Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28 uhićenih za EU

Traže ih zbog krađe, trgovine ljudima, šverca oružja, prijevara...

'12.04.2012., Zagreb - Na Trgovackom sudu nastavljeno je sudjenje Tomislavu Mercepu za ratne zlocine. Kao svjedok na saslusanje dosao je Josip Perkovic.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
'Goran Stanzl/PIXSELL'
02.07.2013.
u 12:21

Iz zemalja Europske Unije u Hrvatsku do 10 sati stigla čak 84 uhidbena naloga. I Josip Perković je na jednome od 19 pristiglih naloga, ali je zbog novog zakona stavljen na stranu.

Nije prošlo ni dva dana od pristupanja Hrvatske u Europsku uniju, a na adresu Ministarstva unutarnjih poslova počeli su pristizati uhidbeni nalozi za hrvatske državljane za kojima tragaju ostale članice EU zbog nekog kaznenog djela koje su počinili u njihovim zemljama. Čak 84 naloga za uhićenje stigla su već do 10 sati, a jedan od njih odnosi se na Josipa Perkovića.

Usklađeno djelovanje

Međutim, taj su nalog, i njih još osamnaest, djelatnici MUP-a odmah stavili na stranu.

Ravnatelj policije Vlado Dominić potvrdio je da se po njima neće postupati jer je tih 19 hrvatskih državljana, sumnja se, prekršilo zakon u drugoj zemlji prije 7. kolovoza 2002., odnosno prije nego što je u Hrvatskoj donesen zakon o pravosudnoj suradnji s članicama EU.

Iako je Dominić jučer na konferenciji za novinare u Ravnateljstvu policije u Zagrebu istaknuo da su do jučer u 10 sati uhićene 22 osobe od traženih 84, prema informacijama do jučer oko 17 sati s lisicama na rukama završilo je 28 osoba u Hrvatskoj.

Najviše uhidbenih naloga Hrvatskoj poslale su, neslužbeno doznajemo, Italija i Njemačka, no od ukupno do sada 28 uhićenih građana nekolicina će najvjerojatnije završiti i pred pravosudnim tijelima Francuske, Mađarske, Austrije te Danske. Upravo je Danska zatražila Gorana T. za kojeg se sumnja da je prošle godine krijumčario oružje. On je jučer uhićen baš kao i Jasmin H. iz Dugog Sela, čije je izručenje zatražila njemačka policija, odnosno tužiteljstvo budući da je ondje osuđen na petnaest godina robije zbog teških krađa.

MUP je jučer poslao detaljnije podatke o uhićenjima. Tako su u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji bez slobode ostale četiri osobe osumnjičene zbog teške krađe, lihvarskog ugovora, trgovine ljudima i ropstva. U Brodsko-posavskoj županiji uhićene su dvije osobe zbog udruživanja radi počinjenja kaznenih djela, u Istarskoj na temelju uhidbenih naloga uhićene su tri osobe zbog prijevare, krađe, krivotvorenja dokumenata i obiteljskog nasilja. U Krapinsko-zagorskoj županiji lisice na ruke stavljene su jednoj osobi osumnjičenoj za nedopušteno držanje eksplozivnih tvari, dok je u Međimurskoj županiji “palo” njih troje zbog krivotvorenja novca. U Osječko-baranjskoj županiji dvojica su uhićena zbog pokušaja ubojstva i teške krađe. U Primorsko-goranskoj uhićena je jedna osoba zbog prijevare, u Splitsko-dalmatinskoj dvije zbog zloporabe droge i prijevare, dok su u Šibensko-kninskoj uhićene dvije također zbog zloporabe droga.

Impresionirani brzinom

U Vukovarsko-srijemskoj županiji bez slobode je ostala jedna osoba zbog trgovanja ljudima i ropstva, u Zadarskoj je uhićena jedna zbog razbojništva, a u Zagrebačkoj dvije osobe zbog sumnje u šverc oružja i tešku krađu.

Prema neslužbenim informacijama, strane zemlje impresionirane su brzinom kojom je Hrvatska postupila prema uhidbenim nalozima, točnije brzinom uhićenja. A kako bi suradnja između MUP-a i DORH-a tekla glatko, jučer su se sastali čelnici MUP-a i DORH-a. Procedura pri uhićenju je sljedeća: osumnjičenika se odmah vodi na ispitivanje u tužiteljstvo, a potom k sucu istrage koji donosi rješenje o izručenju. A prije rješenja sudac mora proučiti dokumentaciju vezanu uz uhidbeni nalog. Pristane li osoba na izručenje, ono se realizira u roku od 10 dana, a odbije li ga, odluka o izručenju donosi se za najviše dva mjeseca.

>>Poruka Milanoviću: Ne šaljete dobar signal u trenutku ulaska u EU

>>Puno više aljkavosti nego želje vlasti da zaštiti bilo koga

>>DORH odbacio prijave protiv Perkovića, a sad je tu zastara

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije