećao iznose naknada neimovinske štete u osiguranju za 50 posto

Uvodi se obveza nefinancijskog izvještavanja i informiranja o okolišnim, socijalnim i upravljačkim činiteljima, važnima za donošenje odluka o ulaganju na tržištu kapitala
30. studenoga 2020. u 18:48 0 komentara 962 prikaza
Hanfa - Ilustracija
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatsku dogodine čekaju četiri nova zakona vezana uz regulativu financijskih usluga, između ostaloga konačno i pravni okvir za financiranje projekata grupnim prikupljanjem novca preko internetskih platformi - „crowdfundingom“. Savjet Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga na današnjoj je sjednici razmatrao najave tih novih zakona koje preuzimamo iz EU regulative, prijedlog Europske komisije o regulaciji kripto-imovine i akcijski plan buduće Unije tržišta kapitala.

Workers in protective suits take part in the disinfection of Huanan seafood market, where the novel coronavirus is believed to have first surfaced, in Wuhan GODINU DANA OD PANDEMIJE Kineski mediji šokirali svijet: COVID-19 nije izbio u Wuhanu, imamo dokaze za to

Posrijedi su Zakon o izdavanju pokrivenih obveznica i javnom nadzoru pokrivenih obveznica koji će prvi put regulirati takav instrument u Hrvatskoj, Zakon o objavama povezanima s održivošću u sektoru financijskih usluga koji će uvesti obvezu nefinancijskog izvještavanja i informiranja o okolišnim, socijalnim i upravljačkim činiteljima, važnima za donošenje odluka o ulaganju na tržištu kapitala, Zakon o paneuropskom osobnom mirovinskom proizvodu kako bi se uredio nadzor, sankcije i primjena novog europskog modela dobrovoljne mirovine u Hrvatskoj te Zakon o europskim pružateljima usluga skupnog financiranja koji se odnosi na crowdfunding.

Prijedlog nacrta EU Uredbi o tržištima kripto-imovine (MiCA) i o pokusnom DLT režimu, pojašnjavaju u Hanfi, obuhvatit će široko područje nadzora, od skrbništva i upravljanja kripto-imovinom u ime trećih strana, upravljanja platformama za trgovanje (burzama) do zamjene kriptoimovine za klasične valute ili drugu kripto-imovinu, brokerskih poslova tj. Zaprimanja, prijenosa i provođenja naloga za treće osobe, usluga provedbe ponude odnosno prodaje (ICO) te usluga savjetovanja klijenata o kripto imovini. Regulacija kriptoimovine bi trebala donijeti veću pravnu sigurnost, omogućiti bolju povezanost i veću suradnju sa tradicionalnim financijskim tržištima, a posljedično povećati i prisutnost i širenje kripto-tržišta, s ciljem da se istodobno uz poticanje razvoja inovacija osigura zaštita ulagača i financijska stabilnost te spriječi širenje financijskog kriminala.

Split: Bura potrgala trake civilne zaštite i građani uživali na terasama kafića DOKUMENT IZMJENA ZAKONA Donosimo sve detalje i sankcije za kršenje mjera: Za privatni tulum i do 10.000 kn kazne

Na Savjetu se razgovaralo i o utjecaju novog pravnog tumačenja Vrhovnog suda RH koji je promjenom Orijentacijskih kriterija iz 2002. povećao iznose za utvrđivanje visine pravične naknade neimovinske štete oštećenim osobama za 50 posto.

Riječ je o orijentacijskim iznosima za različite vrste neimovinskih šteta pokrivenih osiguranjem koje služe kao pomoćno sredstvo sudovima u odlučivanju o naknadi osiguranicima. Novo pravno shvaćanje se od lipnja 2020. primjenjuje na sve trenutačne parnične postupke za naknadu neimovinske štete.

Ministarstvo uprave, kojem je na čelu Ivan Malenica, pripremilo je odgovor Boži Petrovu koji potpisuje Vlada EPIDEMIOLOŠKE MJERE Državni službenici od sutra rade od kuće ili u timovima, no postoji jedna iznimka

Predstavljeno je i trenutačno stanje na tržištu leasinga koji zbog pandemije bilježe godišnji pad od 41 posto u odnosu na listopad prošle godine. Posebno je istaknut pad autobusnog prijevoza i charter tržišta zbog slabije migracije stanovnika i slabije turističke sezone. Iako nije moguće predvidjeti utjecaj novog zatvaranja tržišta, plan i realizacija moratorija i reprograma uspjela je zaustaviti rast rizičnosti portfelja leasing društava, a Hanfa će po potrebi donijeti i dodatne preporuke za podršku eventualnog nastavka odgode plaćanja leasing klijenata, pri čemu do kraja ožujka sljedeće godine, leasing društva za takve plasmane, već prema ranijim preporukama, ne trebaju rezervirati dodatna sredstva.

- Usprkos negativnim posljedicama pandemije na financijski sektor, dogodio se početak značajnijeg oporavka ulaganja na Zagrebačkoj burzi u studenome ove godine koji se odražava u rastu burzovnog indeksa i ukupnog prometa trgovanja dionicama. Najviše je to posljedica početka rada novih ETF investicijskih fondova što najavljuje potencijal rasta ulaganja na tržištu kapitala i naznaku da su investitori željni ulagati u nove financijske instrumente i u nepredvidivim vremenima – kažu u Hanfi.

VIDEO Danas je u Hrvatskoj oboren novi crni rekord: U samo jednom danu od koronavirusa preminule su 74 osobe

Milan Bandić
Večernji doznaje
Umro je Milan Bandić!
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.