Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Maslenica i Medački džep

VIDEO 'Ispalili smo 10 raketa i uništili sve što je ostalo. Neprijatelj je panično pobjegao'

28.03.2020.
u 08:10

Na području Tulove Greda je još u prosincu 1991. izvedena akcija proboja na staru Austro - Ugarsku cestu Obrovac - Lovinac, ispod Tulovih Greda, nakon čega je uslijedilo povlačenje.

VRO Maslenica u svom ofenzivnom dijelu je trajala 4 dana. Glavni pravci prodora združenih hrvatskih snaga su bili na Velebitu u širem prostoru na pravcu Tulovih Greda i pravcu Straigrad - Obrovac. 

Drugi glavni pravac prodora je bio  Posedarje - Podgradina - Novigrad i Pridraga, Grguruce - Islam Latinski - Islam Grčki - Kašić. Pomoćni pravci djelovanja su bili u prostoru oko Aerobaze. Operacija je pripremljena u strogoj tajnosti, bez mobilizacije dodatnih snaga koje su raspuštene do lipnja 1992. . Prodor hrvatskih snaga je bio na glavnim pravcima i do 15 km u dubinu. Neprijatelj se uspio konsolidirati i dovući pojačanja, Arkanovce, Crvene beretke, Vukove s Vučjaka, ali i dodatno obučene, opremljene specijalne snage lokalnih pobunjenika i pojačanja sa okupiranih područja. 

Osim toga, neprijatelj je zadržao bazu na Debelom Brdu, položaju iznad oslobođenog prostora Ravnih Kotara. Riječ je o artiljerijskoj bazi, sa ukopanim teškim topništvom koje je godinama JNA gradila i pripremala za obranu od potencijalnog NATO napada. Uslijedit će jedna od najtežih bitaka Domovinskog rata, bitka u kojoj će elitne snage sa obje strane, na malom prostoru, doći u direktni sukob. 

- Kad bi oni zapucali, uvijek bi netko, tenk s lijeve ili desne strane koji je išao u pratnji s centralnim tenkom, vidio bi gdje se zapucalo, sva tri tenka bi okrenuli cijevi, ispalili granate, mitraljezima po njima i to je bila, ono što su oni zvali, opća bježanija - rekao je stožerni brigadir Željko Klasanović - Klaso.

- Dolazi mrak... ne vidi se... bilo je smiješnih situacija da su nam oni sami došli, mislili su da selo nije palo kako smo napravili tako brzu akciju... tako da smo ih zarobili dosta - rekao je satnik Robert Čakarun

- 23. je bio najstrašniji dan na onom području. Dovukli su u Biljane sve što su mogli dovući... i u Gornji Zemunik... to je... granate su padale kao kiša - rekao je vodnik Ante Baždarić.

Pukovnik Želimir Morović opisao je napad na Ražovljevu Glavu. 

- Ispalili smo negdje oko 10,11 raketa, uništili smo sve što je ostalo. Neprijatelj je panično pobjegao, niti jedan metak nije ispalio - rekao je Morović.

Što se događalo dalje, možete vidjeti u ovoj epizodi: 

Emitiranje serijala pratite na Z1, Plavoj vinkovačkoj televiziji, SB TV-u, Srce TV-u, Kanalu Ri, Novoj TV, Velebit TV-u, Adriatik TV-u, Diadora TV-u, TV Dalmaciji, RTV HB-u. Cjelokupni serijal online možete pogledati www.studio23.hr, a redovite objave epizoda na www.vecernji.hr.

 

Ključne riječi

Komentara 49

LE
lemy
09:56 28.03.2020.

Vidi razlike oni (čede) mogu pa i na ovom portalu slobodno pisati, međutim ti na njihovim alo.sr, kurir.rs, informer.rs izd. ne možeš napisati nikakav komentar - neće objaviti, već to puno govori.

NI
nik83
08:51 28.03.2020.

Nepotrebno trošenje streljiva. Četnici su kukavice i dovoljna je jedna raketa da svi kolektivno upale traktore i šmugnu preko Morave.

MA
MAX127
09:47 28.03.2020.

Maslenica majka svih akcija..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije