Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.09.2018. u 17:45

Bit će to Kujundžićev uspjeh ako plan nadiđe lobije, demagogiju i pojedinačne interese

Svaki pacijent s dijagnozom raka liječit će se u akreditiranom centru optimalnom terapijom, na suvremenim uređajima za zračenje i/ili biti operiran u bolnici koja provjereno ima uvjete i znanje za zahvat koji je baš njemu potreban. Taj će pacijent doznati i sve što ga očekuje, čut će od cijele skupine specijalista kakav je plan njegova liječenja, a ako negdje postoji lijek koji bi mu mogao pomoći to će mu se i osigurati.

Tako bi pojednostavljeno i sažeto trebalo izgledati liječenje raka u Hrvatskoj koje Nacionalni plan protiv raka definira na stotinu stranica. U tom se planu navodi svaki detalj, on ustrojava nove jedinice, planira potrebnu nabavu opreme, ali i definira niz promjena u ponašanju kako administracije tako i zdravstvenog kadra te samih pacijenata. Pacijent će biti sustavno motiviran da se riješi rizičnih faktora: pušenja, alkohola i debljine.

Novi plan također nabraja što sve možemo (moramo) učiniti da bismo promijenili ponašanje ili, ukratko, preuzeli odgovornost za svoje zdravlje. Predlaže se promjena poreznih politika kako bi zdrava prehrana postala dostupnija, a cigarete i alkohol teže dostupni te bi struka pomagala u rješavanju tih ovisnosti kao i u poticanju na tjelesnu aktivnost.

Postojeći programi ranog otkrivanja bolesti proširit će se, a cilj im je povećati odaziv. Odgovornost je pacijenta da se odazove pozivu i tako si možda spasi život ranim otkrivanjem bolesti, dok je sustav odgovoran za osiguravanje kvalitetnog probira i točne dijagnoze. Uz sve što ovaj Plan donosi, bio bi čisti senzacionalizam uhvatiti se tek prijedloga da se financijski sankcionira onoga tko ignorira poziv na preventivni pregled.

To je samo dio cijelog dokumenta koji ustrojava i sustav i ljude s ciljem koji je zajednički svima – smanjenje broja oboljelih i umrlih od raka u Hrvatskoj. Senzacionalizam je i nazivati ga tek slovom na papiru jer to smo slovo čekali 20 godina. Na potezu je Vlada jer ovo nije samo Kujundžićeva odgovornost, nego bi moglo postati i njezin uspjeh nadiđe li se lobije, demagogiju i pojedinačne interese. 

Komentara 3

DU
Deleted user
18:56 24.09.2018.

Najveci drustveni karcinom u hrvatskoj je bahata i neucinkovita hdzejska vladavina...pa ljudi bjeze iz hrvatske a njima to dobro dodje pa govore o niskoj stopi nezaposlenosti ...a stvarno je stanje da u hrvatskoj nema tko raditi ....itd

BK
branko-kockica
18:47 24.09.2018.

Hahaha, daj ne seri, hadezeovski pršutu. "Svaki pacijent s dijagnozom raka liječit će se u akreditiranom centru optimalnom terapijom....", super, samo puno je veći problem je u tome kako doći do dijagnoze raka s listama čekanja na CT i MR od po tri godine i doktorima koji nisu u stanju dijagnosticirati rak dok ti ne iziđe kroz nos.

BL
bljak007
22:22 24.09.2018.

Što je sa prekomjernim otrovima u hrani, lošim ljekovima, pesticidima,herbicidima,fungicidima, koji stvaraju sve te boleštine.??????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije