Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSUMNJIČENA TROJKA

Tko stoji iza pljačke 32 milijuna kuna u HGK

peternel, komerički
Foto: Anto Magzan/PIXSELL i Slavko Midzor/PIXSELL
19.10.2013.
u 09:31

Zdenka Peternel i Davor Komerički su u pritvoru. Igor Premilovac istražiteljima je sve ispričao i brani se sa slobode. Taj profesor tjelesnog ima 800.000 kuna poreznog duga

– Mojoj klijentici određen je istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnost od ponavljanja djela. Čekam to rješenje, a kada ga dobijem, žalit ćemo se na to rješenje. Tijekom postupka dokazat ćemo i da nije bila riječ o fiktivnim fakturama, nego o stvarno odrađenim poslovima – kazao je Davorin Budin, branitelj Zdenke Peternel (63), uhićene i pritvorene desne ruke Nadana Vidoševića, predsjednika HGK.

>> Vidoševićeva desna ruka Zdenka Peternel u pritvoru u Remetincu

Provizija 10 posto

Z. Peternel, potpredsjednicu HGK, tužiteljstvo sumnjiči za zloporabu položaja i ovlasti tešku najmanje 32 milijuna kuna, a na teret joj se stavlja i krivotvorenje službene isprave. Osim nje, osumnjičeni su i Davor Komerički (48) te Igor Premilovac (47). Prvi se sumnjiči za poticanje na zloporabu položaja i ovlasti, poticanje na krivotvorenje službenih isprava te je pritvoren, a drugi se sumnjiči za ista djela, no brani se sa slobode jer je detaljno iznio svoju obranu.

Prevedeno, vjerojatno je istražiteljima do u detalja ispričao kada i kako su od 2005. do 2011. iz HGK izvučena 32 milijuna kuna, a za “transport” tog novca iz Austrije, gdje je bio uplaćen na račun jedne češke tvrtke u Hrvatsku, Premilovac je dobio proviziju od 10 posto. Ostatak, je kako se sumnja, dao Komeričkom, a ovaj Z. Peternel. No gdje je završilo otprilike 28 milijuna kuna od 32 za koje se osumnjičenici terete, zasad je nepoznanica. To bi se vjerojatno trebalo utvrditi istragom, a neslužbeno se čuje da novac nije nađen kod Z. Peternel. Znači li to da je i ona samo bila transmisija za nekog drugog, opet je stvar koja će se utvrđivati tijekom istrage.

U međuvremenu, vjerojatno se može očekivati da tužiteljstvo postavi i zahtjev za blokadom imovine Z. Peternel. Ta žena, za koju izvori iz HGK kažu da nikad nije bila previše eksponirana, diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu talijanski jezik i etnologiju nakon čega se zaposlila u turizmu. Krajem 70-ih odlazi u tada Privrednu komoru Hrvatske, u sektor turizma. Potom je prešla u sektor obrazovanja, a dolaskom Nadana Vidoševića za predsjednika HGK, prelazi u Ured predsjednika. Postaje njegova šefica kabineta i istodobno je i direktorica Centra za razvoj ljudskih potencijala, da bi prije nekoliko mjeseci postala i potpredsjednica komore.

Kreativac radoholičar

Od komore je dobila stan u neboderu današnje Hrvatske obrtničke komore u Ilici, a poslije je otkupila komorski stan u Novom Zagrebu. Radeći godinama u HGK, upoznala je Komeričkog, diplomiranog agronoma i osnivača kreativne grupacije 5/GRUP. Iako je tu grupaciju Komerički osnovao 2007., s HGK je počeo raditi znatno prije, još krajem 90-ih kao producent Zlatne kune. Njegovi poslovni kontakti s HGK se nastavljaju pa je tako radio na projektima Kupujmo hrvatsko, a 2007. njegova tvrtka 5/GRUP u suradnji s HGK pokreće projekt “Be CROative” s kojim je obilježen ulazak Hrvatske u EU i to postavom u Berlinu, Strasbourgu i Bruxellesu.

Komerički je poznat i kao začetnik hologramskih projekcija u Hrvatskoj, a njegovi ga prijatelji opisuju kao kreativca i radoholičara koji skromno živi u stanu kupljenom na kredit prije dvije godine i često opterećenim hipotekama kako bi si osigurao likvidnost tvrtke. No njegovo uhićenje nisu htjeli komentirati, a ništa razgovorljivija nije bila ni njegova supruga.

– Sto posto sam uz svog supruga, ne vjerujem da su optužbe protiv njega točne. Više od toga ne mogu reći. Vrlo nam je teško, uzela sam godišnji da bih bila kod kuće. Prolazimo kroz mučno razdoblje, ne bih ništa više komentirala – kratko je kazala.

Kad je riječ o Premilovcu, koji je profesor tjelesnog odgoja, njegov motiv za uvlačenje u cijeli “posao”, mogao bi biti porezni dug od 800.000 kuna. Toliko, naime, duguje prema listi poreznih dužnika i to nakon što je prije dvije godine zatvorio uslužni obrt Zilion AG, koji se bavio promidžbom. On je od 2010. naveden i kao prokurist Akula savjetovanja, jedne od četiri tvrtke korištene u operaciji izvlačenje novca iz HGK. Osim Akula osiguranja u pljački HGK, kao paravan za isplatu fiktivnih faktura poslužile su tvrtke Pen-komunikacije, Život na sjeveru i Novi dan, osnovane samo za tu operaciju, kako navodi tužiteljstvo.

>> Vidošević o kriminalu u HGK: Muž uvijek zadnji dozna!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije