Kemijski spoj koji se nalazi u tamnoj čokoladi mogao bi potencijalno pomoći u usporavanju procesa starenja, sugerira novo istraživanje. Studija se usredotočila na razine teobromina – spoja koji se prirodno nalazi u biljkama kakaa – u krvi, uspoređujući ih s pokazateljima biološkog starenja. Ti pokazatelji upućuju na zdravstveno stanje i funkcionalnu dob tijela, a ne na broj navršenih godina. Iako stručnjaci ne savjetuju povećanje unosa čokolade, smatraju da bi nalazi mogli otkriti svakodnevne namirnice koje "u sebi nose tragove zdravijeg i duljeg života", piše Independent. Teobromin se opisuje kao "relativno slabo istražen prehrambeni fitonutrijent" te se povezuje s različitim zdravstvenim koristima i produljenim životnim vijekom. Međutim, njegov učinak na ljude do sada je bio predmet ograničenog broja istraživanja. Analiza, koju su proveli stručnjaci s londonskog King’s Collegea, obuhvatila je 509 osoba iz kohorte TwinsUK te 1.160 ispitanika iz studije Kora u Njemačkoj. Istraživači su naveli da su pronašli "značajnu povezanost" između razine teobromina u krvi i sporijeg biološkog starenja.
Dr. Ramy Saad, vodeći autor studije s King’s Collegea u Londonu, koji je ujedno istraživač na University College Londonu i liječnik kliničke genetike, dodao je: - Ovo je vrlo uzbudljiv nalaz, a sljedeća važna pitanja su što stoji iza te povezanosti i kako dodatno možemo istražiti interakcije između prehrambenih metabolita i našeg epigenoma. Ovakav pristup mogao bi nas dovesti do važnih otkrića vezanih uz starenje, ali i uz česte te rijetke bolesti. Jordana Bell, profesorica epigenomike na King’s Collegeu u Londonu, izjavila je: - Naša studija pronalazi poveznice između ključne komponente tamne čokolade i duljeg očuvanja mladolikosti. Iako ne tvrdimo da bi ljudi trebali jesti više tamne čokolade, ovo istraživanje može nam pomoći da shvatimo kako svakodnevne namirnice mogu pružiti naznake zdravijeg i duljeg života.
Istraživači su testirali i druge molekule prisutne u kakau i kavi, no sugeriraju da je učinak specifičan upravo za teobromin. - Ova studija identificira još jedan molekularni mehanizam putem kojeg prirodni spojevi iz kakaa mogu podupirati zdravlje. Iako su potrebna daljnja istraživanja, rezultati naglašavaju vrijednost populacijskih analiza u proučavanju starenja i genetike - rekao je dr. Ricardo Costeira, poslijedoktorski istraživač na King’s Collegeu u Londonu. Tim sada istražuje je li učinak na biološko starenje jedinstven za teobromin ili taj spoj djeluje u kombinaciji s drugim kemikalijama u tamnoj čokoladi, poput polifenola. Polifenoli su snažni antioksidansi koji se također nalaze u voću, povrću, čaju, kavi i vinu.
Zanimljivo. Znanstvenici su baš sada došli do tog zaključka kad je cijena čokolade na največim razinama a spominju se i nestašice