Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u sudnicu ušao sa štakom

Bivšem premijeru sudi se za aferu Hypo: Ne zna kolika mu je mirovina ni koliko odlikovanja ima

Bivšem premijeru Ivi Sanaderu po treći put počinje suđenje za ratno profiterstvo u aferi Hypo
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
15.07.2022.
u 19:19

Sanader je za aferu Hypo bio dva puta osuđen, jednom čak i pravomoćno, no tu je presudu ukinuo Ustavni sud

Iako je prošlo 13 godina od kada je Ivo Sanader objavio da je "on svoju dionicu odradio", šokiravši javnost ostavkom, interes za bivšeg HDZ-ova premijera, barem medijski, ne jenjava. Danas je tako sudnica zagrebačkog Županijskog suda bila prepuna novinara, koje je zanimalo kako izgleda čovjek koji je u zadnjih 13 godina prešao put od najmoćnijeg čovjeka u državi do stanovnika Remetinca.

Hodao uz pomoć štake

Sanadera su malo poslije devet sati pravosudni policajci doveli na sud gdje mu je počelo ponovljeno, treće suđenje za aferu Hypo. Posljednji je to od pet postupaka u kojima još nije donesena pravomoćna presuda. U preostalim postupcima, sve četiri presude su pravomoćne – oslobađajuća za Hep-DIOKI te osuđujuće za Planinsku, Fimi mediju i Ina-MOL.

Bivši HDZ-ov premijer u sudnicu je ušao oslanjajući se na štaku i noseći zaštitnu masku. Očekivano, kao što je govorio i tijekom prijašnja dva suđenja za aferu Hypo, za koju je čak bio i pravomoćno osuđen, prije no što je presudu ukinuo Ustavni sud, kazao je da se ne osjeća krivim. Zanimljivo je da je govoreći o osobnim podacima naveo da je umirovljeni doktor znanosti, no nije znao kolika mu je mirovina. Naveo je da mu je mirovina pod ovrhom, no da je prije ovrhe bila 8500 kuna. Nije znao ni kolika je mirovina njegove supruge, a ustvrdio je da nema imovine koja glasi na njegovo ime. Osim što nije znao točan iznos svoje mirovine, nije znao ni koliko ni koja odlikovanja ima, već je naveo da ih ima – puno.

Što se tiče optužbi u aferi Hypo, USKOK ga tereti da je 1994. i 1995. uzeo oko sedam milijuna tadašnjih austrijskih šilinga, odnosno 3,6 milijuna kuna provizije od Hypa. Tada je pregovarao s Hypom o kreditu za kupnju zgrada veleposlanstva. Banka je Hrvatskoj trebala dati kredit od 140 milijuna šilinga, a prema optužnici, Sanader je tražio proviziju od pet posto od ugovorenog iznosa kredita, kako bi Hypu omogućio proboj na hrvatsko tržište. Kako se to događalo tijekom Domovinskog rata, optužen je za ratno profiterstvo. Paradoksalno je da je on zapravo jedina osoba koja je osuđena zbog ratnog profiterstva. Intencija zakona, kada je donesen, bila je da se kazni privatizacijska pljačka, pogotovo ako je počinjena tijekom Domovinskoga rata. Sanader je za aferu Hypo prvi put osuđen još 2012., kada mu se za tu aferu sudilo zajedno s aferom Ina-MOL. Presudu je potvrdio Vrhovni sud, neznatno mu umanjivši jedinstvenu kaznu. No pravomoćnu presudu je 2014. ukinuo Ustavni sud. Na ponovljenom suđenju zagrebački Županijski sud je Sanadera u listopadu 2018. nepravomoćno osudio na dvije i pol godine zatvora, no tu je presudu u ožujku ove godine ukinuo Vrhovni sud.

U Remetincu od 2019.

Smatrali su da prvostupanjski sud nije dokazao da je Sanaderovo postupanje negativno utjecalo na život ljudi i gospodarski potencijal države u ratu. USKOK je tvrdio onda, a i sada, da je Sanader svojim postupanjem, u ratom uvjetovanom teškom financijskom i gospodarskom stanju, ostvario protupravnu imovinsku korist koja je u nerazmjeru s ugroženim temeljnim vrijednostima države i društvene zajednice te državnih interesa. Vrhovni sud je u ukidnoj odluci naveo da je iz nepravomoćne osuđujuće presude nejasno "na koji bi način počinjenjem kaznenog djela s iznosom stečene imovinske koristi od 3,6 milijuna kuna bilo ozbiljno dovedeno u pitanje funkcioniranje države i bile ugrožene temeljne državne i društvene vrijednosti u ratu ili materijalni uvjeti života stanovništva".

15.07.2022., Zagreb - Na Opcinskom kaznenom sudu pocelo je sudnjenje Ivi Sanaderu po treci put za ratno profiterstvo u aferi Hypo. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

S obzirom na uputu Vrhovnog suda, koja proizlazi iz stava Ustavnog suda iz 2014., u konačnici bi Sanader vjerojatno mogao biti oslobođen optužbi u aferi Hypo. I to vjerojatno jako brzo jer su se obrana i optužba složile da se svi dokazi koji su izvedeni tijekom protekla dva suđenja pročitaju. A kada se sve to pročita, uslijedit će Sanaderova obrana i završne riječi stranaka.

Sanader je Remetincu od 2019. jer služi kaznu za Planinsku. Osuđen je na šest godina zatvora, koliko je dobio i za Ina-MOL, dok je u aferi Fimi media, u kojoj je osuđen i HDZ, Sanader dobio sedam godina. Tražio je objedinjavanje kazni za Planinsku i Fimi mediju, a ukupna kazna umanjena mu je za dva mjeseca pa se žalio. 

Ključne riječi

Komentara 34

MI
minolta
11:30 15.07.2022.

mene iskreno više nije ni briga ni za njega ni za državu, od države nije ostalo ništa, a narod je i sam neki lopovski i kokošarski. ovi što su otišli van su imali hrabrosti presjeći i izabrali su normalan život za sebe i dijete. pustite ga da se ne igramo više pravne države, zaboraviti ćemo nekako i na njega kao i na sve druge. a sudac i odvjetnici još stignu lijepo uživati na moru, osim ako ih ne uhvati požar zbog stanja kanadera. i sam sam osjetio na svojoj koži što lokalni hdzeovaci mogu i žrtva sam. samo da napišem Hrvat sam, da me ne počne pljuvati bagra.

PO
Poskok
11:36 15.07.2022.

pa treba mu obe noge odstranit već kad ima štake?!

DU
Deleted user
10:23 15.07.2022.

Ugodan boravak u toplicama na račun nas poreznih obveznika ti želim!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije