Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Večernji TV

Mamić: Milanović nedolaskom doprinio podijeljenosti, Vidović Krišto loš izbor za Odbor za obitelj i mlade

Postoje neke stvari koije bi trebale biti artikulirane stručnim znanjima, a ne ideologijom, i u tom kontekstu pozdravlja izbor Radovana Fuchsa za ministra obrazovanja
22. srpnja 2020. u 14:50 21 komentara 11859 prikaza
Ankica Mamić
Foto: Screenshot
Pogledajte galeriju 1/2

Politička analitičarka Ankica Mamić u studiju Večernjeg lista komentirala je novi sastav Sabora i Vlade. Istaknula je da bi saborski zastupnici posebno trebali voditi računa da podignu reputaciju Sabora među građanima.

 

Na današnju konstituirajuću sjednicu nije došao predsjednik Zoran Milanović. Mamić je istaknula kako je tu važno spomenuti da je predsjednik prvo objavio da neće doći, a tek onda objasnio zašto, što smatra pogrešnim. To je tema koja još dodatno dijeli, a ne spaja.

Komentirajući veliku podršku Jandrokoviću, kazala je: - Ne treba čuditi velika podrška. On ima veliku podršku unutar svog biračkog tijela. Ono što je širi problem Hrvatske je nizak stupanj povjerenja među građanima u institucije i na tome bi trebao ovaj sastav Sabora poraditi.

Sabor SA 85 GLASOVA Završena je sjednica Sabora: Izglasan zakon kojim se smanjuje broj ministarstava

Dva nova potpredsjednika - Rajko Ostojić i Miroslav Škoro

- Ta funkcija je više protokolarna. Ovo oko gospodina Rajka Ostojića je poruka kontinuiteta u SDP-u. To je na neki način prijevremeni ustupak. Ako će Peđa Grbin biti jedini kandidat koji dolazi iz Milanovićeve struje, onda je ovo način homogeniziranja stranke i ustupak Bernardićevoj struji. Mislim da je dobro i logično da je Škoro kao čelnik potpredsjednik Sabora. To je mogućnost da ostanete prisutni u javnosti - smatra Mamić.

Istaknula je da smatra da SDP ima velike probleme i da će se oni puno više rješavati javno nego unutar stranke, kao što je to bio slučaj i do sada.

- Ako Peđa Grbin i bude jedini kandidat, SDP tek čekaju velike turbulencije - kazala je Mamić dodajući da je Bernardić dao do znanja da se povlači na rezervnu poziciju običnog zastupnika.

NOVA DRAMA U SABORU Katarina Peović: 'HDZ-ovac me napao u Saboru, galamio je da su moji pretci koljači'

Karolina Vidović Krišto u Odboru za obitelj, mlade i sport

- Tu je svaki ekstremizam štetan. Ne znam kako je taj Odbor dopao Domovinskom pokretu, ali kad već je trebali su nekoga manje radikalnog izabrati - kazala je Mamić istaknuvši kako bi bilo bolje da je ovaj Odbor dobila neka centristička opcija.

Kazala je i da misli da nisu nužno lijevi napredni te da je važan konsenzus.

Što se tiče obraćanja mladima, smatra da su u kampanji to radili najbolje Most i Možemo!, ali dodaje da Odbor za obitelj i mlade ne bi dodijelila niti lijevima niti desnima, nego centrističkoj opciji u oporbi, koaliciji stranaka Pametno, Fokus i Stranka s imenom i prezimenom.

Postoje neke stvari koje bi trebale biti artikulirane stručnim znanjima, a ne ideologijom, i u tom kontekstu pozdravlja izbor Radovana Fuchsa za ministra obrazovanja. Stručnost je nužna i kod Zakona o obnovi Zagreba i tu ne bi trebalo strančariti, dodala je. Očekuje veliki utjecaj platforme Možemo! po tom pitanju, ali smatra da je i tu nužno težiti konsenzusu.

- Zagreb je grad koji je već godinama izgubljen grad. Mi ne razumijemo zašto se negdje nešto gradi, nema urbanističkog plana i vlada kaos - kazala je.

Rajko Dujmić
ODLAZAK LEGENDE
Kakav oproštaj od Rajka Dujmića! Naježit ćete se kad ovo vidite
Gorenje
Pametni savjeti
Borba protiv otpada: Bacamo hrane više nego ikada, ali postoje načini kako to smanjiti
  • Kultura:

    Ona je neovisni strucnjak kao i macan

  • Neo001:

    Drugarica je analitičarm kao i svi slični poput puhovskog, maldinijajakovine, klasića... samo zato što laprda što narudžbama politikantskih medija

  • zovgrdelina:

    Razočarali ste me gospodo Mamić! Znamo da ste ljevičarka ali nemojte tako. Umjesto da stanete u obrane spomenute Vi prozivate. Dajte malo o kolegi Macanu koji je popljuvao profesiju.