Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izlaze na referendum

Srbi odlučuju o ustavnim promjenama: Dok glasači uglavnom ne znaju za što glasaju, rastu tenzije s Kosovom

Aleksandar Vučić
Foto: Florion Goga/REUTERS
1/3
16.01.2022.
u 08:00

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u dvosatnom je intervjuu za referendum odvojio tek nekoliko minuta

Građani Srbije izlaze danas na referendum o promjeni ustava čiji je cilj ojačati nezavisnost i učinkovitost sudske vlasti, što je preduvjet reformi u eurointegracijskom procesu. “Jeste li za potvrđivanje akta o promjeni Ustava Republike Srbije?” – pitanje je na koje će građani odgovarati s da ili ne. Neke ranije ankete pokazivale su da više od devedeset posto građana ne zna kakve su uopće ustavne promjene u pitanju. Atmosfera uoči glasanja puna je kontroverzi, nejasnoća i podjela.

U Srbiji se o referendumu govorilo malo i šturo. Čak je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za javni servis, koji je trajao gotovo dva sata, o referendumu govorio nepune dvije minute, i to pred sam kraj emisije.

Rekao je da je glasanje važno za napredak zemlje i ubrzan dolazak stranih investitora. On će glasati s da, rekao je tada, i pozvao građane da učine isto. Francuska, Njemačka, Italija, Velika Britanija, SAD i EU pozdravljaju referendum kao ključni korak u jačanju nezavisnosti pravosuđa i unapređenju transparentnosti i učinkovitosti institucija vladavine prava u zemlji te su uvjereni da će reforme biti korak naprijed k usklađivanju Srbije sa standardima EU. Referendum je ponovno dignuo tenzije na relaciji Kosovo – Srbija. Kosovska policija zaplijenila je dva kamiona koja su prevozila glasačke listiće za Srbe na Kosovu.

Premijer Kosova Albin Kurti sazvao je sjednicu Skupštine, a održao je i sastanak s predstavnicima neformalne skupine za donošenje odluka koju čine Sjedinjene Države, Francuska, Njemačka, Italija i Velika Britanija (NATO Quint) u Prištini, na kojem je bila i predsjednica Vjosa Osmani te predsjednik Skupštine Glauk Konjufca.

Stav je da pripadnici srpske zajednice mogu glasati putem pošte ili putem Kancelarije za vezu Srbije s Kosovom u Prištini te je predstavnicima međunarodne zajednice jasno stavljeno do znanja da bi otvaranje biračkih mjesta za referendum Srbije na Kosovu značilo kršenje ustava i zakona Kosova, kao i međunarodne prakse.

“Institucije su pozvale međunarodnu zajednicu da u odnosu na Kosovo primijeni iste standarde kao i za bilo koju drugu državu, jer nezavisnost naše zemlje ne samo da je priznala većina demokratskih zemalja svijeta nego je tu i odluka Međunarodnog suda”, zaključak je sa sastanka političkog vrha Kosova.

VIDEO Rekonstrukcija kretanja Mateje Periša u noći nestanka

Komentara 1

KO
kopp29
05:43 17.01.2022.

Kosovo je nezavisna drzava,..no kako to objasniti Djoletu i njemu slicnima.Nisu uspjeli ni Australci,Pa du ga nogiralu, her samo tako jezik razume ***bre

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije