Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

VIDEO 'Neprijatelju sam dao da izvuče svoje snage i rekao: sada je ratno stanje -ili mi ili oni'

Tijekom 1992. na prazni prostor Velebita, uvode se snage Specijalne Policije kroz tajne operacije Poskok 1 i Poskok 2. Tijekom 1992. zapriječen je dolazak izvidničkih snaga neprijatelja u podvelebitsko područje.
21. ožujka 2020. u 07:18 8 komentara 16276 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Po potpisivanju Sarajevskog sporazuma, zadržao se status quo na linijama razgraničenja prema okupiranom prostoru. Spoj s jugom, vodio je preko otoka Paga i trajektom Prizna - Žigljen. Okolnost da ste iz Zadra do Zagreba putovali preko 7,5 h uz opasnost da iz Dalmacije, Bosne i Hercegovine, ili sa bojišnice kod Dubrovnika u slučaju bure ne možete doći do ostalih dijelova Hrvatske, bila je neodrživa.

JUŽNO BOJIŠTE 3 VIDEO Dogodilo se nešto što možda u povijesti nije zabilježeno, brodovi u to područje više nisu uplovljavali

Tijekom 1992. na prazni prostor Velebita, uvode se snage Specijalne Policije kroz tajne operacije Poskok 1 i Poskok 2. Tijekom 1992. zapriječen je dolazak izvidničkih snaga neprijatelja u podvelebitsko područje. Kroz konstantne sukobe niskog intenziteta, neprijatelj je potiskivan i postavljene su početne pozicije za operaciju "Gusar" - ofenzivni dio VRO Maslenica.  Na području Tulove Greda je još u prosincu 1991. izvedena akcija proboja na staru Austro - Ugarsku cestu Obrovac - Lovinac, ispod Tulovih Greda, nakon čega je uslijedilo povlačenje.

Također, na potezu Posedarje - Podgradina, u travnju 1992. je poduzeta manja neuspješna napadna akcija. Iznad samog Zadra, u akciji "Jaguar"osvojeno je neprijateljsko uporište na brdu Križ, što će također biti vrlo bitna pozicija za provođenje VRO Maslenica. Nakon kratke odgode, 22.siječnja 1993. u 6 h , pokrenuta je operacija "Gusar", napadni dio VRO Maslenica. 

- To je bilo vrijeme čistog fanatizma i sa onim sredstvima koje smo imali, imali smo ambiciju napasti Srbe na prostoru Male Bobije i Jasenica. Taj napad je trajao dva dana, dogodile su se neke nepredviđene okolnosti - rekao je bojnik Mile Rončević i dodao da je, na putu prema točki Tulove Grede, naišla grupa Srba koji su likvidirani. 

- Dao sam mogućnost da neprijatelj izvuče svoje snage, bilo ranjene ili mrtve... i sada sam rekao ovako: od sada postaje ratno stanje - mi ili oni. Tko god krene, uništavamo - rekao je brigadir Ivan Vitanović.

Što se događalo dalje, možete vidjeti u ovoj epizodi: 

Emitiranje serijala pratite na Z1, Plavoj vinkovačkoj televiziji, SB TV-u, Srce TV-u, Kanalu Ri, Novoj TV, Velebit TV-u, Adriatik TV-u, Diadora TV-u, TV Dalmaciji, RTV HB-u. Cjelokupni serijal online možete pogledati www.studio23.hr, a redovite objave epizoda na www.vecernji.hr.

 

Zagreb: Atmosfera u centru grada
OBJAVILI I UVJETE
Prilika koja se ne propušta: Nude stan u Zagrebu, plaću do 15.000 kn, auto i mobitel
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • ajdebretineseriii:

    Blago budalama. Tko o cemu , vi o ratu, uzgajivaci mrznje. Okrenite se oko sebe i pogledajte , korona virus, zemljotres , a vi o ratu, mentalni retardi.

  • PrimoracRi:

    Povjest ,ali tako je bilo. Sada imamo nevidljivog neprijatelja i to cijeli svijet.

  • draganplselak:

    Dani ponosa i slave