Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

VIDEO Dogodilo se nešto što možda u povijesti nije zabilježeno, brodovi u to područje više nisu uplovljavali

Uz veliku potporu HVO-a, prvi učinjeni korak bilo je osiguranje lijevog krila glavnih snaga ovladavanjem doline rijeke Neretve i potpunim oslobađanjem Mostara.
17. ožujka 2020. u 11:37 6 komentara 33396 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Na teritoriju Republike Hrvatske zavladalo je primirje, no borbena djelovanja prema dolini Neretve nastavljena su jer sarajevsko primirje, koje je trebalo nastupiti 3. siječnja 1992., obuhvaćalo je prostor Republike Hrvatske, ali ne i BiH. 

Južno bojište VIDEO 'Kada je opalio zoljom ja sam se našao u moru. Plivao sam od 1 ujutro do 7 sati'

Ovu situaciju iskoristio je Glavni Stožer OSRH. Postavivši za zapovjednika Južnog bojišta generala Janka Bobetka, 22.travnja pokreće borbena djelovanja koja su završena 22.listopada, nakon šest mjeseci teških i krvavih borbi. 

Na ovom prostoru koncentriraju se snage čija su okosnica bile i  1. i 4. gardijska brigada, uz ostale pridodane jedinice. To su operativno najjače postrojbe koje su bile na raspolaganju OS RH u to vrijeme. 

Uz veliku potporu HVO-a, prvi učinjeni korak bilo je osiguranje lijevog krila glavnih snaga ovladavanjem doline rijeke Neretve i potpunim oslobađanjem Mostara. Uz koordinirano djelovanje sa snagama u Dubrovniku, pokrenuta je deblokada Dubrovnika i oslobađanje šireg dubrovačkog područja, uz teške i krvave borbe za svaki vrh, svaku čuku. 

– Deblokada Dubrovnika, ta operacija traje točno šest mjeseci. Koliko je god lako blokirati grad, a lako je blokirati ovaj grad, toliko je  teško i još teže ga je deblokirati – rekao je Nojko Marinović

JUŽNO BOJIŠTE VIDEO 'Profa je pogodio tenk, kupola je odmah odletjela u zrak i nastala je panika'

Bojnik Ilija Vučemilović-Šimunović ispripovijedao je kako se dogodilo nešto što možda u povijesti nije zabilježeno.

– Naš tenk pogodio je topovnjaču – rekao je Vučemilović-Šimunović.

Dogodio se podbačaj, međutim dogodilo se nešto što je u teoriji gađanja moguće – dogodio se rikošet od morske vode. Podignuo je granatu u samo nadgrađe broda, gdje je ona eksplodirala. Od tada brodovi u to područje nisu izlazili – rekao je Mihalina. 

Što se događalo dalje, možete vidjeti u ovoj epizodi: 

Emitiranje serijala pratite na Z1, Plavoj vinkovačkoj televiziji, SB TV-u, Srce TV-u, Kanalu Ri, Novoj TV, Velebit TV-u, Adriatik TV-u, Diadora TV-u, TV Dalmaciji, RTV HB-u. Cjelokupni serijal online možete pogledati www.studio23.hr, a redovite objave epizoda na www.vecernji.hr.

 

Zagreb: Atmosfera u centru grada
OBJAVILI I UVJETE
Prilika koja se ne propušta: Nude stan u Zagrebu, plaću do 15.000 kn, auto i mobitel
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
 • Pulchrum:

  Branitelji - naši neupitni heroji

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  Sjećam se toga.Bio.

 • biga22:

  U 4 epizodi.. obrana HVO Vitez, Kiseljak, Vares...se odlaze zbog Corona virusa..