Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Državni službenici od sutra rade od kuće ili u timovima, no postoji jedna iznimka

Rad od kuće ne može se, međutim, primijeniti na poslove koji primjerice obuhvaćaju rad s povjerljivim dokumentima ili poslove za koje nije moguće osigurati uvijete.
30. studenoga 2020. u 11:54 36 komentara 39634 prikaza
Ministarstvo uprave, kojem je na čelu Ivan Malenica, pripremilo je odgovor Boži Petrovu koji potpisuje Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ministarstvo pravosuđa i uprave donijelo je novu uputu o radu službenika tijekom epidemije koronavirusa po kojoj se u određenim slučajevima dijelu zaposlenika u državnoj upravi daje mogućnost rada od kuće.

Čelnik tijela organizirat će rad na najprimjereniji način koji će najbolje odgovarati potrebama i naravi poslova državne uprave, stoji u novim uputama. Predviđena je, primjerice, mogućnost rada od kuće samo za pojedine ustrojstvene jedinice ili službenike, u razdoblju koje odredi čelnik tijela, ako postoje opravdani razlozi ili pak kombinacija rada od kuće i na poslu.

Odlična prilika Još uvijek radite od kuće? Evo kako sve možete kvalitetno iskoristiti pauzu

Jedan od predviđenih načina je i rad od kuće u timovima koji će se izmjenjivati te rad od kuće službenika kojima se u radnom prostoru ne može osigurati potrebna fizička udaljenost čak ni preraspodjelom uredskog prostora ili radom u smjenama.

Čelnici tijela državne uprave obvezni su u roku od sedam dana o svojoj odluci obavijestiti Ministarstvo, navodi se u novoj uputi.

Rad od kuće ne može se, međutim, primijeniti na poslove koji primjerice obuhvaćaju rad s povjerljivim dokumentima ili poslove za koje nije moguće osigurati uvjete.

Voditelj Odjela kibernetičke sigurnosti tvrtke Setcor Vedran Vujasinović PROMO Rad od kuće prati i značajno povećanje broja napada i rizika za naša računala

Neovisno o organizaciji rada tijela državne uprave, čelnik tijela, kao i u prijašnjim mjerama, može odobriti rad od kuće primjerice službenicima u samoizolaciji, roditeljima i skrbnicima djece s teškoćama u razvoju ili službenicima s kroničnim bolestima. 

Na snazi također ostaju ranije odluke o imenovanju koordinatora, nošenju maski, mjerenju temperature, smanjenju sastanaka i fizičkih kontakata.

VIDEO: Pitali smo građane podržavaju li nove mjere?

Biokemičarka Katalin Karikó
IZ KOMUNIZMA POBJEGLA U AMERIKU
Buran život znanstvenice koja je svijetu donijela spas od pandemije
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
 • Ja i Ja:

  Do sada nisu radili ništa, a od sada će još i manje...

 • inot:

  Do sad su radili sjedećki,a sad će i ležečki...;)

 • Avatar old_habits_die_hard
  old_habits_die_hard:

  državani službenici rade od doma, no hoće li moći i od doma krasti?