Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SRĐAN MILAKOVIĆ

'Zakon ulice' spriječio je dvojezičnost u Vukovaru

Srđan Milaković
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/4
18.12.2017.
u 16:35

Došlo je do nasilnog skidanja ploča te nadmudrivanja onih koji su postavljanjem bili emotivno pogođeni i političara koji su njihovim osjećajima manipulirali i iskoristili ih za ostvarenje političkih ciljeva, rekao je Milaković

Primjena Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i uvođenje dvojezičnosti u Vukovar bila je tema današnje konferencije za novinare zamjenika gradonačelniika Vukovara iz redova srpske nacionalne manjine Srđana Milakovića. On je rekao kako je od objave rezultata Popisa stanovništva prošlo pet godina te je još jednom izrazio svoje nezadovoljstvo primjenom spomenutog zakona. Prema njegovim riječima od početka taj proces u Hrvatskoj nije dobro primljen. Podsjetio je na rezultate Popisa stanovništva kao i, kako je rekao, početak rujna 2013. godine kada su na nespretan način tadašnje vlasti postavile nekoliko dvojezičnih na pročelja državnih institucija.

-Onda je na scenu stupio "zakon ulice" koji ne priliči civiliziranoj zemlji. Došlo je do nasilnog skidanja ploča te nadmudrivanja onih koji su postavljanjem bili emotivno pogođeni i političara koji su njihovim osjećajima manipulirali i iskoristili ih za ostvarenje političkih ciljeva, rekao je Milaković dodajući kako su oni koji bi trebali utjecati na dosljednu primjenu zakona odlučili sve riješiti na način da sačekaju idući popis stanovništva.

Konfereciju za novinare iskoristio je i da pozove premijera Andreja Plenkovića da pokaže dosljednost i kao zagovornik pravne države omogući korištenje jezika i pisma u skladu s hrvatskim zakonima. Istakao je i kako dvojezičnost nije jedini problem s kojim se suočavaju pripadnici srpske nacionalne manjine u Vukovaru. Ukazao je na probleme u realizaciji prava na zapošljavanje u javnom sektoru, konvalidiranje radnog staža iz doba reintegracije, nereguliran status Zajedničkog vijeća općina, financiranje različitih organizacija srpske zajednice...

-Svi problemi potiču iz javnog diskursa etiketiranja srpske zajednice iz ratnog razdoblja. Dopušteno je pa čak i poželjno uskratiti prava Srbima jer takvi postupci nisu kažnjivi niti se o njima govori kao nemoralnima, rekao je Milaković.

Srđan Milaković
1/38

Komentara 4

Avatar mamboking
mamboking
07:33 19.12.2017.

Koji k...c sad opet hoće?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije