Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada donijela novu odluku vezanu uz cijene grijanja na plin

Uredbom se želi osigurati da prije početka nove sezone grijanja kupci toplinske energije iz kategorije kućanstava koji kupuju toplinsku energiju proizvedenu iz plina budu u jednakom položaju u odnosu na kupce iz kategorije kućanstava koji se izravno koriste plinom.
12. rujna 2019. u 13:57 5 komentara 5057 prikaza
Ilustracija
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

 Vlada je u četvrtak donijela Uredbu o dopuni Zakona o tržištu toplinske energije kojom se osigurava da cijena toplinske energije pri grijanju plinom za sve kupce bude jednaka i da se ne mijenja tijekom predstojeće ogrjevne sezone.

Anvar Azimov RUSKI VELEPOSLANIK Azimov: Zamjena ruskog plina mnogo skupljim američki dovest će do povećanja cijena

Kako je objasnio ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, uredbom se želi osigurati da prije početka nove sezone grijanja kupci toplinske energije iz kategorije kućanstava koji kupuju toplinsku energiju proizvedenu iz plina, budu u jednakom položaju u odnosu na kupce iz kategorije kućanstava koji se izravno koriste plinom.

"Svrsishodno je da mehanizam nabave plina za kućanstva vrijedi i za proizvođače toplinske energije, odnosno opskrbljivače toplinskom energijom sve dok tržišni mehanizmi ne funkcioniraju na isti način za sve krajnje kupce, dodao je Ćorić.

"Ovom urednom želimo postići regulaciju istovjetnog načina nabave plina krajnjih kupaca koji koriste plin za proizvodnju toplinske energije i, u prijevodu, omogućiti da cijena toplinske energije iz plina za sve naše kupce bude ista i da se na mijenja tijekom ove ogrjevne sezone", zaključio je ministar energetike i ekologije.

05.03.2015., Sibenik - Plinski plamenik.  Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL NOVI TREND NA BURZAMA Kilovat sat plina u Zagrebu oko 32 lipe

Uredbom se, naime, proširuje obveza javne usluge opskrbljivača plinom na opskrbu energetskih subjekata za proizvodnju toplinske energije za kućanstvo.

Također se opskrbljivaču na veleprodajnom tržištu plina stavlja dodatna obveza prodavati plin namijenjen takvim proizvođačima toplinske energije opskrbljivaču u obvezi javne usluge pod istim uvjetima pod kojim je opskrbljivač na veleprodajnom tržištu dužan prodavati plin za potrebe opskrbe plinom kupaca iz kategorije kućanstvo.

Sjeverni tok 2 DOGOVORENE CIJENE Cijene plina prepolovile se 
u odnosu na 2018. godinu

Pri tome proizvođači toplinske energije koji kupuju plin za potrebu opskrbe toplinskom energijom kupaca iz kategorije kućanstava imaju pravo taj plin nabaviti po reguliranim uvjetima do trenutka do kada se u potpunosti ne deregulira tržište plina, odnosno do 31. ožujka 2021. godine.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • ivi:

    cijena plina na trzistu pada a u hrvatskoj raste zbog cega????

  • Zolta:

    Prevedeno , plin će poskupjeti prije sezone grijanja a za vrijeme sezone grijanja se neće mijenjati na dole.

  • vn2012:

    kad će cijena za kučanstvo i poslvne subjekte se izjednačiti, i vode i struje i plina??????