Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šest godina zatvora

Ustavni sud odbio Sanaderovu tužbu na presudu za primanje mita od MOL-a

Bivšem premijeru Ivi Sanaderu po treći put počinje suđenje za ratno profiterstvo u aferi Hypo
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
21.07.2022.
u 14:52

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović Hini je potvrdio da je Ustavni sud odbio Sanaderovu tužbu. Dodao je i da o tužbi Hernadija koji je osuđen u odsutnosti na dvije godine zatvora Ustavni sud još nije raspravljao.

Ustavni sud odbacio je ustavnu tužbu bivšeg premijera i predsjednik HDZ-a Ive Sanadera kojom je tražio ukidanje presude na šest godina zatvora zbog primanja mita od čelnika mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović Hini je potvrdio da je Ustavni sud odbio Sanaderovu tužbu. Dodao je i da o tužbi Hernadija koji je osuđen u odsutnosti na dvije godine zatvora Ustavni sud još nije raspravljao.

Presudom zagrebačkog Županijskog suda koju je Vrhovni sud potvrdio u listopadu prošle godine Sanader i Hernadi osuđeni su jer su dogovorili da će za mito od 10 milijuna eura osigurati zaključenje neosnovanih izmjena ugovora koji se odnosi na hrvatsku naftnu kompaniju Inu u kojem država ima vlasnički udio.

Tim izmjenama ugovora, istaknuo je Vrhovni sud, trebalo se omogućiti mađarskom MOL-u prevladavajući utjecaj nad domaćom naftnom kompanijom. Dogovorili su i sklapanje ugovora o izdvajanju nerentabilnog plinskog poslovanja iz domaće naftne kompanije koji će u cijelosti preuzeti Hrvatska.

Vrhovni sud navodi da je Sanader koristeći svoj položaj i autoritet, osigurao da Vlada RH zaključi takve ugovore kojima su prihvaćeni zahtjevi MOL-a "postavljeni tijekom pregovora u vezi zaključenja ovih ugovora".

Hernadi je, pak, kao protuuslugu za zaključenje ovih ugovora osigurao isplatu 10 milijuna eura Sanaderu.

Prvu osuđujuću presudu u slučaju Ina-MOL, koja je Sanaderu izrečena zajedno s presudom za ratno profiterstvo, odnosno primanje provizije od austrijske Hypo banke, 2014. je ukinuo upravo Ustavni sud zatraživši tada novo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu.

Sanader je u zatvoru od travnja 2019. kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska.

Sredinom listopada 2021. najviši sud je djelomično potvrdio i presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media, po kojoj HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3,5 milijuna kuna kazne, dok je Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

Prošloga tjedna Sanaderu je ponovno na zagrebačkom Županijskom sudu počelo suđenje za aferu Hypo, a jedinu oslobađajuću presudu Sanaderu, kojom je zajedno s poduzetnikom Robertom Ježićem oslobođen za prodaju jeftine struje Ježićevom Diokiju na štetu HEP-a, Vrhovni sud potvrdio je sredinom studenoga 2021.

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
14:59 21.07.2022.

ovo je za sanadera odlicna vijest, sad ce sud u strasburu morat zvat jezica da pojasni gdje je novac koji je navodno na malti, pa nije, pa opet je da bi na kraju ispalo da novca nema. parodija i sramota hrvatskog pravosudja.

KU
kuramela
16:30 21.07.2022.

Baš im je papirić jaki dokaz za mito, mislim da je cijela polica sumnjiva.

LE
Levanto
15:54 21.07.2022.

Nepobitno je da je MOl za njegova mandata dobio sva upravljačka prava. Strani obavješzajci su ga natirali na ostavku. Zribalo bi pliniti sve njegovo do trećega kolina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije