Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HOK

U RH oko 60.000 djece razvedenih roditelja ne prima alimentaciju

alimentacija
PIXSELL
21.02.2012.
u 10:26

U proteklih pet godina pružena je besplatna pravna pomoć za gotovo 2000 djece u postupcima radi uzdržavanja

Oko 60 tisuća djece razvedenih roditelja u Hrvatskoj ne prima alimentaciju. U proteklih je pet godina Hrvatska odvjetnička komora pružila besplatnu pravnu pomoć za gotovo 2000 djece u postupcima radi uzdržavanja, otkad je na inicijativu pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić krajem 2006. HOK krenuo s pro bono zastupanjem djece.

Od 1996 zahtjeva za punomoćnikom, koliko je od 2007. godine primila Odvjetnička komora, riješili su 1922 slučaja, dok su 74 odbijena jer nisu bili hrvatski državljani. Sve zahtjeve inače rješavaju bez obzira na imovno stanje roditelja koji to zatraži. Očekivalo se da će stupanjem na snagu Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći (2008. godine) više zastupanja djece za uzdržavanje prijeći u taj režim, pa da će se čak i prestati s ovim angažmanom. Međutim, broj zahtjeva tek se djelomično smanjio.

– To je zato što se pravo na besplatno zastupanje prema Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći teže ostvaruje. Osobe koje od nadležnog ureda državne uprave dobiju dokument kojim im se odobrava besplatna pomoć imaju rok od 15 dana u kojem moraju dogovoriti s odvjetnikom da ih zastupa. Međutim, neki ne stignu naći odvjetnika u tih 15 dana pa izgube pravo – iznijela je Mila Jelavić.

Predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Leo Andreis dodaje i kako su formulari za zastupanje prema Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći komplicirani: – Osobno nisam bio siguran za jedno 5-6 stavki kako ih ispuniti, pa kako će onda to uspjeti nekoj bakici?! Kod nas u komori besplatna se pravna pomoć za dječje uzdržavanje puno lakše ostvaruje – navodi Andreis i dodaje da su odvjetnici, unatoč raznim mišljenjima, socijalno osjetljivi. – Smeta nam licemjerje društva u kojem su svi načelno složni u tome da su djeca najvažnija, ali kad doista treba pomoći, onda nema nikog. Zato mi nastavljamo s besplatnom pomoći u slučajevima uzdržavanja – zaključuje Andreis.

Predmete obrade u prosječnom roku od 14 dana, a u hitnim slučajevima i odmah. Roditelji iz cijele Hrvatske kojima je potrebna besplatna pravna pomoć radi alimentacije mogu se pismeno i usmeno obratiti Hrvatskoj obrtničkoj komori na adresu Koturaška 53/II, Zagreb, telefon 01/6165-200 ili e-mail: hok-cba@hok-cba.hr.

Ključne riječi

Komentara 20

TO
tonkica
11:02 21.02.2012.

,delma, daj ne trkeljaj gluposti i poseksaj se, bit ce manje frustrirana.

DU
Deleted user
11:08 21.02.2012.

Uveo bih ja malo strože kriterije za rastavu braka jer danas čim nemaju dva televizora i posvađaju se traže idući dan rastavu. A onda ide ona retardirana priča da je razlog psihičko maltretiranje itd... Dok se partneri ne tuku nema razloga za rastavu. Previše su razmaženi ljudi.

OB
-obrisani-
10:45 21.02.2012.

To je civilizacija EU , civilizacija koju ste podržali na referendumu. Rastave, paderluk, nasilje u obitelji, narkomani,........... sve su to uvežene blagodati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije