Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prva oslobađajuća sudska presuda za razbijanje dvojezičnih ploča u Vukovaru: Marijan Živković oslobođen optužbi

Emil Mitrovski, odvjetnik Marijana Živkovića, rekao je kako je i očekivao oslobađajuću presudu te da je na kraju pobijedio zakon.
07. studenoga 2016. u 16:22 25 komentara 1337 prikaza
Marijan Živković
Foto: Branimir Bradarić
Pogledajte galeriju 1/7

Presudom Općinskog suda u Vukovaru Marijan Živković oslobođen je optužbi za razbijanje dvojezične ploče za zgrade vukovarske Policijske postaje kao i ostala kaznena djela koja su mu se stavljala na teret. To je prva oslobađajuća presuda nekoj od osoba koje su optužene za razbijanje dvojezičnih ploča u gradu.

- Pokazala se pravda i pravednost. Nisam se niti osjećao krivim, a ovakvu presudu sam očekivao odavno. Sve ovo je bilo jako mučno. Dolazilo mi da zaplačem. Mislim kako će se sve ovo s pločama i dalje ponavljati, rekao je Živković nakon presude poručujući Vladi RH da prije svega treba da se pozabavi s onima koji su sve to nametnuli Vukovarcima.

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić istakao je kako je presuda Živkoviću prva oslobađajuća presuda za razbijanje dvojezičnih ploča do sada.

- Sada čekamo da presuda postane pravomoćna poslije čega ćemo krenuti s žalbama na ranije presude kako bi srušili i te presude. Pravosuđe neka radi svoj posao pri čemu se treba držati odluke Ustavnog suda i tada nitko ne bi bio osuđen, rekao je Josić.

Do sada je za skidanje dvojezičnih ploča u Vukovaru osuđeno 28 osoba. Svi oni su osuđeni na uvjetne kazne zatvora pri čemu moraju platiti i troškove razbijene državne imovine.

Emil Mitrovski, odvjetnik Marijana Živkovića, rekao je kako je i očekivao oslobađajuću presudu te da je na kraju pobijedio zakon.

- Marijan Živković oslobođen je za sva tri kaznena djela. Na Tužiteljstvu je da uloži žalbu ako se odluči na taj korak, rekao je Mitrovski.

>> Marijan Živković: E, moj narode, zašto su mi djeca poginula 

>> Marijan Živković osuđen na kaznu zatvora radi razbijanja dvojezične ploče u Vukovaru

RTL Direkt
Zoran Šprajc u svom stilu komentirao Bandićev sprovod: 'Kao da je sam pisao scenarij, imao je smisla za zaj***nciju''
Ikigai – razlog ili svrha, motiv zbog kojeg postojimo, a kojeg osjećaju milijuni Japanaca
ŽIVOTNI BALANS
Ikigai – japanska drevna tajna za dug i sretan život bez stresa koji bi svi trebali prakticirati
 • Avatar Uzdanica hbz
  Uzdanica hbz:

  A zašto su ga uopće i osudili ? Naprvio je ono što bi svaki normalni čovjek napravio.

 • Avatar Panonicus
  Panonicus:

  Dvopisane natpisne ploče u Vukovaru postavljene su kršeći pravne i zakonske nadležnosti, Milanovićevom noćnom sačekušom, kršeći i čl.8 UZoPNM. Dakle Marijan je spriječio nezakonitost.

 • Deleted user:

  gradsko vijeće nema nikakve ingerenecije nad državnim zgradama i institucijama gdje je osvanula ćirilica preko noći. "Gradsko vijeće Grada Vukovara 14.srpnja 2009. Godine donijelo je novi Statut Grada Vukovara i u članku 51. Stavak 3. Uredilo slobodnu uporabu srpskog jezika ... prikaži još!a i ćiriličnog pisma i u službenoj komunikaciji u javnim poslovima iz samoupravnog djelokruga Grada Vukovara. Zato kad država sama krši propise neka gradjani kao gospodin Živković uzmu čekić u ruke i neka provedu zakon. Hvala gospodinu Živkoviću na žrtvi i hrabrosti.