Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Pileći skandal trese Britaniju: miješali svježe i staro meso

Mijenjaju datume, meso vraćeno iz supermarketa prepakiraju i stave novi rok trajanja, meso s poda vraćaju na traku...
30. rujna 2017. u 08:00 2 komentara 625 prikaza
piletina
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

U Velikoj Britaniji u punom je jeku još jedna afera vezana uz proizvodnju mesa, a glavni sudionik je tvrtka 2 Sisters Food Group, najveći proizvođač i distributer pilećeg mesa u toj zemlji. Ona pakiranim pilećim mesom opskrbljuje velike lance Tesco i Sainsbury te također britanske podružnice Aldija i Lidla, ali i Marks&Spencera.

Hrana Popis namirnica Ovu hranu nikad ne biste trebali jesti

Cijelu je aferu razotkrio britanski dnevni list Guardian i televizija ITV. Oni posjeduju tajne snimke iz jednog od pogona tvrtke 2 Sisters na kojoj je vidljivo da radnici miješaju svježe meso sa starim, mijenjaju datume klanja na kašetama s mesom, meso koje je vraćeno iz supermarketa prepakiraju, miješaju ga sa svježim mesom i stavljaju novi rok trajanja. Uz to, vidljivo je da su higijenski uvjeti u pogonu vrlo loši i da radnici s poda skupljaju meso i vraćaju ga na liniju za pakiranje. Snimljena su i svjedočenja radnika.

List je kontaktirao i s profesorom Chrisom Elliottom, stručnjakom za sigurnost hrane, koji je predvodio neovisnu vladinu istragu u skandalu koji je izbio prije četiri godine, a koji se odnosio na konjsko meso koje je lažno deklarirano kao govedina, što je završilo nizom sudskih procesa i zatvorskih kazna. On je kazao da u posljednje tri-četiri godine nije vidio da neki pogon koji radi s mesom posluje u tako lošim, nehigijenskim i pomalo opasnim uvjetima. Također smatra da vlada treba hitno otvoriti istragu i utvrditi što se doista događa i treba li taj pogon hitno zatvoriti.

Piletina NEMA EVIDENCIJE Što zapravo jedemo? Uništili smo 3,2 t pilića iz Brazila, a statistički ih i ne uvozimo

Stručnjake za sigurnost hrane osobito zabrinjava miješanje mesa starijeg i novijeg datuma proizvodnje jer je u takvim slučajevima nemoguće utvrditi kada je meso doista proizvedeno i nalaze li se u nekom pakiranju mesa potencijalno opasni komadi koji bi mogli ozbiljno ugroziti ljudsko zdravlje.

Svi lanci koji kupuju meso te tvrtke najavili su da će poduzeti opsežnu istragu iako uprava tvrtke 2 Sisters Food Group tvrdi da ništa od toga što je objavljeno nije istina i da oni veliku pozornost pridaju higijeni i sigurnosti svojih proizvoda.

Ta tvrtka svaki tjedan proizvede oko šest milijuna pilića, ukupni je godišnji prihod cijele grupacije, koja proizvodi i drugu vrstu hrane, 3,1 milijardu funta. Kompanija je u vlasništvu Indijca Ranjita Singha Boparana i njegove supruge.

Piletina Salmonela Povlači se smrznuti pileći file brazilskog proizvođača piletina Bakterija Zbog salmonele povlači se svježi pileći file podrijetlom iz Poljske Piletina Opoziv s tržišta U smrznutom pilećem fileu iz Brazila već treći put nađena salmonela
Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • Tihi:

    Skoro svuda u svjetu ista priča vladari svi drže svoj narod tzv."" Građane""" pa da su iz zadnjeg najzabitnijeg sela ! ) za stoku sitnoga zuba . Zato se ne brinu što žderu- bitno je da ne crkavaju direktno od ... prikaži još! od toga . Važno je da su poslušni priglupi i da porez plaćaju-tj. da su od koristi ! I da su spremni - za rat -i poginuti ! Naravno za odbranu !!!!ž Ni Amerika nema ni cijeli zapad ministra za napad ...................

  • Mukowsky:

    Tako je to kad se na račun, seljaka, prerađivača i osiguranja kvalitete daje apsolutna prednost trgovačkim lancima sve u cilju lažne zaštite potrošača. Trgovački lanci, kao preveliki i previše koncentrirani konglomerati, pritišću proizvođače koji nemaju drugog izbora nego raditi suprotno ... prikaži još!o dobroj proizvođačkoj praksi, kako bi im usta ostala iznad vode i preživjeli ucjene trgovačkih lanaca.