Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SELO U MEĐIMURJU

'Stariji i djeca ne usude se izlaziti na ulicu, postalo je neizdrživo'

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/2
08.09.2018.
u 08:15

Nakon što je prošle nedjelje skupina mladih na groblju napala staricu, a u četvrtak buknuo veliki požar koji je progutao štagalj i mehanizaciju, izazvavši štetu od nekoliko stotina tisuća kuna, stigli su, kažu, do ruba.

- Majka je otišla u dućan i po putu su ju djeca iz romskog naselja svu popljuvala. Kad se vraćala, ukrali su joj novac. Ljudi se praktički više ne usude odlaziti u dućan, djeca se plaše ići na igrališta... Postalo je neizdrživo! - kaže Dejan Horvat iz međimurskog naselja Držimurca/Strelca, gdje se pedesetak mještana okupilo na prosvjedu.

Traže da ih policija zaštiti od terora koji vele, trpe godinama. Nakon što je prošle nedjelje skupina mladih na groblju napala staricu, a u četvrtak buknuo veliki požar koji je progutao štagalj i mehanizaciju, izazvavši štetu od nekoliko stotina tisuća kuna, stigli su, kažu, do ruba.

- To je već drugi požar ove godine, a osmi zadnjih pet godina. Od policije tražimo da nas zaštiti, da se starije osobe i djeca mogu bez straha kretati selom. Jedan dječak ima fobiju od odlazaka u trgovinu jer se boji da ga ne napadnu. Svako malo smo u crnim kronikama i više ne možemo izdržati. Posljednjih 25 godina u selu nije sagrađena ni jedna nova kuća. Mladi odlaze, ne žele tu živjeti jer žele mir i sigurnost. Kupuju kuće u okolnim mjestima. Imam sina od 22 godine koji ne razmišlja o tome da ostane. Trpimo pucanje u zrak iz vatrenog oružja u romskom naselju Škarju gotovo svaku večer, a posebno oko 20. u mjesecu, kad se isplaćuje socijalna pomoć - kaže Horvat, koji je kao predsjednik Mjesnog odbora zatražio sastanak s policijom i Općinom Mala Subotica, kojoj pripadaju.

Mještani kažu da im iz dvorišta nestaju poljoprivredni strojevi i domaće životinje, od kokoši do prasadi, provaljuje se u kuće i kradu novac i nakit, na meti je svako malo i mjesna trgovina...

Početkom svibnja oko 15.30 sati maloljetnik je na biciklu 51-godišnju ženu presreo i fizički je napao. Ukrao joj vrećicu s novčanikom. U romskom naselju pokraj Držimurca/Strelca kažu da probleme stvaraju pojedinci koji i njih teroriziraju.

- Policija ih nek' hapsi i amen! - kaže mještanin.

Prošle nedjelje na groblju u Držimurcu maloljetnik je sa skupinom mladića prišao ženi i otrgnuo joj lančić s privjeskom, lakše je ozlijedivši. Ubrzo je uhićen i uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske.

Prosvjed je održan ispred kuće obitelji kojoj je izgorio štagalj. Požar je podmetnut i u selu vjeruju da ih podmeće piroman. Inače, u PU međimursku je za savjetnik načelnika u veljači stigao Vladimir Faber, savjetnik ministra Davora Božinovića. Procijenjeno je da može pomoći u poboljšanju stanja sigurnosti i boljoj integraciji Roma.

U policiji kažu da poduzimaju sve korake i nakon otkrivanja počinitelja podnose kaznene prijave, i tu njihov posao završava. Policija nekoliko puta obiđe naselje, no raspoložive resurse moraju ravnomjerno raspoređivati.

Komentara 183

SC
schwertransport
08:43 08.09.2018.

Jedino rijesenje je da se svi deklariramo kao romi i da padnemo drzavi na grbacu, vjerujte mi brzo bi drzava mijennala zakone. Cigani u mom kraju voze mercedese napadaju lju i td... Policiji se neda imati posla sa njima jerr sve sto zapisu uzalud vam trud sviraci...netko iz vlade bere novce od EU za nacionalne manjine i zato se cigani tako i ponasaju. Treba krenuti od glave!

FN
Fr@njo
08:37 08.09.2018.

ja se divim tim radisnim ljudima u Medjumurju kako mogu taj teror trpjeti , i to vec godinama.

SE
SeaBass
08:37 08.09.2018.

Manjine su naše blago, ponajprije Srbi i Romi. Tko misli drugačije je običan prljavi šovinist ili u blažem obliku populist. To je nova kletva. Populist. Čak i samo ako želiš sačuvati svoju kulturu, državu, ako se zalažeš da smiješ hodatii gradom bez policijske pratnje. Ti si notorni populist.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije