Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
utvrđen kontrolom uzorka

U svježem povrću iz Turske otkriven pesticid: Zabranjen je u EU, može biti opasan

Crvena paprika
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
25.10.2023.
u 23:39

Formetanat je iznimno učinkovit insekticid kojeg mnoge zemlje i dalje koriste

U svježim paprikama iz Turske otkrivena je visoka koncentracija zabranjenog i toksičnog pesticida formetanata, a europski sustav za brzo uzbunjivanje u prometu hranom rizik je označio kao ozbiljan. Pesticid je utvrđen kontrolom uzorka na granici pa je paprika vraćena pošiljatelju. Zemlja prijave je Bugarska, a paprika je trebala završiti i na hrvatskom tržištu. 

Riječ je o pesticidu zabranjenom u Europskoj uniji, a koji je u rujnu pronađen i u paprikama uvezenima iz Makedonije. Formetanat je iznimno učinkovit insekticid kojeg mnoge zemlje i dalje koriste. Na području EU zabranjen je zbog sumnje da utječe na zdravlje ljudi, navodi Danica

Naime, visoko je akutno toksičan ako u organizam dospije oralnim putem. Ako se udahne, umjereno je toksičan te ima nisku akutnu toksičnost ako dospije na kožu.

VEZANI ČLANCI:

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
00:24 26.10.2023.

Najveći problem ovog članka je u citatu:"paprika je trebala završiti i na hrvatskom tržištu", a ne piše koji trgovinski lanci je ovdje prodaju.

DU
Deleted user
07:19 26.10.2023.

Sva sreća da mi sa time nemamo problema jer nemamo niti proizvodnju.

JA
jasamnisam
05:52 26.10.2023.

Čuj ovo... "može bit opasan", pa jel opasan ili nije? I kemijska olovka može bit opasna ako si je zabiješ u oko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije