Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČLANICA DOMOVINSKOG POKRETA

Tko je Karolina Vidović Krišto, nova zvijezda hrvatske desnice

Zagreb: Karolina Vidović Krišto i danas u Saboru bez zaštitne maske
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
27.07.2020.
u 13:22

Oko malo se kojeg zastupnika lome koplja kao oko kandidatkinje Domovinskog pokreta

Izborna kampanja i novi saziv Hrvatskog sabora izrodili su niz novih imena, no malo tko je već u prvim nastupima privukao toliko pozornosti kao Karolina Vidović Krišto. Novopečena zastupnica u Sabor je ušla kao nezavisna kandidatkinja A liste Domovinskog pokreta, a odmah po konstituiranju Sabora vrlo je glasno isticala teme koje je i u kampanji najavljivala kao ključne za svoje zastupničko djelovanje, poput pobačaja ili zločina nakon Drugog svjetskog rata. Ovakav angažman vrlo je brzo doveo i do prvog mini skandala u HTV-ovoj emisiji "Otvoreno", u kojoj je ekspozeom o iskapanjima u Jazovki, nevezanim za temu emisije, izazvala reakciju analitičara Krešimira Macana koji je, nakon što mu je Vidović Krišto spočitnula da nije neovisan, napustio emisiju, nazivajući zastupnicu spodobom.

Protiv seksualnog odgoja

Emisija je polučila niz reakcija, a dobar dio komentatora osudio je Macanovo vrijeđanje zastupnice, ali i zaključio kako je analitičar ispravno odlučio kad je otišao iz "Otvorenog". Kao argument navodilo se ranije djelovanje Karoline Vidović Krišto, posebno njezino pozivanje u emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" Igora Vukića, kojemu je nekritički dopustila minoriziranje ustaških zločina u Jasenovcu. Dio analitičara Karolini Vidović Krišto nije oprostio ni oštro i angažirano protivljenje uvođenju seksualnog odgoja u školama, a neki su među njima ovih dana zaključili da Karolini Vidović Krišto, iako je riječ o izabranoj saborskoj zastupnici, nije mjesto u javnom prostoru.

Puno bolje nisu prošli ni prijedlozi njezina imenovanja na važne saborske funkcije. Na neslužbenu najavu da bi ova zastupnica mogla završiti na mjestu potpredsjednice Sabora u kvoti Domovinskog pokreta reagirao je nezavisni zastupnik Bojan Glavašević. "Za imenovanje osobe koja je ugostila relativizatora holokausta i na javnoj TV mrtva-hladna puštala tu propagandu, koja je izjavila da su 85% gay osoba pedofili sigurno neću podići ruku. A i sve ostale zastupnice i zastupnici trebale/i bi se pitati što o njima govori ako to učine", napisao je Glavašević na Twitteru.

Oduzimanje ušteđevine

Na ovakve napade podupiratelji Karoline Vidović Krišto uzvraćaju optužbama o dvostrukim mjerilima lijeve i "pseudoliberalne" političke scene u Hrvatskoj.

- Svatko kome je stalo do demokracije trebao bi biti zahvalan na ustrajnosti gospođe Vidović Krišto, koja iznosi legitimne stavove. Zanimljivo, njezinim kritičarima ne smeta kada, primjerice, Katarina Peović poziva na oduzimanje ušteđevine hrvatskih građana, protivno Ustavu. Na to se nitko ne obazire - kaže Željka Markić, čelnica udruge U ime obitelji.

Ova aktivistica podsjeća da su u Saboru izgovarane i mnogo teže izjave, poput one bivšeg SDP-ova zastupnika Nenada Stazića da pobjednici nakon Drugog svjetskog rata nisu završili posao do kraja.

- Karolina Vidović Krišto izabrana je u Sabor s velikim brojem preferencijalnih glasova. Zbog čega ona ne bi smjela iznositi svoj stav i tko bi uopće trebao odrediti tko što smije, a što ne smije govoriti? - argumentira Željka Markić.

Bojan Glavašević uzvraća da se njegova kritika odnosila isključivo na situaciju u kojoj se govorilo o imenovanju ove zastupnice na potpredsjedničku funkciju u Saboru i kako mu ne pada na pamet dovoditi u pitanje činjenicu da je Vidović Krišto zastupnički mandat osvojila na izborima.

- Ali, kad je riječ o njezinu imenovanju na važne saborske funkcije, legitimno je glasati protiv jer se radi o osobi čije djelovanje snažno odudara od duha Ustava. Nije riječ ni o kakvom licemjerju, Stazićevu izjavu iz 2017. godine svi smo odmah osudili - kaže Glavašević.

Ovaj zastupnik u djelovanju Karoline Vidović Krišto prepoznaje Popperov paradoks tolerancije, prema kojem demokratske mehanizme koriste oni koji ne toleriraju druge. Ljudi bliski Karolini Vidović Krišto očekuju, pak, da će ova zastupnica i ubuduće trpjeti kritike, ali ne toliko zbog svojih ideoloških stavova, nego zbog "riješenosti da otvoreno progovori o zloupotrebi naroda i institucija koje provodi politička kasta".

- Karolina Vidović Krišto žena je čvrstih uvjerenja, smirena je i ima integritet. Nju sigurno nitko neće moći kupiti, kao što je sigurno i da će zbog toga trpjeti udarce - kaže bliski suradnik ove zastupnice. U prilog svojoj tezi navodi njezin govor tijekom potvrđivanja nove Plenkovićeve Vlade u Saboru, u kojem je ova zastupnica premijera i njegove ministre prozvala za "otvorenu i bestijalnu korupciju", podsjećajući na afere Borg i Vjetroelektrane.

Komentara 289

NA
Nadzornik
15:58 27.07.2020.

Bravo Karolina, jebem im mamu tifusarsku kad god i di god stignem

Avatar mrljobrljo
mrljobrljo
15:20 27.07.2020.

to kaj se okotila u Vukovaru ne znači da nije ....uvežena bosanka...vlak bez voznog reda ....dakle sterat bosančuru u pradomovinu

Avatar drug Joža
drug Joža
21:30 27.07.2020.

nije to zvijezda to je obična desničarska spodoba

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije