Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

U Austriji broj zaraženih raste unatoč novim mjerama: 'Idemo u lockdown ako izgubimo kontrolu'

„Novo zatvaranje može uslijediti samo u slučaju da potpuno izgubimo kontrolu, ako naš zdravstveni sustav kolabira, kao što je to i predviđeno upravo donesenom Novelom Zakona o Covidu".
27. rujna 2020. u 17:26 49 komentara 36836 prikaza
Border controls at German-Austrian.
Foto: Lukas Barth-Tuttas/DPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

U Austriji je u nedjelju prijepodne, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova zabilježeno 662 nova slučaja zaraze koronavirusom, od čega 279 u Beču.

Summer Night Concert of the Vienna Philharmonic Orchestra in Vienna UZNAPREDOVALA PANDEMIJA U Austriji 684 novozaraženih, Beč od ponedjeljka uvodi obveznu registraciju gostiju u ugostiteljstvu

Nakon Beča najviše novozaraženih je u Donjoj Austriji (109), Štajerskoj (76), Gornjoj Austriji (74), gdje je izbio i novi klaster zaraze od 20-tak novozaraženih u jednom od pokrajinskih mesnih pogona, te zatim u Tirolu (51), Salzburgu (27), Vorarlbergu (19), Koruškoj (18) i Gradišću (9).

Trenutačno u ovoj alpskoj zemlji od Covida-19 aktivno boluje 8.500 osoba. Na bolničkom liječenju je njih 446, uključujući 84 u intenzivnoj njezi. Od početka pandemije do nedjelje je u Austriji zabilježeno 42.876 Covid-19 oboljelih, 33.589 ozdravljenih i 787 umrlih. Ministar zdravlja Rudolf Anschober je rekao kako je broj novozaraženih na visokoj razini, ali stabilan, ali da u svakom slučaju treba pasti.

An Austrian police officer controls the traffic of Paznaun valley (Paznauntal), after the government announced a 14-day quarantine of the Paznaun valley and the St. Anton ski resort as cases of the coronavirus disease (COVID-19) appeared, in See POTREBNE MJERE Austrijske pripreme za zimsku sezonu. Kurz: 'Skijaška zabava da, ali bez apres partijanja'

Tome se nada nakon novih mjera, nošenja maski na licu u ugostiteljstvu i za goste, te popisivanju gostiju kako bi se brzo moglo u slučaju zaraze otkriti kontakte zaraćenih i odmah ih izolirati, te ograničavanju broja okupljenih osoba. U razgovoru za dnevni list „Österreich“ Anschober je u nedjelju rekao kako Vlada svom snagom želi spriječiti drugi val zaraze i drugi „lockdown“ odnosno „zatvaranje“ Austrije na gospodarskom i društvenom području.

Ustvrdio je kako do toga može doći samo ako se „u potpunosti izgubi kontrola nad situacijom“. Istakao je da se Austrija sada nalazi na prekretnici i kako su moguća dva scenarija, najbolji i najlošiji: stabilizacija epidemiološkog stanja i postupno poboljšanje ili 2.500 novooboljelih dnevno. Na upit da li bi najgori scenario s 2.500 novozaraženih dnevno značio i novo „zatvaranje“ Austrije, ministar zdravlja je odgovorio kako taj potez ne bi bio povučen niti s tim brojkama.

Border controls at German-Austrian. situacija zabrinjavajuća Rast zaraženih u Austriji, potvrđena 832 nova slučaja. Mir u škole donosi 'Cluster-Buster-Bus'

„Novo zatvaranje može uslijediti samo u slučaju da potpuno izgubimo kontrolu, ako naš zdravstveni sustav kolabira, kao što je to i predviđeno upravo donesenom Novelom Zakona o Covidu. Ali od toga smo još daleko“, konstatirao je Anschober. Izrazio je nadu da će novodonesene mjere donijeti pozitivne rezultate i da će već polovicom listopada broj novih slučajeva zaraze koronavirusom znatno pasti.

Kao uzrok sadašnjeg rasta i ne baš zavidne epidemiološke situacije u Austriji naveo je povratnike s odmora u inozemstvu, privatna partijanja i partijanja nakon sportskih natjecanja te nepoštivanje radnog vremena ugostiteljskih lokala do 1 sat iza ponoći. Sada su već nekoliko pokrajina, s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa, skratile radno vrijeme u ugostiteljstvu s 1 sat iza ponoći na 22 sati navečer.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

vraćamo sat
Noćas počinje zimsko računanje vremena: Evo što se još mijenja
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima