Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Kilovat sat plina u Zagrebu oko 32 lipe

Najveći opskrbljivač plina u Hrvatskoj Prvo plinarsko društvo poručuje da cijene plina za kućanstva od 1. travnja 2020. sigurno neće rasti jer su niže i na europskom tržištu
06. rujna 2019. u 09:23 0 komentara 473 prikaza
05.03.2015., Sibenik - Plinski plamenik.  Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Cijena prirodnog plina na europskim tržištima se prepolovila u odnosu na isti period prošle godine, ali to neće značiti i upola manje račune za grijanje hrvatskih građana. Ipak novi trend na burzama ovog energenta uklonio je bojazan od poskupljenja režija koje su se najavljivale.

PLIN KAO ORUŽJE Senat SAD-a predlaže sankcije akterima projekta Sjeverni tok 2

– Generalno cijene plina u ovoj godini niže su u odnosu na 2018. Cijene plina za kućanstva od 1. travnja 2020. sigurno neće rasti – poručuju iz Prvog plinarskog društva, najvećeg opskrbljivača plina u Hrvatskoj.

Naime, raspolažući stvarnim podacima za osam mjeseci ove godine, a koji ulaze u izračun referentne cijene plina za iduću sezonu te trenutnim cijenama dugoročnih proizvoda nabavna cijena plina za kućanstva od 1. travnja 2020. niža je od trenutačne za 2,18 posto i kako je veći dio cijena za izračun već sada poznat, a imajući u vidu trenutna kretanja cijena plina u EU, pojašnjavaju u PPD-u, ne trebamo se bojati poskupljena prirodnog plina za hrvatska kućanstva iduće ogrjevne sezone. Za tekuću godinu, odnosno zimu pred nama cijena je već definirana i neće se mijenjati.

Tako ćemo kilovat sat plina u Zagrebu plaćati oko 32 lipe, drugim riječima oko 10 posto više nego u prošloj ogrjevnog sezoni. Podsjetimo, prošle je godine zbog cijena plina koje su dosezale i 26 eura po megavatsatu plin je kućanstvima trebao poskupjeti oko 19 posto no intervencijama u troškove transporta i marže plinara postignuto je ograničenja rasta cijene na maksimalno deset posto.

Plinari bez ekstra profita

Drastičan pad cijena energenta na burzama neće značiti i osjetno niže cijene grijanja to ne znači da će plinari ostvariti ekstra profite već je konačna cijena posljedica ritma nabave i tržišta na koje je Hrvatska oslonjena.

Novčanik i novac Troškovi života lagano rastu Cijene povrća, plina, stanovanja i kruha digle srpanjsku inflaciju na 1,1 posto

Referentno tržište za Hrvatsku je austrijska burza plina koja u ovom trenutku drži cijenu od 10,5 eura po megavatsatu, što je za oko 25 posto viša cijena nego na nizozemskoj burzi.

Važno je istaknuti da je riječ o cijenama plina za isporuku u kratkom roku. Kada se nabavlja plin za opskrbu kućanstava kupuje se na tržištu s dužim rokom isporuke, a tamo su cijene plina za petinu više. Na pad cijena na tom tržištu utjecao je povećani dotok plina iz Slovačke na interkonekciji Baumgarten te očekivanje porasta uvoza iz Njemačke, a kako ističu u PPD-u cijena za isporuku u prvom kvartalu 2020. je viša čak za 73 posto.

To znači da plin za ogrjevnu sezonu 2020. i 2021. godine u ovom trenutku s niskim cijenama košta iznad 18 eura po megavatsatu, što je osjetno manje nego lani, ali nije podloga za upola niže režije. Konačna cijena plina za kućanstva uvećana je i za troškove transporta plina bilo preko rute Austrija-Mađarska-Hrvatska ili preko rute Austrija-Slovenija Hrvatska.

Skuplji “zimski profil”

Hrvatsko tržište ima takozvani “zimski profil”, koji je po definiciji kretanja cijena na tržištu skuplji, istaknuli su u PPD-u.

Na cijene plina za dugoročnije proizvode, a koje su referentne opskrbljivačima za nabavne ugovore, utjecaj imaju i kretanja cijena nafte, ugljena i emisije ugljikova dioksida, odnos tečaja dolara i eura, godišnje doba za koje je potrebna isporuka te naravno geopolitičke okolnosti.

Ipak pad cijena dobra je vijest za potrošače, a u ovom je trenutku prvenstveno posljedica činjenice da je ponuda nadmašila potražnju, a kako su najveći proizvođači najavili u svijetu plina neće doći do dogovora o smanjenju proizvodnje plina kako bi se na umjetan način stvorio pritisak na rast cijena.

Pogledajte video

Božićna zabava
SAVRŠEN BOŽIĆNI PARTY ZAČINJEN KREATIVNIM JELIMA
Božićna zabava za pamćenje ili noćna mora? Organizacija božićnog partija ne mora predstavljati dodatni stres
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.