Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vigilare reagirao na odluku Etičkog povjerenstva HRT-a o Alfieru i Smrtiću

Iz Vigilarea smatraju da takvo obrazloženje predstavlja "težak oblik manipulacije koji se očituje u zlouporabi konteksta u kojoj je sporni komentar izrečen".
12. travnja 2014. u 08:43 24 komentara 1600 prikaza
Stipe Alfier
Foto: HRT Screenshot

Udruga Vigilare reagirala je na stav Etičkog povjerenstva HRT-a da Stipe Alfier i Damir Smrtić nisu povrijedili etički Kodeks HRT-a komentarom "Hrvatska je dva sata leta od Engleske, a tisuću svjetlosnih godina od nje, u što smo se na nedavnom referendumu imali priliku uvjeriti".

U priopćenju predsjednik Udruge Vigilare Vice Batarelo navodi kako je Povjerenstvo u obrazloženju svoje odluke navelo da "odjava koju je Alfier izgovorio nije bio komentar ili osvrt kojim se htjelo mijenjati, iskrivljavati ili tumačiti činjenice iz priloga na temelju svojih ili tuđih stajališta ili mišljenja. Voditelj je u odjavi upotrijebio rečenicu, stilsku figuru koja je bila "rubna", s obzirom na kontroverznu temu iz priloga ne samo u hrvatskome društvu nego i puno šire, ali kojom se nije nikoga izravno prozivalo ili vrijeđalo, već kritički propitivalo ističući činjenicu različitosti bez predznaka dobro ili loše, te je ostavljala dovoljno prostora najširem krugu gledatelja i cjelokupnoj javnosti da se sami odrede o 'štetnosti' ili 'korisnosti' objavljene informacije".

"Težak oblik manipulacije"

Iz Vigilarea smatraju da takvo obrazloženje predstavlja "težak oblik manipulacije koji se očituje u zlouporabi konteksta u kojoj je sporni komentar izrečen". " "Naime, i samo Povjerenstvo priznalo je da je pitanje 'kontroverzno', te da je upotrijebljena figura 'rubna'. Osim toga, svakome je jasno da je izjava da smo tisuću svjetlosnih kilometara udaljeni od Engleske, dana u kontekstu 'napredne Engleske' i 'nazadne Hrvatske'", pišu iz Udruge i dodaju kako smatraju da je "nedopustivo da voditelj središnje informativne emisije na državnoj televiziji javno omalovažava vrijednosni sustav kojeg zastupa veliki broj njihovih pretplatnika".

"Ako Hrvatska radiotelevizija zaista gaji toliki prezir prema tradicijskim vrijednostima koje zastupa većina građana ove zemlje, onda bi bio red da razmisli o tome da svoje izvore financiranja potraži kod onih koji dijele njihove vrijednosti", zaključuje u priopćenju predsjednik Udruge Vigilare Vice Batarelo.

>>Traže smjenu Stipe Alfiera zbog izjave o gay brakovima

>>Udruga Vigilare ponovno zahtijeva ostavku ministra Jovanovića

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
  • berija:

    Ako ne mislite poput mene, onda ste zaostali, glupi, primitivni... To je mržnja.

  • pricalica:

    Čestitam gospodine Batarelo !

  • babilon:

    ateistički barbari dobro su umreženi i glasni,tako ni ovu novinarsku bijedu koju je sdp postavio nakon sječe profesionalaca neće ni opemnuti, hoču vlast koja će ove ateističke sdpoie despardose pomesti i otjerati na ulicu