Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Centar za socijalnu skrb: Liječnici nastavljaju liječiti djevojčicu bez obzira na pristanak

Ured pravobraniteljice: 'Potrebno je žurno djelovati kako bi se zaštitila dobrobit djeteta'
01. listopada 2018. u 21:16 10 komentara 2087 prikaza
Klaićeva bolnica
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Vezano uz slučaj majke koja odbija liječenje svoje teško oboljele kćeri u Klaićevoj bolnici stigla je i reakcija Centra za socijalnu skrb Zagreb.

odbila liječenje Majci iz Zagreba oduzeli roditeljsku skrb jer ne želi dijete liječiti kemoterapijom

- Ako je riječ o neodgodivoj medicinskoj intervenciji, primjenjuju se odredbe posebnog propisa kojim se uređuje zaštita prava pacijenata, što znači da tim liječnika nastavlja liječenje bez obzira na pristanak - u ovom slučaju roditelja, kad je nužno za zaštitu zdravlja i života maloljetnog djeteta, na osnovi čega je bolnica i nadalje nastavila liječenje - objasnila je za 24sata ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb dodajući kako su liječnici nakon te odluke o svemu obavijestili nadležno Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te nadležni centar za socijalnu skrb.

Pozvali su se na čl. 88, st. 4 Obiteljskog zakona. Pojedini mediji objavljuju kako joj je oduzeta roditeljska skrb u segmentu liječenja. U ministarstvu ističu da nisu nadležni za postupanje u pojedinim slučajevima te da je rad centara za socijalnu skrb neovisan.

Iz Ureda pravobraniteljice za djecu tumače da u slučajevima poput ovog roditeljima prijeti oduzimanje skrbi, a djetetu se dodjeljuje posebni skrbnik, no ministar zdravstva Milan Kujundžić poručuje da s tom mjerom ne treba žuriti te smatra da će se "sve riješiti u razgovoru s roditeljima".

U svim takvim situacijama podržavamo brzu reakciju zdravstvene ustanove, što jest u interesu djeteta, ističu u Uredu pravobraniteljice nakon što je Jutarnji list u ponedjeljak objavio da se liječnici Klaićeve bolnice žale kako već više od mjesec dana vode bitku s majkom desetogodišnje djevojčice koja ne dozvoljava da njezino dijete, koje boluje od osteosarkoma, primi kemoterapiju. 

Zdravstvena ustanova, tj. bolnica dužna je u takvom slučaju bez odgode obavijestiti nadležni centar za socijalnu skrb o tome da roditelj odbija liječenja djeteta, odgovaraju Hini iz Ureda pravobraniteljice Helence Pirnat Dragičević.

Napominju i da su se u svome radu više puta susreli sa slučajevima u kojima su roditelji odbili dati suglasnost za indicirano liječenje djeteta, čime su ugrozili djetetovu dobrobit i postojala je opasnost da se izgubi dragocjeno vrijeme u borbi protiv teške bolesti.

Milan Kujundžić IVANA RIMAC LESIČKI Strategija borbe protiv raka sve nas poziva na odgovornost

U slučajevima u kojima roditelj odbija liječenje djeteta, za koje je liječnik utvrdio da je djetetu neophodno, potrebno je žurno djelovati kako bi se zaštitila dobrobit djeteta. U tim se slučajevima, u skladu s Obiteljskim zakonom, djetetu imenuje posebni skrbnik koji će zastupati interese djeteta u procesu njegova liječenja, a protiv roditelja se može podnijeti kaznena prijava zbog zanemarivanja zdravstvenih prava djeteta. Ovisno o procjeni situacije, prema roditeljima se mogu pokrenuti i postupci iz domene obiteljsko-pravne zaštite, primjerice, upućivanje roditelja na savjetovanje, nadzor nad izvršavanjem roditeljske skrbi ili teže mjere koje uključuju ograničavanje ili oduzimanje roditeljske skrbi.

Iz Ureda podsjećaju da i Zakon o zaštiti prava pacijenata omogućuje liječenje djeteta bez roditeljskoga pristanka, kad je potrebna neodgodiva medicinska intervencija čije bi nepoduzimanje ugrozilo život i zdravlje djeteta ili bi izazvalo trajna oštećenja njegova zdravlja. Odluku o tome može donijeti sama zdravstvena ustanova, poručuju u Uredu pravobraniteljice za djecu.

Mladen Kukulj MUKE S BIROKRACIJOM 'Prebolio sam leukemiju i sada želim raditi da nisam teret, ali ne daju mi prekvalifikaciju'

Po pisanju Jutarnjeg lista majka desetogodišnje pacijentice, oboljele od raka kostiju, već više od mjesec dana  ne dozvoljava korištenje kemoterapije i magnetske rezonance u liječenju svoga djeteta.  Istovremeno, najavljuje odlazak na liječenje u Tursku, a na Facebooku je pokrenuta akcija prikupljanja pomoći za liječenje djevojčice u kojoj je prikupljeno više od 800.000 kuna

Slučaj majke koja odbija da se njezinu kćer liječi po propisanom protokolu, a koji je u lijekovima izjednačen s europskim, komentirao je u ponedjeljak i ministar zdravstva Milan Kujundžić prilikom potpisivanja ugovora o nabavi prvog robotskog kirurškog sustava u Hrvatskoj.

"Na žalost, nekada roditelji u svom očaju i strahu ne prepoznaju važnost liječenja i vremena", rekao je ministar komentirajući pokušaj majke da spriječi liječenje u Klaićevoj teško bolesne kćeri kojoj liječenje treba odmah jer joj svako otezanje davanja terapije i operativnog zahvata smanjuje šanse za preživljavanje.

Sveučilišna bolnica u Blatu Prijava na fondove i natječaj Gradnja nove Klaićeve počinje 2019.

Dodao je i kako će prvo skupiti više informacija i pokušati pomoći i djevojčici  i majki.

Što se tiče mogućnosti da se djevojčicu liječi u inozemstvu, kaže kako je za to potrebna suglasnost HZZO-a koji po potrebi organizira i prijevoz, uključujući specijalne zrakoplove.

Misli i da ne treba trčati sa zakonskom mogućnošću oduzimanja skrbi majci te da će se uz razgovor i objašnjenja "sve to otkloniti".

>> Pogledajte simptome koji će vam otkriti imate li problema sa srcem

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Olival
PRIČA O USPJEHU
Od obiteljskog biznisa do pozicije regionalnog lidera u proizvodnji prirodne kozmetike
  • maxxxx:

    ovaj članak je napisao PR ministarstva ili bolnice. po ovom članku ispada da ju majka ne želi liječiti, a naš vrli sustav se brine za dobrobit djeteta. ne piše da majka želi odvesti svoje dijete na operativni zahvat prije kemoterapije ... prikaži još! i za to je skupila novce, ali joj sustav to ne dozvoljava

  • NikoCro:

    Kemo terapija ako i unistava stanice raka, isto tako unistava i dobre stanice u jos vecoj mjeri, poglavito za rak kostiju mislim da nema pomoci osim mozda presadjivanje kostane stži

  • ObrenM:

    Koliko su ovi vladajuci pokvareni.Najgori starozavjetni Farizeji se mogu posramiti ovih spomenutih.Kada su najpotrebitiji tesko bolesni ne omogucuje im se niti skupi lijek,a kamoli odlazak na lijecenje izvan domovine.Sada su naglo postali brizni i ne dopustaju majci koja je uz ... prikaži još! dobre ljude sakupila sav iznos za ucinkovitije ljecenje.Jos bi joj oduzeli skrb i razapinju je pred javnoscu.Narod to vidi i pamti.