Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Policija utvrđuje je li nestanak dvojezične ploče krađa ili teže kazneno djelo

Zamjenica glasnogovornice PU Kristina Orešković rekla je u ponedjeljak Hini da je za sada nepoznat počinitelj koji je skinuo ploču s imenom Donjeg Lapca uz državnu cestu 218, pisanu dvojezično, latinicom i ćirilicom
31. srpnja 2017. u 11:47 8 komentara 566 prikaza
policija
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Nestanak ploče s nazivom mjesta Donji Lapac, pisanog latinicom i ćirilicom, u noći između 29. i 30. srpnja policija vodi kao krađu i traži počinitelja, no, kažu u Ličko-senjskoj Policijskoj upravi, kriminalistička obrada bi mogla pokazati da se radi o nekom drugom kaznenom djelu, a ne običnoj krađi.

Dan Ustanka, Srb Dan ustanka u Srbu Pupovac: U ustanku u Srbu bilo je i grešaka

Zamjenica glasnogovornice PU Kristina Orešković rekla je u ponedjeljak Hini da je za sada nepoznat počinitelj koji je skinuo ploču s imenom Donjeg Lapca uz državnu cestu 218, pisanu dvojezično, latinicom i ćirilicom. Za njim se traga, te se u međuvremenu očekuje i odštetni zahtjev Hrvatskih cesta, počinitelju, koje upravljaju državnim cestama.

"Za sada se djelo vodi kao krađa, no vrlo je vjerojatno da kriminalistička obrade pokaže da se radi o nekom drugom kaznenom djelu, a ne o klasičnoj krađi, no za sada je prerano da bi se drugačije okvalificiralo to kazneno djelo," rekla je Orešković i dodala da će se "tek vidjeti što će iz toga proizaći".

Naime, iako policija još ne pojašnjava dovodi li u vezu krađu ploče sa subotnjim događajima u Srbu, koji se nalazi na cesti Donji Lapac – Knin, gdje su jedni slavili 76. obljetnicu Dan ustanka naroda Like, a drugi protiv proslave prosvjedovali, lokalno stanovništvo dovodi to u vezu.

Načelnik općine Donji Lapac Ilija Obradović smatra međutim da se ni Općina ni njezini stanovnici time ne trebaju baviti, već isključivo policija i Državno odvjetništvo.

"Znamo da je ploča tijekom dana tamo bila, a da je u večernjim satima nestala, te nam nije poznato ima li svjedoka jer se ona nalazila oko 500 metara od prve kuće, a za njeno je uklanjanje bilo dovoljno odvrnuti pokoji šaraf, te se ništa nije ni čulo," rekao je Obradović.

astana REFORMA S ćirilice prelaze na latinicu kako bi modernizirali zemlju

Načelnikov je stav da građanima treba biti nebitno koje su namjere počinitelja, da je država ta koja treba otkriti počinitelje i njihove nakane, te ih kazniti da se spriječi ponavljanje toga, jer je ovom kraju potreban mirni suživot, istaknuo je, a ne tenzije.

Smatra da je za načelnika i u novom četverogodišnjem razdoblju ponovno izabran prije svega zbog toga što je "učinio sve da ljude pomiri i da stanovnike svih nacionalnosti povuče u jedini ispravan smjer, a to je," istaknuo je, "zajednička borba za opstanak ove sredine u kojoj je ostalo možda sada već samo tisuću, najviše 1500 ljudi".

Prisjetio se Obradović dana kada je prije tri godine prvi put bila postavljena dvojezična ploča i odmah "nestala", prvog dana. Vjerojatno kao suvenir, ali je od tada bio mir, kaže. Sada, kad je nestala drugi put, načelnik je rekao kako, s dozom cinizma, poziva poduzetnike da počnu izrađivati dvojezičnu ploču kao suvenir i pokažu počiniteljima da im je "posao uzaludan i samo na njihovu sramotu". Tim prije, dodaje, jer su Hrvatske ceste o trošku svih nas odmah sutradan već postavile novu dvojezičnu ploču.

Milorad Pupovac U organizaciji SNV-a i SABH-a Proslavu Dana ustanka u Srbu državni vrh bojkotira Čelnici SDSS-a Vojislav Stanimirović i Milorad Pupovac dugogodišnji su vođe srpske manjine u Hrvatskoj BILO JE I PRIVOĐENJA Glasni prosvjedi na komemoraciji za ubijene Srbe u Glini Milorad Pupovac Zvonimir Despot Oružana pobuna u Srbu nije bila antifašistički ustanak
Maja Milan
život na vagi
Kakva razlika! U showu je izgubila 41 kilogram, a evo kako sada izgleda: 'Nema više pekare'
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
 • Deleted user:

  ma sigurno je tesko.kazneno djelo za koje je predvidjena dugotrajna kazna tucanja kamenja na Golom ......jel tako drugovi?......

 • Avatar Stimy
  Stimy:

  Nije dovoljno da svaka policijska stanica ima "glasnogovornicu", nego i zamjenicu glasnogovornice, pa valjda i zamjenicu zamjenice. Pa ima se love, stoka sitnog zuba sve to plača. A ja bedak mislil da je policiji dužnost pronalaziti i sprečavati kriminalce, a ... prikaži još! kad tamo, najvažnije face su "glasnogovornici", najvažniji zadaci su reklamiranje, reklamiranje, reklamiranje...

 • Avatar vlaaha
  vlaaha:

  Sve je bilo u redu dok pomahnitali antifašistički Pupovac nije počeo opet divljati i cirkusirati.