Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
situacija zabrinjavajuća

Rast zaraženih u Austriji, potvrđena 832 nova slučaja. Mir u škole donosi 'Cluster-Buster-Bus'

Border controls at German-Austrian.
Foto: Lukas Barth-Tuttas/DPA/PIXSELL
24.09.2020.
u 13:48

Roditelji inače imaju pravo, i ne slati djecu u školu, ako smatraju da postoji veliki rizik od zaraze koronavirusom. Isto vrijedi i za nastavnike starije životne dobi, ako su boležljivi i slabijeg imuniteta

U Austriji je epidemiološka situacija ponovno više nego zabrinjavajuća. U četvrtak je zabilježeno samo u 24 protekla sata 832 nova slučaja zaraze koronavirusom, od čega više od polovice odnosno čak 431 slučaj u Beču. Koronavirus već tjednima drži austrijski glavni grad u šahu. Ali i Bečane, posebno roditelje školske djece, koji su sve više zdvojni i u dilemi slati ili ne svoju djecu u školu. Jer svako se malo čuje vijest o obolijevanju učenika, nastavnika, zatvaranju škola, dječjih vrtića i slično.

Kako bi se vratilo mir u škole i školske klupe, savezno Ministarstvo obrazovanja, znanosti i istraživanja na čelu s ministrom Heinzom Faßmannom stavilo je na raspolaganje školama tzv. „Cluster-Buster-Bus“ u kojem se dnevno na koronavirus može testirati do 300 osoba, a rezultat testa je poznat već za sat vremena. Kako je ministar obrazovanja pojasnio, čim neka škola prijavi sumnjivi korona slučaj, Ministarstvo obrazovanja šalje odmah mobilni tim sa školskim liječnikom na lice mjesta.

Uz pomoć specijalnih aparata za testiranje, rezultat Covid-19 testa je poznat za 60 minuta, u koje je moguće testirati čak 48 osoba, odnosno učenika i nastavnika. Ako je test pozitivan testirana osoba mora se spakirati i otići kući, dok negativno testirani ostaju na nastavi i u školskom boravku. Nakon hvale vrijedne ponude Ministarstva obrazovanja, situacija se je trenutačno malo primirila. Roditelji inače imaju pravo, i ne slati djecu u školu, ako smatraju da postoji veliki rizik od zaraze koronavirusom. Isto vrijedi i za nastavnike starije životne dobi, ako su boležljivi i slabijeg imuniteta.

Austrijska vlada na čelu s kancelarom Sebastianom Kurzom, ali i grad Beč s gradonačelnikom Michaelom Ludwigom stalno traže od nadležnih zdravstvenih djelatnika da dnevno testiraju što je moguće više ljudi sa – i bez simptoma zaraze, kako bi se spriječilo razantno širenje koronavirusa i drugi val zaraze. Prema podacima Ministarstva zdravlja od početka pandemije krajem veljače do danas u Austriji je testirano preko 1,5 milijuna ljudi.

Točno 1.507.782 osobe, od čega 17.441 u protekla 24 sata. Do sada je potvrđeno ukupno 40.816 zaraza koronavirusom, 31.661 osoba je ozdravila, a 783 ih je umrlo, što je šest smrtnih slučajeva više nego jučer. Podaci također pokazuju da trenutačno od Covida-19 u ovoj alpskoj zemlji aktivno boluje 8.372 osobe. I da je sve većem broju pacijenata potrebno bolničko liječenje te intenzivna njega. U četvrtak su čak 463 oboljele osobe bile zbrinute u austrijskim bolnicama, uključujući i njih 78 u intenzivnoj njezi. Mediji navode da je središnje žarište zaraze u Austriji grad Beč, u kojem su do sada od koronavirusa umrle ukupno 243 osobe, od čega tri u proteklih 24 sata, kada je zabilježen i 431 novi slučaj Covid-19 zaraze. Po broju novozaraženih u četvrtak, Beč slijede pokrajine Donja Austrija (181), Gornja Austrija (67), Tirol (58), Vorarlberg (32), Salzburg (16), Koruška (11) i Gradišće (4).

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
19:15 24.09.2020.

Ameri su dokazali da je test u 90% nepouzdan odnosno pokazuje da je netko zaražen a nije. To je i dokaz onome da 90% navodno zaraženih ne razvija nikakve simptome! Pametnome dosta!

AA
aabbcc
21:20 24.09.2020.

Testaju zdrave ljude koji ne osjecaju nikakve simptome bolesti a onda ih u zdrav mozak da su zaraženi i obolili a na osnovu testova za koje se tvrdi da nisu mjerodavni. ___Rezultat moze biti pozitivan a "možda" zaražen ili bolesta !!

MR
Mrav
14:04 24.09.2020.

Jesu li Slovenci stavili Austriju na crvenu listu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije