Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZLIČIT STANDARD ŽIVOTA

Vratio se iz Irske i razočarao: ‘Neki su proizvodi u Hrvatskoj luksuz i dvostruko skuplji nego u Dublinu'

Šibenik: Ispred nekih trgovina već se stvaraju gužve
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/2
13.04.2021.
u 09:26

Ono što mi je bilo očito i prije, a dodatno je potvrđeno nakon odlaska u inozemstvo, jest da se u Hrvatskoj nekim čudom uspijeva svakako preživjeti, istaknuo je

Brojni Hrvati napustili su Hrvatsku s ciljem da vani uspiju i to u boljim uvjetima nego što su tu. Kakav je život vani i kakve su razlike u cijeni, otkrio je 32-godišnji učitelj Denis koji se u Hrvatsku iz Dublina vratio prošle godine u rujnu. 

Njega su po povratku, kako je ispričao za Net.hr, neugodno iznenadile cijene, osobito u trgovinama. 

– Cijene namirnica u trgovinama vjerojatno su podjednake kao i u Hrvatskoj. No, iznimka su neke namirnice koje se u Hrvatskoj smatraju luksuzom poput avokada, šparoga, lososa, morskih plodova, pistacija, indijskih oraščića. One su osjetno su jeftinije u Irskoj. Najviše me ''žulja'' upravo razlika u cijenama tih proizvoda jer su dvostruko skuplji u Hrvatskoj nego u  Irskoj, a često je riječ o istom proizvođaču i istom trgovačkom lancu – ispričao je. 

On je radio u Dublinu u trgovini planinarskom i penjačkom opremom. Za zaposlenike tog sektora minimalna plaća je 1400 eura, a kroz neko vrijeme može narasti i do 1800 eura. Dobivao je plaću tjedno, što mu je čak i bilo bolje jer je kvalitetnije mogao upravljati svojim novcem. 

Denis je i prije odlaska u Irsku smatrao da su cijene namirnica u hrvatskim trgovinama visoke, no nije bio svjestan koliko su visoke s obzirom na standard građana. 

 – Tijekom godišnjeg odmora u Hrvatskoj nisam se ponašao rastrošno jer bih često uspoređivao cijene nekih proizvoda ovdje i tamo, i svaki put bih bio neugodno iznenađen. Neki prehrambeni proizvodi podjednake su cijene, dok su drugi dvostruko skuplji. Kozmetika i toaletni pribor možda su malo skuplji u Irskoj, ali generalno cijene su u nekom inozemnom rangu ili iznad njega, dok su primanja drastično niža.

To se pogotovo osjeti na tome što sam tamo mogao uštedjeti pristojne svote čak i na minimalcu, priuštiti si putovanja i kupiti što god sam trebao. U Hrvatskoj tako nešto djeluje neizvedivo s obzirom na primanja. Ono što mi je bilo očito i prije, a dodatno je potvrđeno nakon odlaska u inozemstvo, jest da se u Hrvatskoj nekim čudom uspijeva svakako preživjeti. Smatram da je to upravo i problem, ovdje se preživljava i to svim sredstvima, često zaduživanjem. Za razliku od Hrvatske, u Irskoj se živi pa čak i na minimalcu. I tada ti može biti ugodan život, uz uvjet da racionalno trošiš – komentirao je Denis za Net.hr

VIDEO: Ministar Fuchs otkrio kako će se odvijati nastava do kraja školske godine i procjepljivanje nastavnika

 

Ključne riječi

Komentara 118

UM
umnjak
10:25 13.04.2021.

Denise moj, da vas se nagura 8 u stanu u Zagrebu, zivio bi duplo bolke ovdje nego u Irskoj. Ali kompleksi su to u Hrvata. Tamo rade i žive kako nikad ne bi doma.

Avatar mrkyyy
mrkyyy
10:17 13.04.2021.

Znači kad je odlazio je vjerojatno opleo po Hrvatskoj, sada kad se vratio je opleo po Hrvatskoj. Ne kužim, zašto se vratio, i što to ne štima s Irskom?

Avatar Poskok 1
Poskok 1
09:52 13.04.2021.

Ma da, avokado i indijski oraščići su ogledni primjer. Što ne napišeš koliko košta frizer, automehaničar, popravak vodovodne instalacije, servis računala... Koliko košta krigla Guinnessa u pivnici... (ne ideš baš, jel da)... Kad se upiše Dublin apartmants, pristojan stan zaa obitelj košta mjesečno 1300, 1400 E... Što ne napišeš da je hrpa stanova koji se iznajmljuju prazno bez komadića namještaja...itd, itd... Avokado je bitan....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije