Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdravstveni odgoj

Više će se poučavati o apstinenciji i prirodnoj zaštiti od trudnoće

dubravko lepušić
Davor Puklavec/PIXSELL
12.07.2013.
u 19:06

Javna rasprava: 
Građani su svoje primjedbe mogli dostavljati online, 
ali i na tribinama

Javna rasprava o kurikulumu zdravstvenoga odgoja završena je danas, a u međuvremenu strasti ne da se nisu stišale, nego su se rasplamsale.

Protivnici zdravstvenog odgoja, posebno udruga GROZD, najavljuju da će ponovo podnijeti tužbu Ustavnom sudu kako bi onemogućili uvođenje zdravstvenog odgoja u škole, a što će im biti novi argument, ostaje nam tek vidjeti. Dosadašnji im više ne stoji jer je javna rasprava ovaj put provedena temeljito. Osim što su zainteresirani roditelji svoje primjedbe i sugestije mogli poslati e-mailom, organizirane su i javne tribine po školama.

Jedan od autora spornog četvrtog modula dr. Dubravko Lepušić kaže da su na tim tribinama građani imali zanimljivih prijedloga i da će neki od njih biti uključeni u program zdravstvenog odgoja. Odnosi se to posebno na pitanje apstinencije koja je prema mišljenju dijela roditelja bila premalo zastupljena, odnosno oskudno elaborirana. Zbog toga će se ta tema dodatno razraditi i proširiti, a isto će se tako u poglavlju o metodama kontracepcije govoriti i prirodnim načinima zaštite od neželjene trudnoće.

Inače, o zdravstvenom odgoju izjasnilo se i Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje i u cijelosti ga podržalo pa je riješen još jedan od razloga zbog kojih je Ministarstvu obrazovanja prigovarano da nije potpuno poštovalo proceduru i zbog čega je zdravstveni odgoj morao na popravni.

Program će, prema najavama iz mjerodavnog Ministarstva obrazovanja, u učionice sljedeće školske godine. Iako protivnici tvrde da većina roditelja ne želi da im djeca slušaju ponuđeni program zdravstvenog odgoja, ankete po pojedinim školama pokazuju sasvim drugačije. Krajem kolovoza Ministarstvo i Agencija za odgoj i obrazovanje objavit će tri priručnika o zdravstvenom odgoju, po jedan za razrednu nastavu, predmetnu nastavu od 5. do 8. razreda te za srednje škole.

>> Jovanović: Građanski i zdravstveni odgoj ključ je sigurnijih generacija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije