Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odbila liječenje

Majci iz Zagreba oduzeli roditeljsku skrb jer ne želi dijete liječiti kemoterapijom

Getty Images
01.10.2018.
u 11:03

Majka silno želi da joj dijete ozdravi i to uopće nije upitno, no želi ga nastaviti u inozemstvu u Turskoj ili Njemačkoj gdje se bolest vrlo slično liječi kao i kod nas, no bez kemoterapije, prenosi Jutarnji list.

Roditelji uvijek žele najbolje za svoju djecu, pogotovo kada je zdravlje u pitanju, no jedan slučaj iz Zagreba zaprepastio je doktore, a šokirao majku kojoj je trenutno oduzeta roditeljska skrb jer je odbila liječenje kemoterapijom za svoje bolesno dijete.

Djevojčica (10) boluje od malignog tumora kostiju, osteosarkoma.To je najčešći oblik dječjeg raka, a liječi se kemoterapijom, radioterapijom i kirurškim metodama, a uspjeh ovisi značajno o stadiju bolesti. 

Majka silno želi da joj dijete ozdravi i to uopće nije upitno, no želi ga nastaviti u inozemstvu u Turskoj ili Njemačkoj gdje se bolest vrlo slično liječi kao i kod nas, no bez kemoterapije, prenosi Jutarnji list.

"Moja je djevojčica prije dva mjeseca normalno ušetala u bolnicu, s kosom do struka. Danas leži u krevetu, u pelenama, polomljene noge, bez obrva, trepavica i kose, sva se trese. Ogorčena sam. Ja ne želim opstruirati liječenje, dapače. Ali ne želim kemoterapije. Pročitala sam sve živo o njima, dokazano je da se radi o otrovu koji ne ubija rak, nego ga još dodatno širi", objašnjava majka.

Očajna majka pokrenula je i akciju na Facebooku u kojoj su se priključili i poznati i zahvaljujući njima i svim ostalima koji su pridonijeli, uspjela je u vrlo kratkom roku prikupiti više od 800.000 kuna, no i zbog toga se našla na meti jer kako kažu, humanitarnu akciju trebala je prijaviti nadležnom tijelu.

"I socijalno me zvalo zbog tog računa, sad ih odjednom zanima kad na njemu ima novca, a znali su za njega od samog početka. Gledajte, račun na kojem se skuplja novac otvorila sam na djetetovo ime, što znači da ja ne mogu raspolagati tim novcem bez suglasnosti centra za socijalnu skrb. Mogla sam, znate, otvoriti račun i na svoje ime i ljudi bi mi i dalje uplaćivali" govori ogorčena majka.

Cijelu akciju, kaže, nije sama pokrenula. Prikupljanje novca je, kaže, krenulo nakon što je nogometaš Dejan Lovren, kod kojeg radi njezina sestrična, izrazio želju da im novčano pomogne i onda su Ella Dvornik i Iva Funtek pokrenule akciju.

"Vjerujem da im je sada jasno da ne želim prekinuti liječenje djeteta. Ali to ne znači da ću zašutjeti ili prestati govoriti kako i što doktori rade i da kemoterapija nije lijek", hrabro zaključuje majka.

>> Pogledajte video i saznajte koji su simptomi koji će vam otkriti imate li problema sa srcem

Ključne riječi

Komentara 31

DU
Deleted user
11:53 01.10.2018.

Neovisno o ovom konkretnom slučaju, upada u oči pravnički slijed: 1) Roditelj je taj pred kojeg stave papir o suglasnosti za neku terapiju jer odgovornost za malodobne jest na njima 2) Ako ne potpiše, tj. uskrati suglasnost, kreće akcija pravne države da se tom roditelju uzme pravo na roditeljsku skrb! De iure, odrasli može odbiti suglasnost kad pred njega stave taj papir ako se radi o osobnom liječenju, ali izgleda da ne može ako je riječ o njegovom ili njezinom djetetu. Alaj im vera, kako je to uzorno riješeno u Hrvatskoj - i još se takvih slučaja dočepaju mediji i razapnu, kad je vikend-oseka sa zbivanjima. Ne ulazim u konkretnu bolest i izglede, ali to je onda zakonodavno trebalo riješiti na drugi način - ne da ispada da roditelj pod nekom "prijetnjom" mora nešto potpisivati, a njegov potpis je sine qua non. I nitko od medijskih djelatnika da tu proceduru istakne u prvi plan, kako je to bezvezno pravno riješeno u Hrvatskoj - i još se time naslađuje javnost...

DU
Deleted user
12:10 01.10.2018.

Liječnici često spominju da i stav prema liječenju ima veliki učinak na ishod liječenja. To možda ponajviše dolazi do izražaja kod takvih bolesti kod kojih se balansira na ivici. Ne znam puno o ovoj bolesti ali nedavno je na stranici Večernjaka bio razgovor s mladim pacijentom iz Klaićeve koji je prošao kemoterapiju pa mu se sarkom vratio. Srećom kaže on u vrijeme kad mu se vratio napunio je 18 godina i mogao je odbiti liječenje jer još jednom kroz to ne bi mogao prolaziti. Pitam se da li liječnici kad netko odbije kemoterapiju i dalje pomažu bolesniku kroz bolest ostalim vidovima pomoći (analgetici i sl.) Ovo silno normiranje me izrazito smeta jer u osnovi njihove zakletve je pomoć bolesniku a ne diktatura.

DU
Deleted user
11:27 01.10.2018.

A kakvi su rezultati liječenja i izlječenja kod nas i u Njemačkoj, za usporedni stadij razvoja karcinoma? Kaj vele naši liječnici, zakaj oni primjenjuju kemoterapiju a Nijemci ne? Sve ostalo je tu nebitno, uključujući Ellu Dvornik, iako, da, trebali su prijaviti humanitarnu akciju, kak svi tak i ova gospođa. I još nekaj, osigurava li naše zdravstvo bar za djecu najkvalitetnije lijekove za kemotarapije s najmanje nuspojava? Ili se na ovo pitanje moremo grohotom nasmijati?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije