Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lex Perković

Puno više aljkavosti nego želje vlasti da zaštiti bilo koga

sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
29.06.2013.
u 23:00

I po dosadašnjem zakonu sud bi mogao odbiti izručenje ako je djelo u zastari ili ako nije počinjeno u zemlji koja nekoga traži

Nekoliko je mogućih razloga zbog kojih je vlada Zorana Milanovića u novi zakon o pravosudnoj suradnji ugradila datum 7. kolovoza 2002. godine pa se za djela počinjena prije toga hrvatski državljani neće moći izručivati drugim zemljama EU. Osim zaštite Josipa Perkovića i sprečavanja progona hrvatskih branitelja pred europskim sudovima, moguće je i da je bila riječ o strahu od nekoliko desetaka uhidbenih naloga koji navodno čekaju ulazak RH, što bi hrvatske sudove stavilo pred golem posao u kojem tek valja stvarati pravnu praksu. Zakon je sad donesen i pitanje je hoće li Europska komisija tražiti promjenu, a u krajnjem slučaju odlučivat će Europski sud u koji 1. srpnja kao 28. član ulazi hrvatski pravnik Siniša Rodin.

I po zakonu koji je 2010. godine donijela vlada Jadranke Kosor izručivanje i Perkovića i branitelja ne bi bilo automatsko jer o tome bi odlučivao sud koji je mogao odbiti izručenje ako je nastupila zastara, ako je kazneni postupak u nas obustavljen, ako je djelo počinjeno izvan teritorija zemlje koja traži izručenje... Po novom zakonu, koji je jučer donesen, sud više nema izbora pa u nizu slučajeva mora odbiti izvršenje. Međutim, upozorava prof. dr. Zlata Đurđević, prema europskoj okvirnoj odluci sud u izvršavanju uhidbenog naloga mora imati diskreciju koja mu je novim zakonom oduzeta.

Kako bilo, prvo su pregovarači u pregovorima zaboravili zaštititi hrvatske interese, onda je HDZ-ova vlada donijela 2010. godine zakon koji je valjalo mijenjati jer je, između ostaloga, za provedbu europskog naloga odredio sudove poput onoga u Velikoj Gorici koji nisu pripremljeni za to pa su sad opet nadležni svi sudovi. Pa se tom poslu pristupilo tek u proljeće ove godine! Sve zajedno puno više govori o aljkavosti nego o promišljenoj zaštiti bilo koga...

>>'Kako mogu biti protiv ovog zakona ako su za promjene Ustava?'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije