Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GEOMAGNETSKI EFEKTI

Sunčevi vjetrovi upravo su zapljusnuli Zemlju, pitali smo znanstvenike koliko je to opasno

NASA
31.03.2023.
u 18:34

- Istina je da solarni vjetrovi mogu oštetiti komunikacijske i električne sustave na Zemlji te utjecati na navigaciju, međutim, takvi vrlo snažni i brzi vjetrovi, relativno su rijetki i gotovo isključivo uzrokovani Solarnim olujama odnosno eruptivnim procesima na Suncu, a ne koroninim šupljinama, kaže za Večernji list dr. sc. Mateja Dumbović s Opservatorija Hvar

Najprije se na Sunčevoj koroni otvorila šupljina velika kao 30 Zemljinih kugla da bi se onda otvorila i još jedna, veličine 18 do 20 Zemljinih kugli, kroz koju su Zemlju upravo danas zapljusnuli solarni vjetrovi brzine čak 3.000.000 km/h. Druga je šupljina postala vidljivom kada je prva počela rotirati oko Sunca pomičući se i tako otvarajući put drugoj. Korona je, da ponovimo, vanjski dio atmosfere Sunca i zvijezda koji emitira rendgensko zračenje. Znano je i što mogu solarni vjetrovi, poremetiti ili čak oštetiti satelite ali i pružiti neke lijepe prizore kada stignu do Zemlje, nalik aurorama.

No, iako se ova vijest čini dosta dramatičnom, zapravo nije ništa neobično kako nam je rekla dr. sc. Mateja Dumbović s Opservatorija Hvar koja ističe kako ovo nije prvi puta da se tako nešto događa. - Naravno da ne. Koronine šupljine su uobičajena pojava na Suncu, opažamo ih na svakodnevnoj bazi. Neće svaka koronina šupljina nužno utjecati na Zemlju, ali čak i one koje utječu na Zemlju zapravo uopće nisu rijetke, kaže dr. Dumbović.

Isto se spominje i u analizama vijesti o otvaranju koroninih šupljina gdje se podsjeća kako se one obično otvaraju u blizini Sunčevih polova pa vjetrovi koji iz njih krenu odlaze u svemir. No, svakih 11 godina Sunce dosegne svoj vrhunac pa se onda šupljine pojave i u blizini Sunčeva ekvatora.

Pitali smo dr. Dumbović koliko je sve to zapravo opasno, može li se doista dogoditi kakva ozbiljna šteta od djelovanja vjetrova koji će stići sa Sunca. - Obično kada je Sunce manje aktivno koronine šupljine su bliže polovima Sunca, a kako raste Sunčeva aktivnost sve se češće javljaju prema ekvatoru, odnosno bliže ravnini ekliptike. Samim time je vjerojatnije da će Sunčev vjetar koji dolazi iz tih šupljina stići na Zemlju. Ono sto je svojstveno vjetru iz koroninih šupljina je da je brži nego uobičajeno te može izazvati geomagnetske efekte na Zemlji, međutim oni su obično slabijeg intenziteta i manifestiraju se u polarnim područjima (Kanada, skandinavske zemlje..), kaže.

Ovi vjetrovi, opisuje se u medijskim analizama ove vijesti koja je frekventno publicirana posljednjih dana, u interakciji s našom atmosferom mogu pojačati svjetlosti aurora no ne toliko da bi se radilo o nečemu što bi bilo vidljivo s velikih udaljenosti, barem ne ovaj puta. Spomenuli smo kako je moguće da ovo djelovanje sa Sunca ošteti satelite, no opće je rašireno vjerovanje kako u nekoj okolnosti i spletu događaja oni mogu napraviti ozbiljnu štetu i na samoj Zemlji.

- Istina je da solarni vjetrovi mogu oštetiti komunikacijske i električne sustave na Zemlji te utjecati na navigaciju, međutim, takvi vrlo snažni i brzi vjetrovi, relativno su rijetki i gotovo isključivo uzrokovani Solarnim olujama odnosno eruptivnim procesima na Suncu, a ne koroninim šupljinama. Solarni vjetrovi iz koroninih šupljina, poput ovog koji nam stiže su puno slabijeg intenziteta i najznačajniji efekt koji će vjerojatno postići na Zemlji je nesvakidašnje dugotrajna i lijepa polarna svjetlost, ali vidljiva samo iz polarnih područja, objasnila je naša znanstvenica.

Ako ste gledali film Proročanstva s Nicolasom Cageom, tamo se opisuje jedan takav fiktivni katastrofični događaj u kojem nestaje sve sa Zemlje pod udarom oluje sa Sunca. Nitko od znanstvenika konzultiranih u medijima oko ove teme ne vjeruje da će biti iole ozbiljnijeg učinka od vjetrova koji nas očekuju iako je vrijeme u svemiru vrlo teško predvidjeti pa možda i bude nekog vidljivijeg učinka. No, opasnost od jačeg učinka negdje u budućnosti postoji, no vjerojatnost je nemoguće procijeniti.

- Opasnost postoji, no pitanje je koliko je tako nešto vjerojatno. Trenutna istraživanja ukazuju da se takav događaj, koji bi bio dovoljno snažan da prouzroči globalnu štetu, javlja otprilike jednom u 100 godina. Fenomeni na Suncu se prate neprestano te postoje brojni sustavi alarmiranja koji se stalno nadograđuju i usavršavaju.  Na kraju krajeva, dizajn različitih sustava se stalno prilagođuje novim saznanjima, kako bi naša tehnologija bila što otpornija na utjecaje sa Sunca, kaže dr. Dumbović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije