Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UZNAPREDOVALA PANDEMIJA

U Austriji 684 novozaraženih, Beč od ponedjeljka uvodi obveznu registraciju gostiju u ugostiteljstvu

Summer Night Concert of the Vienna Philharmonic Orchestra in Vienna
Foto: LISI NIESNER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
25.09.2020.
u 13:55

Kako mediji navode još uvijek se točno ne zna koje podatke gost točno treba dati, najvjerojatnije ime i prezime, broj telefon i vrijeme posjete restoranu.

Prema podacima Ministarstva zdravlja u petak prijepodne u proteklih 24 sata je u Austriji zabilježeno 684 novozaraženih koronavirusom, od čega najviše u Beču, njih 309. Ono što se posebno ističe danas je da uz lagani pad broja novih slučajeva zaraze u odnosu na dan prije kada ih je bilo 832 i pad oboljelih na bolničkom liječenju, s 463 na 411,  po prvi put od početka pandemije u samo jednom danu je testirano više od 20.000 ljudi, odnosno njih 20.409. Time se je broj ukupno testiranih osoba s i bez Covid-19  simptoma od početka pandemije do petka popeo na 1.528.191. Oboljelih je ukupno da sada 41.585, ozdravljenih 32.301, a umrlih 786, što su tri smrtna slučaja više u proteklih 24 sata.

Mediji navode, kako je posljednjih dana evidentan sve veći broj preminulih od koronavirusa. Posljednja tri slučaja prijavljena su iz tri austrijske pokrajine: Gornje Austrije, Štajerske i Vorarlberga.

Uz grad i pokrajinu Beč s 309 novozaraženih koronavirusom, u petak je najviše novih slučajeva zaraze bilo u Donjoj Austriji (136), čiji su pokrajinski organi vlasti dodatno pooštrili mjere zaštite od širenja koronavirusa, Tirolu (62), Gornjoj Austriji (52), Vorarlbergu (41), Štajerskoj (39), Koruškoj (22), Salzburgu (15) i Gradišću (8).

Video: Capak najavio nove kriterije za testiranje na koronavirus, ali i za izolaciju

Trenutačno u Austriji od koronavirusa aktivno boluje 8.413 osoba, od čega je njih 411 na bolničkom liječenju, a 78 teško bolesnih pacijenata je u intenzivnoj njezi. U Beču je 4.479 Covid-19 aktivno bolesnih.

Kako bi se spriječilo daljnje razantno širenje zaraze u austrijskom glavnom gradu koji je već tjednima iz dana u dan na prvom mjestu po broju novozaraženih u Austriji, Grad Beč na čelu s bečkim gradonačelnikom Michaelom Ludwigom od ponedjeljka uvodi obvezno registriranje gostiju u svim bečkim restoranima, kafićima i ostalim ugostiteljskim lokalima, a ima ih oko 8.200. Kako mediji navode još uvijek se točno ne zna koje podatke gost točno treba dati, najvjerojatnije ime i prezime, broj telefon i vrijeme posjete restoranu. Ističu kako navodno neće biti liste gostiju nego unaprijed odštampan formular za upis koji će biti na stolu tako da se zaštiti privatnost gostiju i svatko ne  vidi tko je trenutno s njim u istom lokalu.

S ciljem sprečavanja širenja koronavirusa i brzog otkrivanja zaraženih i njihovih kontakata, Grad Beč se je odlučio za popis gostiju u ugostiteljstvu, a istovremeno je odbio skratiti radno vrijeme lokala s 1 sat iza ponoći na 22 sata navečer, što je predložio austrijski kancelar Sebastian Kurz i učinilo nekoliko austrijskih pokrajina.

„U milijunskom gradu se ne ide na počinak u 22 sata“, poručio je Kurzu bečki gradonačelnik Ludwig. Istakao je kako ne želi ranije zatvarati ugostiteljske lokale ne samo radi ugostitelja koji od koronakrize trpe teške posljedice nego i radi ljudi, koji bi, prema njegovom mišljenju potom mogli otići na „privatno partijanje ili u ilegalne klubove i tako formirati nove klastere zaraze“.

Ključne riječi

Komentara 1

SO
Sobrudolf
16:54 25.09.2020.

Svi ovi oboljeli su povratnici sa mora iz HR! Upsss, pa sezona u HR je zavrsila, u nedostatku krivaca Hrvata, Kurzu su sada vjerovatno krivi vanzemaljci, povratnici iz svemira sada sire virus po Austriji. Sto ceka Plenkovic, na crvenu listu Austriju staviti, odmah!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije