Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na području tri županije

Velika akcija: Inspekcija zaplijenila 1225 kg mesa nepoznatog podrijetla

meso
Davor Javorovic/PIXSELL/Ilustracija
22.08.2018.
u 15:01

U pet odobrenih objekata za klanje domaćih životinja i dva registrirana objekta (mesnice) te na jednom stočnom sajmu inspekcija je utvrdila opasnost i rizik za zdravlje potrošača

Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede i Mobilna carinska jedinica Ministarstva financija provele su koordiniranu akciju u registriranim subjektima u poslovanju s hranom (mesnice i klaonice) na području Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije.

Kontrole mesnica i klaonica provode se kontinuirano zbog suzbijanja sive ekonomije, zaštite potrošača i zaštite svih onih subjekata koji posluju u skladu s propisima i pridržavaju se najviših standarda sigurnosti hrane, kao i zbog sprečavanja širenja zaraznih bolesti kod životinja zbog pojave Afričke svinjske kuge u zemljama u okruženju.

U pet odobrenih objekata za klanje domaćih životinja i dva registrirana objekta (mesnice) te na jednom stočnom sajmu inspekcija je utvrdila opasnost i rizik za zdravlje potrošača jer se u objektima ne provode pregledi životinja prije klanja i trupova životinja nakon klanja, ne provodi se obvezni pregled svinjskog mesa na trihinelozu, a nađeno je i meso bez sljedivosti odnosno nepoznata podrijetla.

Tijekom inspekcije zatečene su životinje bez obveznih oznaka i propisane dokumentacije te im se nije moglo utvrditi podrijetlo, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Zabrana rada za dva objekta

Utvrđene su nepravilnosti u vođenju evidencije propisane postojećim sustavom samokontrola temeljenih na HACCP načelima, zatečeno je meso i mesni proizvodi za koje se nije mogla utvrditi sljedivost. Objekti nisu upisivali ulazne količine pošiljaka u VETI aplikaciju. Također, nisu pronađeni dokazi o otpremanju nusproizvoda životinjskog podrijetla (koji nastaje nakon klanja životinja), dio klaonica ne provodi na ispravan način čišćenje i pranje objekta kao ni dezinsekciju, a u pojedinim objektima djelatnici nemaju važeće sanitarne knjižice.

Rezultat kontrole objekata za klanje životinja i preradu mesa su zabrana rada za dva objekta, dvije kaznene prijave, zabrana proizvodnje mljevenog mesa i mesnih pripravaka u jednom objektu, podignuto je 8 optužnih prijedloga i izdano 10 rješenja.

U akciji je ukupno neškodljivo uklonjeno 1225,83 kg mesa i mesnih pripravaka te lešina eutanaziranih odojaka i janjadi.Pronađeno je i sedam nepravilnosti koje se odnose na nezakonitu trgovinu i kršenje odredbi Zakona o fiskalizaciji te je Sektor za mobilne jedinice podnio sedam prekršajnih naloga.

"Inspekcijske akcije ovakvog tipa nastavljamo u svim županijama u Hrvatskoj sve dok se svi ne budu pridržavali propisa i visoke razine sigurnosti hrane te zaštite potrošača. Naše inspekcije su stalno na terenu, ali ne mogu biti na svim lokacijama u isto vrijeme. Zbog toga pozivam sve građane da nam prijave svaku sumnju o postojanju nezakonitih objekata na svom području. Ako nije nadležna naša inspekcija, kontaktirat ćemo kolege iz drugih ministarstava koji će jednako brzo reagirati. Sigurnost hrane naš je temeljni postulat", izjavio je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

REZULTATI INSPEKCIJSKOG NADZORA

PZ POLIČANKA, Poličnik, OB HR 167 EU, klaonica - RJEŠENJE SA PRIVREMENOM

ZABRANOM RADA zbog: neimanja dokaza o zdravlju zaposlenika, neispravne opreme za dezinfekciju u klaonici, nevođenja propisanih evidencija koje propisuje sustav samokontrole u objektu utemeljen na HACCP načelima, nema sljedivosti hrane. Podnesen je i optužni prijedlog, zbog manjka 18 svinja koje je klaonica stavila u javnu potrošnju bez propisanih veterinarsko-zdravstvenih pregleda, a zbog svjesnog dovođenja u opasnost zdravlja ljudi biti će podnesena i kaznena prijava. 

TO MESNICA NAKIĆEN, Banjevci, OB HR 842 EU, klaonica – RJEŠENJE SA PRIVREMENOM ZABRANOM RADA zbog ne vođenja propisanih evidencija koje  propisuje sustav samokontrole u objektu utemeljen na HACCP načelima, zbog sljedivosti hrane i loših higijenskih uvjeta. Podnesen je i optužni prijedlog.

ARMENTO d.o.o., Split, Evidencijski broj R-7340, mesnica - RJEŠENJE SA ZABRANOM RADA PO SLUŽBENOJ DUŽNOSTI djelatnosti proizvodnje mljevenog mesa i mesnih pripravka zbog neuvjetnog prostora. Podnesen je i optužni prijedlog.

MI Šakić, Žeževica, OB HR 1193 EU, klaonica – RJEŠENJE sa zahtjevom uspostave pune sljedivosti hrane prema  i od objekta i optužni prijedlog za neunošenje ulaznih količina sirovine u mesnice.

PZ POLIČANKA, Zadar,  Evidencijski broj R-5770, mesnica – RJEŠENJE za neškodljivo uklanjanje mesa zbog neutvrđene sljedivosti, bez identifikacijskih oznaka, bez otvorenih radnih naloga, bez valjanih otpremnica. Podnesen je i optužni prijedlog.

KLAONICA TVRTKE MESNICE KLARIĆ j.d.o.o., OB HR 537 EU, Malenice Donje bb, - RJEŠENJE I KAZNENA PRIJAVA zbog otpreme 28 odojaka iz klaonice bez prijave klanja, bez pregleda ovlaštenog veterinara i bez obavljanja propisanog obveznog pregleda mesa na trihinelozu. Nadalje, subjekt ne posjeduje podatke o lancu prehrane za dopremljene životinje, nezadovoljavajuća je čistoća objekta, ne postoji dokumentacija o sljedivosti mesa iz klaonice, ne upisuje u VETI aplikaciju ulaznu količinu pošiljaka. 

KLAONICA ARMENTO d.o.o., OB 835 EU, Kovače b.b., Kaštel Stari, RJEŠENJE i OPTUŽNI PRIJEDLOGzbog neoznačenih životinja nepoznatog podrijetla, a nepostoji ni  dokumentacija o sljedivosti mesa iz klaonice do registriranih mesnica. 

STOČNI SAJAM ZADVARJE:

P.H (fizička osoba), Karlovac - RJEŠENJE i OPTUŽNI PRIJEDLOG jer ne posjeduje rješenje za registraciju obavljanja djelatnosti trgovine životinjama.

M.P. (fizička osoba), Petrinja - RJEŠENJE i OPTUŽNI PRIJEDLOG jer ne posjeduje Svjedodžbu o osposobljenosti vozača i pratitelja životinja u prijevozu, ne posjeduje dokaz o provedenoj dezinfekcijiprijevoznog sredstva. Kao prijevoznik za vozilo koje je koristio za prijevoz životinja, ne vodi evidenciju o mjestu, datumu, vremenu utovara i JIBG-u otpreme (Jedinstvenom identifikacijskom broju gospodarstva) i odredišta te vrsti, kategoriji i broju životinja koje se prevoze.

VIDEO Supernamirnice koje trebate imati u svom domu

Komentara 29

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
16:00 22.08.2018.

Vjerojatno ste upravo danas vidjeli na fb objavu gdje miš šeta po frižideru sa smrznutim mesom snimljeno u Kauflandu i žohara gdje bježi iz pećnice kruha snimljenog u Plodinama ZTC Rijeka ?

NA
narod1
15:32 22.08.2018.

To dolazi vjerojatno iz BiH

FI
fighter
15:35 22.08.2018.

Samo naprijed. Takve klaonice odmah zatvoriti. Njihove proizvode nažalost kupujemo i u Slavoniji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije