Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Milanović prima i branitelja zbog kojeg je lani otišao iz Okučana

Braniteljske udruge traže rješenje pitanja ratne odštete i nestalih te pomoć logorašima
12. travnja 2021. u 21:37 62 komentara 24689 prikaza
Foto: Ured predsjednika RH

Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata i Zbor udruga veterana gardijskih brigada u više su navrata, počevši od 1. prosinca prošle godine, slali dopise na adrese premijera i predsjednika, s ciljem održavanja radnog sastanka s četiri teme: potraživanje ratne odštete od Republike Srbije, pitanje nestalih, problematika tužbi hrvatskih logoraša protiv Republike Srbije i rasprava o obilježavanju obljetnica iz Domovinskog rata.

Do premijera Andreja Plenkovića nisu uspjeli doći, no naposljetku je stigla potvrda s Pantovčaka da se predsjednik Zoran Milanović odazvao njihovu pozivu na sastanak koji će se održati u utorak u 11 sati na Pantovčaku, što nam je danas potvrdio i glasnogovornik predsjednika Nikola Jelić.

PONAVLJANJE PROCEDURE IZGLEDNO HDZ-ovi partneri žele sudjelovati u dogovoru o šefu Vrhovnog suda

Arbitrirao Marijan Mareković

Pritom je zanimljivo kako će među četvoricom predstavnika branitelja – uz Željka Dragaševića, Iliju Vučemilovića Šimunovića i Ivicu Vranješa – predsjednik primiti i Zorana Marasa, predsjednika Udruge Specijalne policije, zbog kojega je lani napustio svečanost obilježavanja obljetnice operacije Bljesak u Okučanima jer je u službenoj delegaciji vidio Marasa u majici HOS-a s pozdravom “Za dom spremni”.

Također, javnosti je ostalo nepoznato da se njihov prvi susret dogodio prije desetak dana na Pantovčaku, u prigodi dodjele odličja zaslužnima u akciji Plitvice, čemu se Maras, premda nije bio odlikovan, odazvao u funkciji predsjednika udruge. Milanović ga je tada, kako doznajemo, srdačno pozdravio.

– Vjerujem da je predsjednik uvidio da smo mi branitelji svojim postupcima, radom i djelovanjem uvijek poštovali institucije RH pa tako i instituciju predsjednika države jer time poštujemo i sve građane koji su za njega glasali. Tako je, vjerujem, uvidio i da sam ja legalni i legitimni predsjednik Udruge Specijalne policije koja je dala veliki doprinos u Domovinskom ratu. Kada je riječ o našem sporu oko majica HOS-a, ako netko smatra da sam učinio nešto nezakonito, neka me privedu, a ako netko smatra da nešto treba mijenjati, neka mijenja u Saboru – kaže Zoran Maras, koji zahvaljuje predsjednikovu savjetniku za branitelje Marijanu Marekoviću koji je “uvidio da se problemi mogu rješavati samo razgovorom” te arbitrirao između predsjednika i njega.

SMIJEŠNA ANEGDOTA Milanoviću vikao: 'Evo zašto ste bili na minimalcu', a sad se družio s 'dvojnikom'

Zakon o obljetnicama

A teme razgovora doista su goruće. Premda je Ministarstvo hrvatskih branitelja pokrenulo inicijativu za izradu pravilnika o obilježavanju obljetnica iz Domovinskog rata, braniteljske udruge tvrde da se posljednjih godinu dana nije poduzelo ništa te traže da se ta tematika regulira i zakonom. Žele da se točno definira protokol kako bi se izbjegle situacije da se na obljetnicama pojavljuju “stotine delegacija” sa svih razina te traže da prioritet dobiju obitelji poginulih i nestalih branitelja, a da sve tri poluge vlasti potom zajednički polažu vijenac.

Također, žele da država uz logoraše – koji sada podižu privatne građanske parnice protiv Republike Srbije – stane financijski, pravno i diplomatski te da se o toj tematici obavijesti i EU.

Zagreb: Predsjednik se obratio medijima nakon prijema u znak sjećanja na Josipa Jovića 'Samoproglašeni Marlon Brando' HDZ: Milanović "ničim izazvan" napao Jandrokovića jer ga muči Janaf

– Ne odustajemo od sastanka s premijerom jer smatramo da je on, uz predsjednika države, najodgovorniji zbog kompleksnosti pitanja, jer to je pitanje i vanjske politike i pravno pitanje, a mi tvrdimo, i nacionalno pitanje. Što je premijer učinio tri godine nakon dolaska premijera Vučića – pita Zoran Maras, koji kaže da na Pantovčak neće otići u majici s amblemom HOS-a.

Zanimalo nas je hoće li možda jedan primjerak pokloniti predsjedniku.

– Vjerujem da bi je čak i primio, ali neka mu majicu ipak poklone HOS-ovci – zaključio je. 

VIDEO Incident u Okučanima! Milanović zbog natpisa ZDS otišao s obilježavanja Bljeska

Budemo li opet morali dizati šatore, neće biti lako ni institucijama ni nama

Sastanku će nazočiti i Ilija Vučemilović Šimunović, predsjednik Udruge veterana Tigrova. – Svjesni smo ograničenja ovlasti predsjednika, ali kada je riječ o ratnoj odšteti te pitanjima nestalih i logoraša, itekako tu predsjednik ima što reći svojim autoritetom, iskustvom i stavom. Mi sada donosimo Zakon o civilnim žrtvama, a naši logoraši sami vode svoje postupke, kao da su 90-ih vodili svoje privatne ratove. Od koga ćemo tražiti rješenja ako ne od institucija? Budemo li opet morali dizati šatore, neće biti lako ni nama ni njima. Od premijera očekujemo odgovor jer poštujući sve udruge civilnog društva, svjedoci smo da se za kojekakve udruge pronađe vrijeme preko noći, dok mi branitelji na koje se svako malo pozivaju prigodno kao temelje društva više od šest mjeseci čekamo odgovor premijera. Dosta je licemjerja i laži – zaključio je Vučemilović

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • livnopravo:

    pupovac i plenki su ih odbili čim je na stolu odšteta srbije

  • livnopravo:

    plenki je tolika komunjara i ljevičar da čak glumiti ne može...

  • Dvogrlo:

    Izgleda, afera JANAF ce pomoci i nasim HOSovcima!?