Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hobotnica HAC – HGK

Sapunar uhićen drugi put u tri godine. Gdje je 5 milijuna eura?

'20.10.2009., Zagreb - Uprava HAC-a sazvala je jednu od rijetkih tiskovnih konferencija kako bi ustvrdila da u tvrtki nema afera. Josip Sapunar, clan Uprave zadruzen za financije, Mario Lovrincevic, d
'Tatjana Tadic/PD/PIXSELL'
20.10.2013.
u 21:39

Bivši financijski direktor doveden je u HAC radi pretrage. Ako progovori, afera bi mogla nadići Fimi mediju

Što je meni ovo trebalo, možda je pomislio Josip Sapunar, bivši financijski direktor HAC-a, koji se u tri godine drugi put našao u istoj situaciji. Jer, nakon što je 2010. uhićen u sklopu akcije Fimi media, sada je uhićen u aferi HGK – HAC, koja bi po koruptivnim razmjerima debelo mogla nadići priču o Fimi mediji. Sapunar, kojeg policija traži od petka, kada su istražitelji ponovo pohodili sjedište HAC-a, službeno je uhićen u subotu malo prije 22 sata.

Bio u Dublinu

I to nakon što se u pratnji svojih odvjetnika Veljka Miljevića i Gordana Pregleja sam javio u policijski USKOK (PNUSKOK). Naime, u trenutku kada je PNUSKOK ponovo pokazao interes za njega, Sapunar je bio u Dublinu, gdje mu je supruga bila na nekom seminaru. Kada je čuo da ga policija traži, odlučio se vratiti prije predviđenog vremena te je doznao kako se sumnjiči za pranje novca. Konkretnije za izvlačenje oko pet milijuna eura iz HAC-a preko češke tvrtke Remorker Internacional, koju je s još nekoliko osoba osnovao Igor Premilovac. Premilovac je jedan od osumnjičenika u aferi HGK, a istražujući nestanak 32 milijuna iz HGK, istražitelji su otkrili i da je još najmanje 70 milijuna po sličnom principu izvučeno iz HAC-a te uplaćeno na račune Remorker Internacionala. Taj su novac tamo uplaćivale, kako se sumnja, građevinske tvrtke, kooperanti HAC-a, poput Vijadukta, Zagorje Tehnobetona, Strabaga i Osijek Koteksa, a osoba koja je po istražiteljima za sve to znala bio je upravo Sapunar.

Što jest, a što nije znao, Sapunar bi mogao reći na ispitivanju u tužiteljstvu. Ako se odluči za ono što se u pravničkim krugovima zove aktivna obrana, Sapunar bi mogao iznijeti detalje o korupciji nevjerojatnih razmjera. Što je još bitnije, mogao bi reći i tko je politički kapitalac koji stoji iza operacije izvlačenja novca iz HAC-a jer se korupcija tih razmjera nije mogla odvijati bez političkog pokrovitelja. A kako se sve spomenuto odvijalo od 2004. do 2009., u vrijeme dok su HAC-om uzduž i poprijeko drmali HDZ i Božidar Kalmeta, ne treba biti previše pametan da bi se zaključilo da su i pred bivšim ministrom, a sadašnjim gradonačelnikom Zadra besane noći. Prije svega, jer je Sapunar bio Kalmetin čovjek u HAC-u pa o eventualnoj Kalmetinoj upletenosti u najnoviju aferu zasigurno dosta zna. A nešto zasigurno zna i o tome gdje je i kod koga završio silni novac izvučen iz HAC-a. Ako se Sapunar odluči braniti šutnjom, ponovni odlazak u Remetinec više mu je nego izvjestan. U pratnji istražitelja Sapunar je jučer doveden u HAC kako bi nazočio pretrazi, nakon čega bi trebao dati iskaz tužiteljstvu. Istražitelji će zasigurno htjeti porazgovarati i s odgovornim osobama iz Zagorje Tehnobetona, Strabaga, Vijadukta i Osijek Koteksa. Poslovanje Zagorje Tehnobetona i Osijek Koteksa već je bilo na meti istražitelja zbog sumnji u korupciju.

Suđenje u Osijeku

U Osijeku se sudi Ramizu Pandžiću i Dragi Tadiću, čelniku Osijek Koteksa, kojeg je Pandžić optužio da ga je tražio pet milijuna kuna mita da bi mu kao podizvođaču poslova za HAC dao posao. Što se tiče Zagorja Tehnobetona, njihovo poslovanje istraživalo se zbog sumnji da im je Grad Varaždin pogodovao dajući im poslove mimo natječaja.

>>Otkrivamo kako su pokrali HAC!

>>Tko stoji iza pljačke 32 milijuna kuna u HGK

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije